Tehnologia digitala este o parte centrala in acest moment in vietile tuturor. Interactiunile online sunt complexe, iar copiii si tinerii au nevoie de suportul parintilor pentru a lua decizii bune in ceea ce priveste comportamentul lor in mediul online. In fiecare zi, numerosi cyberbully afecteaza copiii din intreaga lume, iar consolidarea abilitatilor parintilor de a gestiona problemele referitoare la cyberbullying este o parte importanta din solutie, acestia fiind nevoiti sa arate rabdare si curiozitate in ceea ce priveste comportamentul online al copiilor lor.
Insa, pentru a combate aceasta problema, este necesar sa intelegem de ce copiii si tinerii isi pot agresa prietenii, colegii si alte persoane in mediul online, care sunt motivele ce ii imping la astfel de comportamente si cum ne putem da seama daca copilul nostru este un agresor (cyberbully) in mediul online.
De ce copiii nostri pot ajunge sa fie cyberbully?
- Razbunare. Atunci cand copilul nostru este victima unui episod de bullying, de multe ori alege sa se razbune, in loc sa adopte mecanisme sanatoase de a gestiona situatia. Cand acest lucru se intampla, spunem ca sunt bully-victime, adica se regasesc in ambele roluri. Copiii vor simti ca actiunile lor sunt justificate, vor vrea ca si ceilalti sa simta ce au simtit ei. Prin apelarea la cyberbullying vor simti o usurare si o vindecare a ceea ce au experimentat.
- Considera ca victima merita acest lucru.Vor agresa un copil rautacios in mod anonim, pe internet, cu scopul de „a-i veni de hac”. Pe de alta parte, copiii pot fi gelosi pe ceilalti copii ce au note mai bune, au perfomante academice mai ridicate ca ei. Insa, oricare ar fi motivul, acestia considera ca victima merita ce i se intampla.
- Plictiseala. Unii copii vad prin cyberbullying o modalitate de a se distra, iar Internetul este considerat o sursa de a primi atentie din partea celorlalti si de a se distra pe seama celorlalti. Acest lucru se poate intampla atunci cand copiii nu au activitati pozitive de a-si petrece timpul, nu sunt supravegheati de parinti in timpul liber si nu au atentie din partea acestora.
- Presiunea grupului de prieteni. Uneori copiii se vor angaja in comportamente de cyberbullying pentru a se integra in grupul de prieteni mai bine sau pentru a fi acceptati intr-un grup. Acestia sunt mult mai preocupati de a se integra in grup si nu iau in considerare consecintele ce ar putea aparea in urma comportamentului lor.
- Considera ca toata lumea face asta. Cand considera ca toata lumea practica bullying-ul online, sunt mult mai predispusi sa apeleze si ei la acesta. Nu il considera a fi o problema prea mare, deoarece grupul de prieteni il accepta si il considera ceva normal.
- Statut social. Copiii populari, de cele mai multe ori, se distreaza pe seama celor mai putin populari, mai putin integrati in grupul de prieteni. In acelasi timp, cei mai atractivi tind sa rada de cei mai neatractivi. Acestia vor utiliza mediul online pentru a raspandi zvonuri, pentru a exclude persoane din grupuri. Cei care vor sa devina lideri in scoala sau sa castige o pozitie sociala si sa fie populari, vor apela la cyberbullying pentru a deveni „cool” in grupul de prieteni. De asemenea, pot utiliza cyberbullying-ul pentru a umili pe cineva care este considerat a avea o pozitie sociala mai puternica in mediul din care fac parte pentru a-l detrona.
- Empatie nedezvoltata. In general, copiii care apeleaza la cyberbullying nu considera a fi ceva problematic, ei nu isi dau seama de raul pe care il cauzeaza celor din jur prin comportamentul pe care il adopta. Studiile arata ca cei care s-au folosit de cyberbullying nu au simtit remuscare si vina fata de victimele lor, raportand ca prin intermediul Internetului au ajuns sa fie considerati amuzanti, populari si puternici.
Daca va aflati in postura in care copilul dumneavoastra se foloseste de mediul online pentru a adresa insulte prietenilor sau celor de varsta lui, exista posibilitatea sa simtiti ca ati gresit in educatia acestuia, ca nu sunteti un parinte bun. Este important sa realizati faptul ca acest lucru nu reflecta abilitatile dumneavoastra de a fi parinte, din contra, prin faptul ca ati constientizat existenta problemei, ati facut deja primul pas pozitiv pentru schimbarea comportamentului acestuia. Multi parinti inchid ochii si ignora posibilitatea ca, la un momentat dat, copilul lor ar putea fi un „cyberbully”. Din pacate, prin aceasta atitudine i se neaga copilului oportunitatea de a-si schimba comportamentul si de a invata din ceea ce a facut.
