Ce emotii au bebelusii la nastere?
Abordarile cognitive si cognitiv-comportamentale au ajuns sa domine psihoterapia, dar emotiile pe care bebelusii le au la nastere, par sa ofere niste forme alternative de terapie. Cercetarile au aratat, totusi, ca exista motive serioase pentru prevalenta terapiei cognitiv comportamentale. In principal, aceasta abordare functioneaza foarte bine pentru o gama larga de probleme emotionale. Depresia, in special, s-a dovedit ca raspunde foarte bine la abordarile care ii ajuta pe oameni sa isi schimbe credintele si asumptiile.
Pe de alta parte, o problema potentiala a terapiilor cognitiv-comportamentale este reprezentata de tendinta de a pozitiona emotiile pe un statut secundar. Psihologul Albert Ellis, spre exemplu, vedea emotiile puternice ca fiind rezultatul interactiunii dintre evenimentele din mediul inconjurator si credintele pe care le avem.
Ce se intampla cu emotiile bebelusilor?
Cu toti am vazut bebelusi care par a experimenta emotii extrem de puternice. Oare aceste emotii rezulta din credintele si gandurile pe care le au?
Conform teoriei afectului, pare ca bebelusii se nasc cu cateva emotii de baza, destul de rudimentare, numite afecte.
Iata care sunt acestea!
Afecte pozitive, negative si neutre
Psihologul Silvan Tomkins considera ca exista noua afecte innascute si sunt sursa tuturor emotiilor noastre.
Afectele pot fi atat pozitive, cat si neutre sau negative. Cele pozitive includ entuziasmul si bucuria. Cele neutre includ emotii precum surprinderea, in timp ce afectele negative includ emotii precum:
- Frica/teroare
- Furie/Pornire
- Distres/Angoasa
- Dezgust
- Repulsie
Exprimarea emotionala si intelegerea la nou-nascuti in primul an de viata.
Primii doi ani de viata sunt uimitori pentru cresterea, dezvoltarea si schimbarea mintala si fizica a nou-nascutilor. Bebelusii experimenteaza si invata cel mai mult din mediul inconjurator.
In aceasta perioada, bebelusii invata despre lucrurile sociale si emotionale.
Chiar daca o perioada lunga de timp se credea ca bebelusii invata din mediul social emotiile, teoriile expuse mai sus demonstreaza faptul ca, totusi, ei se nasc cu cateva emotii de baza.
Bebelusii incep sa arate un zambet social spontan in jurul varstei de 2-3 luni si incep sa rada spontan in jurul varstei de 4 luni. Totodata, intre 2 si 6 luni, bebelusii isi exprima furia, tristetea, surprinderea si frica. Intre 5 si 6 luni, bebelusii incep sa exprime o anxietate ciudata. Nu le place cand ceilalti oameni ii tin in brate sau se joaca cu ei si vor arata un disconfort extrem de mare si vizibil. Inainte de 6 luni, bebelusii pot sa zambeasca tuturor persoanelor cu care intra in contact.
Cu toate acestea, in toata aceasta perioada, bebelusii incep sa invete nu doar cum sa isi exprime emotiile, dar si cum sa identifice emotiile celor din jur.
In jurul varstei de 4 luni, bebelusii incep sa distinga diferite expresii emotionale ale oamenilor din jur, iar in jurul varstei de 6 luni, acestia incep sa mimeze emotiile si expresiile faciale ale celor din jur.
La nastere, bebelusii ii trateaza pe ingrijitori/parinti mai mult sau mai putin nediferentiat. Cu toate acestea, cu cat inainteaza in primul an de viata, bebelusul incepe sa isi dezvolte abilitatile perceptuale si sa creeze o legatura puternica cu ingrijitorii primari. Cu cat atasamentul de acestia incepe sa se aprofundeze, cu atat absenta ingrijitorilor poate sa le cauzeze anxietate. Intre 8 si 10 luni, bebelusii incep sa expeimenteze anxietatea de separare atunci cand sunt separati de ingrijitorii primari. Intensitatea acestei anxietati variaza de la individ la individ si este bazata pe temperament si pe mediul inconjurator.
Intre 9 si 10 luni, bebelusii vor incepe sa exprime o varietata larga de emotii. Vor trece rapid de la fericire si entuziasm, la frustrare si furie. Aceasta labilitate emotionala este perfect normala, deoarece in aceasta perioada se formeaza mecanismul de reglare a emotiilor si ei invata strategii rudimentare prin care isi controleaza emotiile.
Este interesant de mentionat faptul ca in jurul varstei de 12 luni, bebelusii incep sa manifeste gelozia.
In primul an de viata, bebelusul poate sa se simta trist, speriat, fericit sau entuziasmat si va incerca sa comunice aceste trairi din primele minute ale nasterii. In primele luni, acesta isi va comunica trairile prin miscari ale corpului, sunete, gangureli si plans incontrolabil.
Printre primele comportamente emotionale invatate dupa primul an de viata este pupatul. Asadar, bebelusii incep sa isi pupe ingrijitorii atunci cand le demonstreaza afectiunea.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.