Copiii cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie pot fi adesea hiper-concentrati pe tehnologie.
Urmeaza aceste sfaturi pentru a aborda dependenta de telefonul mobil la copilul tau cu ADHD.
Daca esti un parinte al unui copil cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie, stii ca este un mit conform caruia copiii cu ADHD nu se pot concentra. De fapt, atentia lor poate fi orientata destul de intens spre tehnologia pe care o considera fascinanta, care include jocuri pe telefonul mobil, texting, internet si social media. Aceste fatete ale utilizarii telefoanelor mobile implica o oferta nesfarsita de feedback si incurajari care pastreaza foarte fericit centrul placerii creierului, ceea ce poate face dezlipirea unui copil de telefonul sau o adevarata lupta.
Desi cercetatorii nu stiu inca daca utilizarea excesiva a telefonului creste riscul de ADHD, incurajarea folosirii cu atentie si limitata a telefonului mobil este considerata o abilitate importanta de viata pentru orice copil. Cu toate acestea, exista o corelatie intre ADHD si nivelurile ridicate de utilizare a telefonului mobil, iar cresterea copiilor diagnosticati cu ADHD ii determina pe cercetatori sa se intrebe cum afecteaza tehnologia mobila nivelurile de atentie ale copiilor mici si adolescentilor.
Un studiu a constatat ca acei copii care efectuau apeluri video si se jucau jocuri pe telefoanele mobile aveau un risc crescut de ADHD.
Unii copii pot fi fascinati de o anumita aplicatie pe telefonil mobil sau de un anumit joc, dar se vor plictisi rapid, insa copiii cu ADHD prezinta un risc mai mare de a deveni dependenti comportamental si cognitiv de dispozitivul lor. Acest lucru poate fi un motiv de ingrijorare, deoarece cercetatorii au legat dependenta de telefonul mobil cu simptomele anxietatii, depresiei, tulburarilor de somn si a stimei de sine scazute.
A fi dependent sau supraimplicat intr-un telefon mobil nu se refera doar la numarul de jocuri pe care le joaca un copil sau textele pe care le trimite. Copiii cu ADHD pot deveni prinsi intr-o bucla comportamentala, verificand incontinuu diferite aplicatii de social media sau incercand sa atinga nivelul cel mai inalt intr-un joc dificil. Dependenta are si o componenta cognitiva, copilul gandindu-se sau devenind hiperfocalizat in a-si putea accesa si utiliza telefonul. De exemplu, s-ar putea sa se intristeze cand le moare bateria, cand telefonul lor nu este de gasit sau cand nu pot dormi cu telefonul mobil noaptea.
Pentru a evalua dependenta copilului de telefonul mobil, ia in considerare urmatoarele intrebari.
Copilul
Se gandeste sau cere insistent telefonul mobil atunci cand nu il foloseste?
incepe sa-si foloseasca telefonul fara niciun motiv anume?
Porneste conflicte cu familia despre utilizarea telefonului?
Intrerupe orice face atunci cand primeste o alerta pe telefonul mobil?
Pierde sirul orelor petrecute folosind telefonul mobil?
Este trist cand telefonul mobil este oprit sau nu este la indemana?
Se simte incapabil sa-si reduca utilizarea telefonului mobil?
Iata cum poti actiona in 4 pasi!
Academia Americana de Pediatrie recomanda parintilor sa inceapa de cand sunt mici copiii, prin descurajarea utilizarii telefonului de catre copiii cu varsta cuprinsa intre doi ani si sub. Pentru copiii mai mari, ei incurajeaza parintii sa monitorizeze durata de utilizare si continutul accesat pe telefonul copilului lor si sa tina dispozitivele mobile departe de dormitorul copilului, pentru a asigura obiceiuri sanatoase de somn.
Iata cativa pasi de actiune suplimentara pentru abordarea dependentei de telefonul mobil la copilul tau cu ADHD.
Comportament model
Asigurati-va impreuna cu ingrijitorii copiilor ca verificati si controlati propriile obiceiuri de utilizare a telefonului mobil inainte de a crea un plan de utilizare a tehnologiei cu copilul sau adolescentul. Desemnarea spatiilor fara telefon in casa (de exemplu, bucataria sau dormitorul) sau ore fara telefon (adica mese sau ora de culcare) poate imbunatati relatiile de familie si poate ajuta toata lumea sa se simta mai putin controlata de utilizarea telefonului mobil.
Creati alternative
Mai putina utilizare a telefonului nu se va simti ca o pedeapsa daca copiii si adolescentii au optiuni flexibile, alternative si distractive in locul lor. De ce activitati se bucura copilul tau, care nu implica ecrane si cum pot fi utilizate atunci cand copilul tau pare deosebit de dependent de telefonul sau? O zi in parc, la un muzeu sau la piscina poate fi o pauza atat de necesara in hiperfocalizarea pe telefonul mobil.
Evitati abstinenta
Pe masura ce progreseaza in sistemul scolar si, in cele din urma, in cariera sa, copilul tau se va baza tot mai mult pe dispozitive si alte tehnologii. Abtinerea de la utilizarea telefonului nu este obiectivul, deoarece nu este sustenabila pentru viitor. Daca copilul tau poate incepe sa-si foloseasca telefonul cu scop si sa-si monitorizeze utilizarea, atunci ii va fi benefic pe masura ce va merge mai departe in viata.
Cere ajutor
Nu ezita niciodata sa te intrebi daca stabilirea limitelor si negocierea utilizarii nu par sa functioneze. Profesionistii din domeniul sanatatii mintale pot oferi interventii cognitive si comportamentale adaptate pentru a trata dependenta si pot ajuta copilul sa invete modalitati alternative de a face fata si de a-si directiona atentia. De asemenea, pot ajuta familiile sa negocieze reguli din care sa beneficieze toata lumea si sa ofere o pauza de la telefoanele mobile.
Daca nu esti sigur de unde sa incepi acest proces, poti sa ai o conversatie deschisa si onesta cu copilul sau adolescentul tau despre utilizarea telefonului mobil. Ce le place cel mai mult la tehnologia mobila? Ce ii face fericiti incat nu ar mai avea nevoie de un telefon mobil?
Gasirea echilibrului cu utilizarea tehnologiei poate fi dificila, chiar si pentru adulti. Asadar, exerseaza rabdarea cu copilul tau si ia in considerare cum il poti ajuta sa dezvolte o relatie atenta si sanatoasa cu dispozitivul mobil.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.