Furia la copii apare mai ales atunci cand acestia nu reusesc sa-si exprime in cuvinte frustrarile de orice fel.
Furia la copii apare, de obicei, la varsta de 2-3 ani. Pe masura ce acestia cresc, dobandesc rabdare, isi dezvolta mai multe abilitati, invata sa-si rezolve problemele si astfel scad crizele de furie.
Insa, in unele cazuri, furia si comportamentul exploziv se inrautatesc pe masura ce cresc. Frecventa, intensitatea si durata acestor episoade de furie merge dincolo de explicatia ca au avut doar o zi proasta.
Daca ai un copil care distruge lucrurile, ii ataca fizic pe ceilalti sau, in mod repetat, isi face rau lui insusi, trebuie sa iei problema in serios. Iata cateva modalitati de abordare a unei situatii de furie in cazul copiilor:
1.Invata mai multe despre furia la copii
Furia se mai numeste si „emotia luptei”. Ne activam furia atunci cand vrem sa ne luptam si sa castigam.
Raspunsul organismului se manifesta prin cresterea batailor inimii, ceea ce duce la o crestere a cantitatii de sange la nivelul muschilor, astfel incat ei devin mai puternici, iar prin accelerarea respiratiei rezulta o mai buna oxigenare a organismului.
Aceste senzatii corporale sunt suficiente pentru a coplesi un copil. Este un eveniment biologic important care ti se poate parea chiar infricosator. Furia la copii este de fapt o emotie secundara. Copilul tau simte la inceput alta emotie.
Emotia primara este probabil determinata de urmatoarele 5 motive: amenintari la adresa stimei de sine care provin din experientele comune ale copilariei (respingerea, victimizarea, restrangerea sau incalcarea unor drepturi), motive biologice (foamea, nivelul scazut de zahar din sange, durerea), stresul si anxietatea, tristetea, frustrarea.
Daca poti identifica si rezolva emotia primara, nevoia copilului de a se lupta cu furia nu ar mai fi necesara.
2.Verifica starea de sanatate a copilului
Verifica daca a mancat bine, daca doarme suficient, daca sforaie. Micsoreaza-i stresul zilnic. Are un program foarte incarcat? Simte presiunea de a fi cel mai bun?
3.In timpul unei crize de furie a copilului fii calm si empatic
Este foarte usor sa fii tras in starea de furie a unui copil. Insa, trebuie sa actionezi cu calm pentru a rezolva aceasta stare. Este adevarat ca te simti obosit din cauza poznelor facute, dar o privire rece, acel calm distant mai mult pune paie pe foc.
Vorbeste-i calm copilului, cu dragoste. Fii atent la limbajul corpului. Pastreaza-ti tonul dulce si linistit. Expresia fetei ar trebui sa fie una de empatie si compasiune. Daca el te lasa, atinge-l usor pe spate sau imbratiseaza-l. Arata-i ca il intelegi ca este suparat si din aceasta cauza este si furios. Vorbeste-i rar. Acorda-i spatiu si timp pentru a-si reveni.
4.Tine un jurnal
Scrie in jurnal dupa fiecare criza de furie. Inregistreaza evenimentele care au dus la izbucnirea crizei de furie si modul in care s-a rezolvat. Inregistreaza nu numai ce a facut copilul, dar si ceea ce ai facut tu sau ceilalti.
Atribuie crizei un grad de intensitate de la 0 la 10. Cronometreaza cat a durat aceasta. Dupa o saptamana sau o luna, poti observa o schimbare? Pe masura ce te angajezi sa faci aceste schimbari, vei dori sa stii ca lucrurile se imbunatatesc.
Crizele de furie nu vor disparea peste noapte, dar daca sunt mai putin frecvente, de o intensitate mai mica si mai scurte, atunci inseamna ca faci progrese! Nu renunta prea devreme.
5.Vorbeste-i copilului despre cauzele furiei intr-un moment de calm
Cand copilul este suparat nu este un moment potrivit pentru discutiile productive. Cel mai bine salvezi discutiile pentru momentul cand acesta este calm. Revizualizeaza evenimentul care l-a suparat si cere-i sa te ajute sa intelegi ce a fost atat de rau incat l-a facut sa se infurie.
Apoi asculta. Asculta cu scopul de a-l intelege pe copil din perspectiva lui. Nu te apara si nu-l corecta.
6.Modeleaza-i in mod corect comportamentul
Copiii trebuie sa invete ca folosind agresiunea nu este cel mai bun mod de a rezolva problemele. In cazul in care esti furios pentru a-l face pe copil sa te asculte sau sa se comporte intr-un anumit fel, opreste-te imediat! Ii modelezi in acest fel comportamentul si te va imita.
7.Invata-l pe copil sa-si rezolve singur problemele
Invata-l pe copil sa-si rezolve problemele pe care le are intr-un mod pozitiv. Incearca sa-i sugerezi cateva solutii. Probeaza o solutie timp de o saptamana si vezi daca lucrurile se imbunatatesc. Daca nu, incearca alta solutie.
8.Invata-l sa-si controleze furia
Copiii cred ca ceilalti oameni ii determina sa fie furiosi si ca ei sunt doar victimele nevinovate ale acestor emotii puternice care pun stapanire pe ei.
Invata-ti copilul sa lupte astfel incat sa constientizeze factorii care declanseaza aceste emotii. Invata-l tehnici de relaxare: tehnici de respiratie, un dus cald, o plimbare in jurul blocului, muzica relaxanta, tehnici de incordare si relaxare a muschilor.
9.Schimba-i gandirea rigida
Intr-o perioada de calm, ajuta-ti copilul sa scape de gandirea rigida. Copiii mici vad adesea lumea in alb si negru. Lucrurile sunt corecte sau gresite, bune sau rele, intotdeauna sau niciodata.
Sa vezi mai multe aspecte ale lucrurilor si sa adaugi complexitate lucrurilor in care crezi face parte din procesul de crestere.
10.Incurajeaza-l
Furia la copii apare atunci cand ei sunt descurajati si de aceea trebuie sa-i facem sa se simta bine cu ei insisi si sa-si imbunatateasca relatiile cu ceilalti membri ai familiei.
Descopera-i punctele forte si impartaseste-i aprecierea pentru ceea ce face bine. Creste interactiunile pozitive si distrati-va impreuna. Observa partea lui blanda.
Furia la copii este un status emotional temporar cauzat de frustrare. Felul in care gestionezi acele cateva minute cand izbucneste un conflict intre tine si copilul tau sunt decisive.
Daca lucrurile nu se imbunatatesc, cauta ajutorul unui psihoterapeut. Ai fi uimit ce pot face cateva sesiuni pentru a imbunatati situatia.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.