Copiii, la fel ca adultii, pot suferi de depresie. Uneori, chiar si copiii care par in regula si care nu au avut parte de evenimente negative in viata lor pot suferi de depresie. Depresia reprezinta rezultatul unui dezechilibru chimic in creier. Exista semnale specifice pe care le puteti observa la copilul dumneavoastra pentru a va da seama daca sufera sau nu de depresie. Este crucial sa le gasiti pentru a-i ajuta sa isi mentina o bunastare mintala.
Iata care sunt semnele de depresie la copii
Copilul trebuie sa aiba macar cinci dintre aceste comportamente pentru o perioada de doua sau mai multe saptamani ca sa poata fi diagnosticat cu tulburare depresiva majora.
Iata care sunt simptomele:
Sentimente de tristete intensa sau stari depresive care se desfoara de-a lungul unei zile (pentru doua saptamani sau mai mult). Pentru copii, tristetea poate sa se manifeste ca iritabilitate.
Interes scazut pentru activitati (la fel, de-a lungul zilei sau tot timpul.)
Scadere in greutate (nu din cauza dietelor), sau diminuarea apetitului.
Dificultate la culcare (insomnie)
Abilitatile lor psihomotorii sunt lente si prezinta semne de agitatie. Asta inseamna ca au momente cand le lipseste scopul in activitati sau exista o incetinire semnificativa a vorbirii sau a actiunilor fizice.
Oboseala si pierdere a energiei.
Sentimente de vina si inutilitate excesiva in fiecare zi.
Dificultate in gandire, in luarea deciziilor sau in concentrare. Acest lucru ar putea avea efecte asupra notelor de la scoala.
Procuparea cu moartea sau ganduri suicidare.
Va rog tineti minte ca daca copilul dumneavoastra trece printr-o trauma cauzata de moartea cuiva drag, simptomele depresive sunt cat se poate de normale. Daca acestia nu isi revin din aceasta stare, atunci este cazul sa cautati un psiholog.
De asemenea, daca ei nu sufera din cauza unei pierderi grave sau nu sufera de o boala care poate cauza simptomele de mai sus, atunci trebuie sa cautati un profesionist in domeniu pentru o evaluare a simptomelor si pentru tratament.
Cum sa iti ajuti copilul daca sufera de depresie
Depresia trebuia luata in considerare cat se poate de serios. Mai ales daca gandurile suicidare sunt prezente. Sentimentele si emotiile copilului sunt cat se poate de reale si trebuie gestionate.
Potrivit „National Institute of Mental Health”, suicidul este cauza cu numarul doi al deceselor in ceea ce priveste indivizii cu varste intre 10 si 34 de ani.
Ajutorul unui specialist este recomandat daca copilul dumneavoastra se incadreaza criteriilor de mai sus. In functie de severitatea simptomelor, ei pot beneficia de medicatie, cum ar fi antidepresivele.
Majoritatea specialistilor nu dau medicamente ca prim remediu al depresiei. In loc de medicamente, este folosita psihoterapia ca prima linie de tratament.
Exista doi pasi in tratamentul depresiei:
Testarea
Exista instrumente de evaluare pe care profesionistii le pot utiliza pentru a determina daca copilul dumneavoastra sufera de depresie sau nu.
Terapia
Exista o multitudine de tipuri de terapie in ziua de azi. Este important sa gasiti un specialist in tratarea depresiei la copii. Terapia cognitiv-comportamentala este una dintre cele mai bune metode pentru tratarea depresiei la copii. Pentru copiii mai mici, terapia prin joaca este foarte folositoare in tratarea depresiei, deoarece copiii au capacitatea sa comunice foarte bine prin joaca.
Ce poti face acasa pentru a-ti ajuta copilul depresiv
In afara de a cauta ajutorul unei profesionist, uite cateva lucruri pe care le poti face ca parinte si acasa:
Discutati despre sentimente intr-un mod empatic
Poate fi foarte stresant sa stai fata in fata cu copilul si sa il intrebi cum se simte. Insa, daca incerci sa petreci timp cu el (sa iesiti la o plimbare, sa va jucati jocuri de societate), atunci vei vedea ca este destul de usor ca acesta sa se deschida emotional in fata ta.
Pune-i intrebari la care nu poate sa raspunda doar cu da sau nu. Niciodata sa nu il judeci cand este deschis si onest cu tine, deoarece asta il va face sa se inchida in sine si sa se indeparteze.
Este in regula sa lasi anumite momente de liniste in timpul conversatiei, deoarece copilul isi proceseaza gandurile si emotiile pe care le simte cand petrece timp cu tine. Nu trebuie sa il suprasoliciti punandu-i intrebari in fiecare secunda a conversatiei.
Cauta activitati care il vor ajuta sa se relaxeze si sa se destreseze
Pentru copiii mai mici exista modalitati mai usoare de destresare.
Ofera-i oportunitati de joaca pe care le gaseste relaxante, cum ar fi coloratul, desenatul sau orice alta activitate preferata de acesta.
Limiteaza timpul petrecut pe ecrane
Tehnologia nu este de ajutor. De multe ori, aceasta ii poate face pe copii sa se inchida in sine si sa nu mai vorbeasca despre emotiile si sentimentele lor.
Limiteaza timpul petrecut in fata televizorului, laptopului, telefonului. Orice device care il poate face pe copil sa nu se mai deschida in fata ta trebuie restrictionat.
Inlocuieste activitatile din fata ecranului cu altele, cum ar fi drumetiile, construitul lucrurilor, desenatul etc. Multi copii pot fi atat de dependenti de device-uri pentru a se distra, incat vor avea nevoie de ajutorul tau pentru a-i face captivati de alte activitati.
