Sindromul cuibului gol nu este o tulburare mintala sau un diagnostic clinic.
In schimb, termenul este utilizat pentru a descrie sentimentele reale de tristete profunda, angoasa si singuratate pe care parintii le simt atunci cand copiii lor cresc si pleaca de acasa. Este o experienta reala si extrem de trista pentru multi parinti. Insa, nu toti parintii vor experimenta acest sindrom. Cu toate acestea, pentru cei care cred ca sunt predispusi in a experimenta sindromul cuibului gol, exista cateva lucruri care ar putea ajuta in pregatirea pentru experimentarea acestor sentimente.
Daca deja esti in faza sindromului cuibului gol, in acest articol iti voi arata catvea strategii care te vor ajuta sa il gestionezi eficient!
Cum este sa experimentezi sindormul cuibului gol?
Pentru majoritatea parintilor care experimenteaza sindromul cuibului gol, acesta declanseaza un intreg proces de doliu. Sindromul cuibului gol este experimentat in mare masura de catre mame, care au ca responsabilitate primara in viata cresterea copilului. Se poate agrava daca exista alte evenimente de viata care se intampla concomitent, cum ar fi pensionarea, menopauza sau divortul. Procesul de doliu si durere este declansat deoarece exista o pierdere in viata parintelui. Copilul poate fi in viata si bine, dar parintii inca pot suferi durere, deoarece acel copil nu mai este in casa lor, sub indrumarea si supravegherea lor directa.
Gradul in care un parinte traieste aceasta durere si suferinta emotionala variaza de la un parinte la altul. Cu cat parintele este implicat mai puternic in viata si activitatile copilului lor, pana la excluderea propriilor activitati, cu atat parintele va experimenta tulburari emotionale, suferinta si durere.
Cum poti gestiona eficient sindromul cuibului gol?
Continuarea activitatilor care iti aduc satisfactie
Poate acum simti ca ai un gol in viata. Nu mai este nevoie sa iti insotesti copiii la activitati sportive, sa-i ajuti cu temele sau sa gatesti mese imbelsugate pentru copii. Acest gol trebuie sa fie umplut cu alte activitati. Cu toate acestea, nu poate fi plin doar de activitati fara sens.
In acest moment, este necesar sa iti atingi un obiectiv mai vechi, sa iti continui un hobby sau sa te apuci de unul nou, care iti aduce placere. Cu cat activitatea este mai semnificativa, cu atat mai mult se poate umple golul lasat de copiii care au plecat sa isi inceapa propria lor viata.
Poate, intotdeauna ai vrut sa inveti cursuri de arta, insa responsabilitatile de acasa si grija fata de copii te-au oprit in a face acest lucru. Cauta un curs de arta si incepe sa iti practici hobby-ul mult visat!
Important este sa gasesti ceva care iti va aduce implinire cu adevarat si care are un impact semnificativ in viata ta.
Evita desfasurarea de activitati individuale, daca ai de-a face cu singuratatea. Desfasurarea unei activitati individuale nu te va ajuta sa te simti mai putin singur. Cauta activitati care includ si socializare.
De exemplu, daca iti place fotografia, atunci alatura-te unui club de fotografie. Invata de la altii si dezvolta prietenii cu alte persoane care sunt pasionate de aceasta meserie. Alte activitati care s-au dovedit a fi extrem de benefice in gestionarea cuibului gol sunt voluntariatul, reinvierea unor prietenii vechi, atingerea unui obiectiv profesional sau, de ce nu, schimbarea carierei.
Oricare ar fi, gaseste ceva care te intereseaza si te face sa te simti plin de valoare. Nu sta acasa, gandindu-te ce face copilul si sperand ca sentimentele de tristete vor disparea ca prin magie.
Timpul te va ajuta sa te vindeci, pe masura ce treci prin etapele durerii. Gasirea obiectivelor si intereselor noi te poate ajuta in acest proces pentru a-ti recapata buna dispozitie mult mai rapid!
Concentreaza-te pe partenerul de viata mai mult
Exista multe povesti despre cupluri care divorteaza sau se separa dupa ce copiii au crescut si cei mici parasesc cuibul. Partenerii cuplurilor constata ca nu au nimic in comun odata ce copiii au plecat si ca, de fapt, ei erau impreuna doar de dragul copiilor.
Aceasta este o ocazie perfecta pentru a va relua romantismul si a va concentra pe relatia voastra. Este, de asemenea, o oportunitate pentru tine de a te angaja intr-un interes comun cu partenerul tau de viata.
S-ar putea sa descoperiti ca nu aveti nimic in comun. Este in regula. Gasiti ceva ce ambii puteti accepta reciproc sa faceti impreuna. Nu trebuie sa fie o pasiune pentru amandoi. In schimb, este ceva ce sunteti dispusi sa faceti pentru ca doriti sa fiti impreuna. Este o experienta de viata impartasita care ne face sa fim mai conectati cu celalalt.
Sprijina-ti partenerul de viata
Nu toti parintii experimenteaza aceleasi emotii atunci cand ultimul copil paraseste cuibul. De fapt, mai mult decat probabil, veti avea experiente emotionale foarte diferite. Sotul/ sotia poate fi prea ocupat/a cu cariera sa pentru a observa ca treci prin sindromul cuibului gol.
Impartaseste cu partenerul ceea ce experimentezi. Spune-i ca treci prin momente triste si ca te impacteaza faptul parasirea cuibului de catre copii si ca ai nevoie de sprijin emotional in aceasta perioada de tranzitie. S-ar putea sa nu fie complet constienti de sentimentele tale daca nu vociferezi si nu spui exact cum te simti.
Daca partenerul se confrunta cu sindromul cuibului gol, fii acolo la nivel emotional pentru el. Lasa-l sa-si exprime sentimentele si emotiile. Propune-i sa faceti o activitate impreuna, pentru a va relua vietile impreuna si pentru a va reconecta.
In perioada in care copiii parasesc cuibul, are loc o ajustare a dinamicii dintre parteneri, ajustare care nu poate decat sa va reapropie si mai mult si sa va faca sa fiti si mai conectati unul cu celalalt.
Cere ajutor daca este nevoie
Daca intampini dificultati in a face fata cu succes sindromului cuibului gol, atunci solicita ajutor profesionist. Consilierea te poate ajuta sa treci mai usor prin aceasta etapa a vietii.
Constientizeaza ca este o etapa si ca viata va fi schimbata si noua in unele moduri. Nu inseamna ca situatia ta de viata este mai buna sau mai rea, ci pur si simplu diferita!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.