Cu totii avem moduri diferite de a fi parinti si de multe ori nici macar nu iti vei da seama ca nu esti de acord cu partenerul tau cu privire la anumite probleme pana nu sunteti in plin argument in vederea luarii unei decizii pentru copil.
Desi s-ar putea sa nu fiti niciodata de acord pe fiecare subiect, exista multe lucruri pe care le puteti aborda cu partenerul care vor face mult mai usor de infruntat aceste obstacole atunci cand apar.
De la a depune eforturi pentru a intelege mai bine stilurile personale de parenting (si poate chiar de a conveni asupra unui stil specific pe care sa-l tintiti) pana la examinarea dezacordurilor comune cu care va confruntati, a vorbi despre aceste lucruri poate face dezacordurile parentale mult mai usor de gestionat.
Mai jos, trecem prin cele patru stiluri parentale, unele dintre cele mai frecvente dezacorduri si sfaturi pentru a le rezolva atunci cand apar.
Cele patru stiluri parentale
Psihologul clinician Diana Baumrind a inventat cele patru tipuri de stiluri parentale. Ea a descoperit ca acestea pot determina modul in care copiii se dezvolta in relatiile viitoare cu prietenii si partenerii romantici si modul in care acestia vor reactiona ca parinti in viitor.
Cercetarile au sugerat, de asemenea, ca acestea pot avea un impact asupra succesului unui copil la scoala si chiar pot determina probabilitatea lor de succes.
Iata o detaliere a celor patru stiluri:
Autoritativ
Multi cercetatori considera ca parentingul autoritativ este cea mai sanatoasa si eficienta metoda de parenting bazata pe rezultatul copiilor.
Parintii care adopta acest stilparental au asteptari mari de la copiii lor, dar sunt consecventi si intelegatori atunci cand pun in aplicare aceste standarde. Ei sunt, de asemenea, receptivi la nevoile copiilor lor, fara a fi prea ingaduitori sau implicati in vietile sau deciziile lor, dandu-le libertatea de a alege, responsabilizandu-i. Acest lucru are ca rezultat copii increzatori in abilitatile lor de luare a deciziilor.
Autoritar
Stilul parental autoritar este caracterizat prin o multime de cerinte si prin foarte putina implicare. Parintii nu asculta nevoile copiilor si au tendinta de a oferi foarte putin feedback pozitiv.
Un studiu a constatat ca acesti parinti aveau mai multe sanse sa-si pedepseasca copiii pentru greselile lor in mod aspru si erau chiar mai susceptibili la constrangere. De asemenea, a constatat ca acesti copii aveau mai multe sanse sa aiba performante mai proaste la scoala si sa se confrunte cu mai multe probleme sociale.
Permisiv
Parintii permisivi sunt foarte sustinatori, dar foarte dezorganizati cand vine vorba de cerinte si structura. Acesti parinti tind sa fie foarte ingaduitori si sa-si lase copiii sa depaseasca limitele si regulile fara repercusiuni. Copiii cu parintii care abordeaza acest stil au, de obicei, o problema cu autoritatea si cu granitele si se situeaza la niveluri scazute in ceea ce priveste fericirea si capacitatea de a se autoregla.
Neimplicat
Dupa cum denota si numele, acesti parinti nu sunt, in general, interesati de viata copiilor lor, ajungand chiar pana la neglijare sau chiar in postura sa-si respinga copiii. Stilul parental neimplicat poate fi, de asemenea, denumit indiferent sau neglijent.
Copiii care au avut parinti cu acest stil parental tind sa aiba niveluri scazute ale stimei de sine. De asemenea, tind sa le lipseasca autocontrolul si sunt de obicei mai putin competenti decat colegii lor. Mai multe studii au descoperit chiar ca, copiii care au avut parte de aceste stiluri parentale se claseaza cel mai jos in toate domeniile vietii.
Motive comune pentru care parintii nu cad de acord in anumite situatii legate de copii
Un studiu a constatat ca, daca parintii aveau stiluri parentale diferite, cele mai frecvente cupluri aveau tendinta de a se inclina spre o dinamica in care unul dintre parinti era figura autoritara, iar unul era mai neimplicat.
Mai precis, studiul a constatat ca tatii erau mai predispusi sa spuna ca sotiile lor sunt mai autoritare si stricte decat ei insisi. Pe de alta parte, mamele aveau mai multe sanse sa se vada pe ele insele ca fiind mai autoritare.
Intelegerea stilurilor tale parentale iti poate spune multe despre reactiile tale atat fata de copilul tau, cat si fata de partenerul tau, mai ales atunci cand te confrunti cu adversitate. Desi detaliile exacte ale dezacordurilor parentale vor diferi intotdeauna, exista cateva teme generale care apar in foarte multe cupluri.
Cand sa intervina: Un exemplu ar fi daca un parinte considera ca unui copil ar trebui sa i se acorde un avertisment (sau mai multe avertismente), in timp ce celalalt parinte considera ca copilul ar trebui sa sufere imediat consecinte.
Severitatea consecintelor:
Consecintele trebuie convenite in prealabil, daca este posibil. Acestea fiind spuse, acest lucru este cel mai usor atunci cand copilul tau a facut ceva din nou si din nou. Poate fi dificil sa-ti aliniezi opiniile cu partenerul tau daca apare o situatie pentru prima data.
Temperamente parentale diferite:
Deoarece fiecare este diferit, este probabil ca un parinte sa fie predispus la reactii diferite fata de celalalt. Daca un parinte este intotdeauna super calm in timp ce celalalt explodeaza imediat, acest lucru poate crea tensiune nu numai intre parinti, dar poate determina copilul sa actioneze diferit in jurul fiecarui parinte si chiar in celelalte relatii ale acestora.
Cum sa evitati (sau sa gestionati) dezacordurile comune ?
Stabiliti cateva reguli de baza!
Faceti un pact sa stabiliti de la inceput care sunt punctele comune pe care le aveti in educarea copilului si care sunt dezacordurile. De aici, porniti in crearea unui set de reguli de baza in diverse situatii. Puteti construi continuu pe regulile de baza, raportandu-va la situatiile care au aparut si in trecut.
Prezentati aceeasi opinie cu privire la situatia problematica pentru copii!
Atunci cand copiii isi vad parintii in conflict, le poate schimba parerile despre modul in care sunt gestionate dezacordurile si in alte situatii. Asadar, ar trebui sa te asiguri ca ai ajuns la concluzii despre consecinte si reguli din timp cu partenerul, astfel incat sa fiti pe aceeasi pagina atunci cand vor aparea situatiile. Acest lucru va duce, de asemenea, la mai putine oportunitati de a nu fi de acord in acest moment.
Gasiti puncte comune!
Desi este posibil sa nu fiti de acord cu toate, cautati punctele comune si construiti pe ele. Incepeti sa rezolvati o anumita situatie cu strategia agreata in prealabil de amandoi.
Fiti consecventi!
Cand vine vorba de reguli, cel mai important factor este consecventa atunci cand le aplicati. Asigurati-va ca dvs. si partenerul dvs. sunteti pe aceeasi pagina, astfel incat sa fie comunicat copilului dumneavoastra acelasi mesaj.
Fii deschis si sincer!
A fi deschis si sincer cu partenerul tau este intotdeauna o idee buna. In acest caz, daca aveti indoieli sau ingrijorari cu privire la o decizie parentala, exprimati-le partenerului si ascultati raspunsul acestuia. Acest lucru il poate ajuta sa va inteleaga mai bine perspectiva.
Daca doriti sa aflati ce fel de parinte sunteti, va puteti efectuta Testul de Parenting Gottman aici!
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania