Imagineaza-ti cat de usoara ar putea fi viata daca copiii ar strange lucrurile dupa ei insisi, si-ar fixa propriile gustari, si-ar impacheta singuri pranzul si ar avea grija de ei in jurul casei.
Invatandu-i pe copii cum sa fie independenti nu doar ca iti va simplifica viata, dar ii va ajuta sa devina cetateni responsabili.
Totusi, procesul de invatare a independentei poate fi un pic complicat.
Din fericire, exista strategii care ii pot ajuta sa isi castige independenta si sa devina responsabili!
Iata care sunt acestea!
Fa-ti cunoscute asteptarile
De obicei, copiii incearca sa creasca pentru a satisface asteptarile adultilor, atat timp cat asteptarile sunt clare si rezonabile. Daca ai asteptari prea mari, exista sansa sa renunte. Dar daca asteptarile sunt prea scazute, nu ii vei provoca sa abordeze acele lucruri pe care le pot invata.
Strategia este sa lucrezi la stabilirea asteptarilor si sa fii constient ca acest proces se bazeaza pe incercare-eroare.
Daca nu esti sigur ce constituie o asteptare rezonabila, stabileste-ti o asteptare care este doar putin mai mare decat ceea ce observi la el acum. Si indeamna-ti copilul sa incerce sa se ridice pentru a raspunde asteptarilor tale.
Spune-ti clar asteptarile spunand lucruri de genul: „Ma astept sa fii capabil sa te imbraci in mai putin de cinci minute” sau „Ma astept sa-ti pui vasele in chiuveta cand ai terminat de mancat”.
Investeste timpul in transmiterea informatiilor
Este mult mai usor sa faci singur majoritatea sarcinilor, decat sa-ti inveti copilul cum sa le faca. Si nu este niciodata comod sa-ti vezi copilul cum se lupta pentru a face ceva pe care l-ai putea face tu rapid si singur.
Insa, in aceste momente, gandeste-te la timpul petrecut invatandu-ti copilului cum sa finalizeze o sarcina independent ca o investitie. Cand iti faci timp sa-i arati copilului cum sa curete bucataria sau cum sa aspire camera de zi acum, vei petrece mai putin timp facand aceste sarcini in viitor.
Stabiliti rutine
Majoritatea copiilor se descurca cel mai bine atunci cand au rutine binestabilite. O rutina buna ii va ajuta sa stie ce trebuie sa faca intr-o anumita ordine clara si specifica.
O rutina de dimineata, de exemplu, ar putea implica:
Imbracat
Sa-si perieze parul
Sa se spele pe fata
Micul-dejun
Spalarea dintilor
Impachetarea rucsacului
O rutina dupa scoala ar putea implica:
Sa manance o gustare
30 de minute pe laptop/telefon
Temele
Diverse treburi prin casa
Cina
Jocuri de societate
Dusul de seara
Imbracat in pijamale
Spalat pe dinti
Lectura
Mers la culcare
Stabileste rutine clare care sa il ajute sa stie ce sa faca in continuare. Crearea ordinii si a unei structuri poate elimina stresul si haosul pe care il poti experimenta atunci cand toata lumea se grabeste sa finalizeze lucrurile.
Creaza diagrame
A spune: „Curata-ti camera” sau „Pregateste-te pentru scoala”, este cam vag. Copiii mai micuti, copiii cu atentie mai slaba sau copiii care invata o noua abilitate au nevoie de pasi de actiune specifici care le explica exact ce trebuie sa faca.
Imparte acele comenzi mai mari in pasi mici de genul: „Pune-ti hainele murdare in cosul de rufe. Apoi, aranjeaza rafturile. ”
Poti crea un grafic care explica fiecare pas si asa poti creste independenta copilului.
Gandeste-te ca o diagrama prietenoasa pentru copii este ca o lista de activitati sau o lista de verificare. Pentru copiii care inca nu pot citi, ofera-le imagini care le arata ce sa faca pas cu pas.
Daca esti o fire artistica, ai putea sa desenezi imaginile. Daca nu, cauta imagini pe care le poti decupa si atasa la un grafic.