Cercetarile arata ca aproximativ 10-20% dintre copii ar putea fi cyberbully la un moment dat, ceea ce inseamna ca multi parinti s-ar putea afla in postura in care isi descopera copilul cyberbully.
Semnele de care ar trebui sa tineti cont pentru a depista daca copilul dumneavoastra este cyberbully
- Are un numar mare de conturi pe diverse retele de socializare: acesta ar putea utiliza diversele conturi pentru a-i agresa anonim pe ceilalti.
- Ati auzit insulte, observatii rautacioase sau ras sarcastic in timp ce copilul dumneavoastra trimitea mesaje sau comentarii pe Internet.
- Este secretos cu activitatea sa in mediul online: inchide rapid laptopul sau telefonul in momentul in care il intrerupeti.
- Este deranjat si devine foarte suparat daca ii diminuati privilegiul de a petrece timp online.
- Petrece timp cu prieteni care se comporta rautacios si nepasator. De multe ori, cand copiii vor sa se integreze intr-un nou grup de prieteni, acestia apeleaza la tacticile pe care grupul le promoveaza.
- Pare ca nu ii pasa daca acele cuvinte sau actiuni pe care acesta le face ii ranesc pe ceilalti.
- A fost implicat la scoala intr-un episod de bullying. De multe ori, victimile bullying-ului se transforma in agresori pentru „a-si lua revansa” si pentru a se razbuna, mediul online fiind mult mai avantajos, deoarece pot face acest lucru anonim si insultele pot fi vazute de mult mai multe persoane.
Ce puteti face?
Primul pas este sa clarificati faptul ca cyberbullyingul este inacceptabil. Copiii vor incerca mereu sa-si justifice comportamentul, iar rolul nostru este sa ii ajutam sa isi dezvolte empatia fata de cei din jurul lor. Acest lucru presupune discutii si incurajarea copilului sa reflecteze asupra comportamentului sau si cum acest comportament ii afecteaza pe cei din jur. Nu este de ajutor sa ii facem sa se simta stanjeniti sau sa le interzicem accesul la tehnologie, deoarece le ratam oportunitatea de a invata un comportament responsabil in mediul online.
Strategii:
- Ramaneti calmi. Discutati cu ei problema fara sa ii judecati.Trebuie sa va amintiti ca nu copilul este problema, ci comportamentul lui este.
- Pastrati o linie deschisa de comunicare. Copiii trebuie sa simta ca pot veni la dumneavoastra si pot discuta despre problemele pe care le au cu colegii (offline sau online). Dati copiilor oportunitatea si competenta de a rezolva problemele interpersonale in mod adecvat, in loc sa recurgeti la razbunare.
- Stopati cyberbullying-ul. Obiectivul nr. 1 este acela de a pune capat agresiunii in asa fel incat aceasta sa nu se mai intample. Asigurati-va ca toate cazurile de agresiune sunt oprite imediat, indiferent de cine le-a pornit.
- Intelegeti radacina problemei. Este esential sa identificati motivul (motivele) pentru care copilul dumneavoastra a actionat. Este o modalitate nesanatoasa de a face fata stresului in viata lor? Pentru ca ei insisi sunt victimele cyberbullying-ului? Incercati sa ajungeti la partea de jos a problemei.
- Investigati. Luati masuri pentru a afla in detaliu gradul de agresiune al copilului dumneavoastra. Cyberbullying-ul ar putea acoperi mai multe medii, site-uri web, aplicatii si dispozitive. Ar putea fi foarte direct si observabil sau indirect si extrem de subtil. Lucrati pentru a intelege pe deplin ce s-a intamplat si unde.
- Faceti copiii sa inteleaga cum se simte cyberbullying-ul. Explicati severitatea cyberbullying-ului cu un exemplu specific prin care copilul ar fi cel mai ranit. Incercati sa cultivati empatia si compasiunea copiilor in moduri creative si convingatoare, astfel incat sa inteleaga cu adevarat ca toti avem vulnerabilitati.
- Monitorizati activitatile online ale copilului dumneavoastra, atat in mod formal, cat si informal. Acest lucru se poate face prin instalarea de software sau aplicatii pe laptop, tableta sau telefon. De asemenea, stabiliti reguli de utilizare a Internetului.
- Informati-va. Este important sa va faceti timp sa invatati in permanenta despre noile tehnologii si site-uri pe care copiii (si colegii lor) le utilizeaza. De asemenea, cand este cazul, puteti cere ajutor specializat.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.