Este nevoie sa intelegeti importanta de a vorbi cu copilul despre identitatea sexuala si exprimarea acesteia. Cum sa incepeti conversatia?
Daca cel mic are intrebari despre identitatea sexuala sau despre exprimarea acesteia, probabil ca si voi ati avut intrebari cand erati de varsta lui. Aflati din acest articol ce puteti face pentru a-l ajuta si a-l sprijini.
Identitatea sexuala: elemente de baza
Sexul unei persoane atribuit la naștere, identitatea sexuala – sentimentul intern de a fi barbat, femeie, nici una sau ambele – exprimarea sexualitatii si orientarea sexuala sunt lucruri separate. Ele pot aparea in mai multe combinatii.
A avea un anumit sex desemnat la nastere sau o anumita exprimare a sexualitatii nu inseamna ca o persoana are o identitate sexuala sau o orientare sexuala specifica.
Este copilul vostru o persoana transgender?
In cele mai multe cazuri, copiii vor spune cum se simt, identificandu-se puternic ca baiat, fata si, uneori, nici una sau ambele. In timp ce copiii ar putea trece prin anumite perioade de insistenta ca sunt genul opus sexului lor de nastere, daca continua sa faca acest lucru un timp indelungat, probabil ca nu este doar o faza.
Majoritatea copiilor isi dezvolta de obicei abilitatea de a recunoaste si eticheta grupuri sexuale stereotipice, cum ar fi “fata”, “femeie” si “feminin”, “baiat”, “barbat” si “masculin”, incepand cu varste cuprinse intre 18 si 24 de luni. Cei mai multi isi clasifica, de asemenea, sexul propriu dupa varsta de 3 ani.
Totusi, deoarece stereotipurile sexuale sunt consolidate, unii copii invata sa se comporte in moduri care le ofera cea mai mare recompensa, in ciuda identitatii lor sexuale autentice. La varste cuprinse intre 5 si 6 ani, majoritatea copiilor sunt rigizi in privinta stereotipurilor si preferintelor sexuale. Aceste sentimente devin de obicei mai flexibile odata cu inaintarea in varsta.
Identitatea sexuala si exprimarea acesteia sunt legate, dar sunt totusi concepte diferite. Identitatea sexuala a unui copil nu indica intotdeauna o exprimare specifica a sexualitatii. Diversitatea in expresiile si comportamentele sexuale ar putea include:
- Anumite comportamente la baie, cum ar fi o fata care insista sa stea in picioare pentru a urina
- O aversiune fata de purtarea costumului de baie potrivit sexului copilului
- O preferinta pentru lenjeria de corp purtata de obicei de sexul opus
- O dorinta puternica de a se juca cu jucariile atribuite in mod obisnuit sexului opus
Nu va grabiti sa va etichetati copilul. De-a lungul timpului, copilul va continua sa va spuna ce este bine pentru el.
Cum va puteti sustine copilul daca nu este conform cu sexul lui sau este transgender?
Daca cel mic persista in legatura cu sentimentele de identitate sexuala, ascultati-l. Vorbiti cu el si puneti-i intrebari fara a-l judeca. Pentru a va sprijini copilul:
- Nu presupuneti ca exprimarea sexualitatii copilului este o forma de razvratire sau sfidare
- Nu va impiedicati copilul sa-si exprime sexul in activitati publice sau de familie, pentru a evita ca voi sau altcineva sa se simta incomod
- Nu incercati sa-l faceti pe copil sa simta rusine sau sa pedepsiti exprimarea sexualitatii acestuia
- Nu blocati accesul copilului la prieteni de diverse sexe, activitati sau resurse diverse
- Nu dati vina pe copil pentru ca se confrunta cu discriminarea
- Nu dezaprobati sau ridiculizati exprimarea sexualitatii copilului si nu permiteti altor persoane din familie sa faca acest lucru
Vorbiti pozitiv despre copil de fata cu el si cu ceilalti. Aratati-va admiratia pentru identitatea sexuala a copilului si exprimarea acesteia. Permitandu-i acestuia sa-si demonstreze preferintele si sa le impartaseasca, ii veti incuraja un sentiment pozitiv de sine si veti mentine liniile de comunicare deschise.
De asemenea, incercati sa renuntati la fanteziile specifice pe care le-ati avut despre viitorul copilului si, in schimb, sa va concentrati asupra a ceea ce-l face pe acesta sa fie fericit si in siguranta. Un copil care traieste cu parinti care-l sustin este un copil mai fericit.
Este foarte important sa stati de vorba cu un terapeut care are o pregatire speciala in consilierea persoanelor transgendere pentru a lucra cu copilul.
Ce este explorarea sexualitatii si tranzitia sociala?
O tranzitie sociala este un pas reversibil in care un copil traieste partial sau complet in rolul sexului preferat, prin schimbarea coafurilor, imbracamintii, pronumelor si, eventual, a numelor. Cercetarile sugereaza ca tranzitia sociala ar putea contribui la usurarea depresiei si anxietatii copilului.
Este important ca parintii si copiii sa stabileasca amploarea tranzitiei, cui sa o dezvaluie si cum sa se ocupe de provocari cum ar fi baia sau vestiarul. De asemenea, trebuie sa va ganditi daca tranzitia la scoala sau in comunitate va va pune in pericol copilul.
Cum puteti sa fiti avocatul copilului in fata celorlalti?
Este normal sa va faceti griji ca cel mic care este transgender va fi evitat si va avea parte de discriminare sau de vatamari fizice la scoala sau in comunitate. Pentru a preveni aceste probleme si pentru a va sustine copilul:
- Luati legatura cu alte familii care au un copil transgender. Acest lucru poate contribui la reducerea oricarei izolari pe care voi si copilul vostru ati putea-o experimenta. Cautati un grup de asistenta personalizat sau online
- Vorbiti cu profesorii copilului. Discutati cu ei despre cum sa opriti sau sa impiedicati partinirea si intimidarea. Veniti cu un plan pentru modul in care copilul va fi abordat in scoala, ce baie va folosi, cum sa participe la jocurile de echipe, cluburi si alte activitati. Alegeti daca doriti sau nu sa impartasiti informatii despre identitatea sexuala a copilului cu alti parinti. Daca acesta sufera de hartuire sau discriminare la scoala si sistemul scolar nu reuseste sa abordeze problema, luati masuri. Cercetati optiunile legale si discutati cu administratorii scolii despre ele
- Apelati la sprijinul celor din comunitate. Colaborati cu institutiile locale pentru a le face mai sigure pentru copiii transgender. De asemenea, luati in considerare sustinerea sau voluntariatul in organizatiile specifice pentru a invata mai mult si pentru a-i ajuta si pe ceilalti sa invete
Oricare ar fi identitatea sexuala a copilului, fiti alaturi de el si cautati o ingrijire corespunzatoare. Afisand dragoste si acceptandu-l asa cum este, acest lucru il va ajuta sa se simta confortabil in propriul corp si in lume.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.