Pur si simplu este foarte dificil sa ii spui copilului tau sa mearga sa se joace afara daca acesta sufera de depresie, nu are prieteni si este obisnuit sa stea la calculator in fiecare zi dupa scoala. Ceea ce poti sa faci este sa mergi impreuna cu el afara si incercati sa faceti cat mai multe lucruri impreuna.
Ajuta-ti copilul cand se confrunta cu probleme si sarcini dificile
Ajuta-l prin a-i arata cum sa imparta sarcina in sarcini mai mici si mai usor de realizat. Copiii cu depresie au de obicei probleme in rezolvarea sarcinilor mai dificile. Acestia trebuie ajutati sa invete cum sa imparta o sarcina uriasa.
Odata ce vor fi experti in rezolvarea sarcinilor acestea mici, vor deveni din ce in ce mai buni in rezolvarea celor mai dificile. Acesta este un proces destul de lung si este nevoie de rabdare pentru a lucra alaturi de copilul tau. De cele mai multe ori, tot ce are nevoie copilul este ca tu sa imparti sarcina cea mare in sarcini mai mici si sa ii explici cu care sa inceapa si cum sa le termine.
Ajuta-ti copilul sa reduca din stres
Cand copiii sunt depresivi, in general le este mult mai greu sa faca orice activitate. Redu din activitatile care le cauzeaza stres pentru a reduce stresul din viata acestora.
Asigura-i o atmosfera pozitiva acasa
Incearca sa reduci sau sa elimini limbajul, atitudinea si conversatiile negative. Incearca sa nu ridici tonul, sa va certati sau orice forma de agresivitate.
Transforma-ti casa intr-un adapost pentru copil, in loc sa il faci sa simta o atmosfera volatila. Incearca sa faci un mediu calm in care copilul se va simti in siguranta.
Ajuta-ti copilul sa vada lucrurile pozitive din viata
Arata-i situatiile pozitive in locul celor negative. Ajuta-isa vada partea insorita mereu.
Fii modelul acestora si foloseste cuvinte incurajatoare si pozitive. Rezista tentatiei de a da voce gandurilor negative, deoarece copilul aude si vede tot.
Ai incredere in copilul tau cand iti spune cum se simte
Asculta-l cu atentie si ia-l in serios. Nu minimaliza felul in care se poate simti acesta. Exprima empatie si compasiune cand acesta se deschide si isi exprima sentimentele. Invata-l cum sa foloseasca propozitii de tipul „ma simt de parca…” sau „eu simt…”.
Fii atent la comportamentele suicidare
Acestea includ cautari pe internet despre subiect.
Cautati ajutor imediat!
Petrece timp cu acesta
Este important sa iti faci timp in fiecare zi pe care sa il petreci alaturi de copilul tau. Este esential sa faceti lucruri impreuna si sa petreceti timp de calitate. El se va simti iubit si sprijinit.
Fii incurajator
Incerca sa il incurajezi pentru orice si nu astepta rezultate. Lauda orice efort depus de el. Daca esti obisnuit sa il lauzi doar daca are rezultate minunate, atunci acesta va fi dezamagit cand eforturile depuse nu aduc rezultatele la care se astepta. Daca eforturile sale sunt laudate necontand rezultatul, atunci increderea in sine va creste si vei observa schimbari in bine.
Ajuta-l sa mentina un stil de viata sanatos
Somnul este un factor important pentru starea copilului. Daca nu doarme suficient, acesta poate sa fie trist toata ziua. Copiii cu varste intre 3 si 18 ani au nevoie de la 8 la 12 ore de somn in fiecare noapte.
Asigura-te ca acesta are o dieta sanatoasa si variata, dar si ca face activitati fizice (nu il forta).
Ajuta-l sa formeze relatii pozitive cu cei de varsta lui
Stabileste intalniri de joaca pentru cei mici, iar pe cei mai in mari incurajeaza-i sa isi invite prietenii acasa.
Discutati despre bullying
Bullying-ul poate fi una dintre cauzele pentru care copilul tau este in depresie, asa ca o conversatie pe acest subiect este mai mult decat benefica. Ajuta-l sa isi dea seama cine este agresorul in cazuri de bullying si cum sa trateze situatia.
Ajuta-l sa urmeze planul terapeutic
Asigura-te ca stiii planul terapeutic stabilit de clinicianul copilului tau. Acest plan poate include recomandari ale sesiunilor terapeutice, medicatii si recomandari pe care sa le urmeze acasa. Completand acest plan te va ajuta sa ai rezultate optime in ceea ce priveste sanatatea mintala a copilului tau. Un plan nu functioneaza daca nu este urmat.
Fii constient ca tratamentul necesita timp sa isi faca efectul
Nu te astepta la rezultate din primele saptamani. Ar putea sa dureze luni sau mai mult. Fii rabdator si intelegator cu copilul tau.
Depresia copiilor poate fi vindecata
Depresia poate aparea din diferite cauze in randul copiilor. Insa, exista sanse mari de reusita in ceea ce priveste tratamentul.
Ignorand problema sau sperand ca depresia va disparea pur si simplu nu reprezinta un plan! Tratamentul este imperativ pentru a rezolva aceasta tulburare la copii.
Cu ajutorul specilistilor iti poti ajuta copilul.
Nu sta pe ganduri mai mult decat trebuie. Chiar daca nu esti sigur ca acesta ar putea suferi de depresie, poti merge la o evaluare, daca crezi ca anumite simptome si-au facut aparitia. Costul unei sedinte terapeutice nu inseamna nimic comparativ cu sanatatea copilului tau.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.