Agata graficul langa locul in care vor avea de indeplinit sarcina. Un grafic despre curatarea dormitorului lor ar putea fi pe usa dormitorului. Un grafic care le reaminteste ce sa impacheteze in rucsacurile pentru scoala ar putea fi agatat langa birou.
Formeaza-le comportamentul
Fie ca doresti sa iti inveti copilul de 6 ani cum sa se linisteasca atunci cand este suparat, sau doresti ca adolescentul tau sa stie sa pregateasca cina pentru familie, ii poti modela comportamentul pas cu pas.
Arata-i ce sa faca. Apoi, indruma-l in timp ce incearca sa o faca singur.
Ofera-i feedback pozitiv atunci cand are succes si redirectioneaza-l atunci cand greseste.
Odata ce stapaneste primul pas, invata-l urmatorul pas din proces.
Cheia este sa-si consolideze comportamentul cu pasi mici pe masura ce invata o noua abilitate.
Lauda-l
Cheia consolidarii comportamentului pozitiv este sa ii oferi laude atunci cand copilul este independent.
Poti sa ii spui: „Sunt atat de impresionat ca te-ai asezat si ti-ai facut temele in aceasta seara de unul singur”.
Ofera-i stimulare!
Recompenseaza-ti copilul pentru ca este independent. Ii poti oferi stickere de fiecare data cand realizeaza o sarcina independent.
Pentru un copil mai mare, ofera o recompensa saptamanala. Ai putea sa ii oferi permisiunea sa vina un prieten la el sambata seara daca realizeaza singur temele in saptamana curenta.
Alti copii ar putea raspunde bine la un sistem de economie cu simboluri in care castiga jetoane pentru un comportament bun. Jetoanele pot fi apoi schimbate pentru privilegii specifice. De exemplu, 30 de minute pe telefon/laptop ar putea valora doua jetoane, in timp ce cina la restaurantul lor preferat ar putea necesita 10 de jetoane.
Indiferent de tipul de stimulent sau de recompensa pe care il alegi, ar trebui sa imite lumea reala. In mod similar modului in care seful tau iti ofera un salariu dupa ce ai terminat munca, da-i copilului tau o recompensa pentru indeplinirea obiectivelor.
Creati contracte de comportament
Cand copilul tau doreste mai multa responsabilitate, cum ar fi un smartphone nou sau un cont de social media, creeaza-ti un contract de comportament care iti contureaza asteptarile.
Un contract de social media poate include prevederi precum:
Voi da parintilor mei parolele.
Nu voi accepta solicitari de conectare de la straini.
Parintii mei pot accesa conturile mele daca doresc.
Le voi spune daca cineva imi trimite comentarii sau poze necorespunzatoare.
Nu voi spune nimanui adresa mea de acasa sau unde ma duc la scoala.
Nu voi trimite imagini private nimanui.
Inteleg ca daca incalc oricare dintre aceste reguli, voi pierde accesul la conturile mele de socializare.
Semnati contractul si solicita copilului sa il semneze si el. Examinati regulile impreuna si ofera-i copilului posibilitatea sa puna intrebari.
Permite consecinte naturale
Desi vor exista momente in care trebuie sa urmezi consecinte logice, cum ar fi sa elimini tehnologia copilului atunci cand ramane prea tarziu in noapte folosindu-le, vor exista si momente in care consecintele naturale au cel mai mult sens.
De exemplu, daca copilul tau isi uita pantofii de sport cand pleaca la antrenament, deoarece a fost imprastiat si nu si-a pregatit ghiozdanul corespunzator, in loc sa ii amintesti de ei atunci, lasa-l sa profite de consecinta naturala a acestui lucru: va sta pe margine tot antrenamentul
Consecintele naturale pot fi profesori excelenti. Si copilul tau ar putea sa-si aminteasca sa se descurce mai bine data viitoare.
Fiecare copil se maturizeaza intr-un ritm usor diferit. Asadar, nu te descuraja prea mult cand unul dintre copii pare sa fie mai independent decat altul.
Cu putin sprijin si indrumare suplimentara din partea ta, ei pot invata abilitatile necesare si pot castiga increderea de care au nevoie pentru a incepe sa faca mai multe lucruri de unul singur.
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.