Diversitatea rasiala si culturala este un subiect excelent de discutat cu copiii de varsta scolara.
Copiii de varsta scoalara isi formeaza in aceasta etapa multe opinii despre ei insisi si oamenii din jurul lor. Iar in acest moment, curiozitatea lor naturala cu privire la diferentele de aspect si medii culturale incep cu adevarat sa intre in joc.
Copiii de varsta scolara sunt capabili din punct de vedere al dezvoltarii psihologice sa dezvolte perspectiva diferentelor culturale si rasiale. Ei pot invata fie sa aprecieze – fie sa devalorizeze – trasaturi care ii fac pe ceilalti diferiti de ei insisi.
Cu alte cuvinte, este timpul pentru parintii si alti adulti din viata copiilor sa ii ajute sa isi modeleze atitudinile fata de rasa si diversitatea culturala.
Lucruri de avut in minte cand vorbesti cu copiii despre diversitate

Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand vorbesti cu copilul tau despre valoarea diferentelor.
- Nu trebuie sa ii inveti toleranta
Este un lucru atat de frumos la copii: majoritatea se nasc cu un simt natural al dreptatii si al corectitudinii. Daca nu sunt invatati sa raneasca si sa fie cruzi, copiii stiu ca este gresit sa ii ataci pe altii, fie fizic, fie prin cuvinte. Tot ce trebuie sa facem este sa alimentam aceasta iubire naturala de oameni si sa ii lasam in pace sa isi exercite instinctele.
- Nu descuraja intrebarile
Daca copilul are intrebari cu privire la diferentele culturale, discutati-le deschis. Un copil de varsta scolara poate pune intrebari despre culoarea pielii cuiva sau de ce unii oameni din diferite regiuni ale lumii ar putea arata diferit unul de celalalt.
Copiii de aceasta varsta invata sa sorteze si sa clasifice pe masura ce isi extind cunostintele despre lume, iar intrebari ca acestea sunt normale.
Vorbind despre diferite culturi, obiceiuri si rase si raspunzand la orice intrebari pe care le are, il invata pe copilul tau ca este bine sa observe diferentele si, mai important, il invata ca este bine sa vorbesti despre ele si sa le accepti.
- Invata-l valoarea diversitatii rasiale si culturale

Copilul tau va afla despre alte culturi, atat din trecut, cat si din prezent, cel mai probabil in clasa, la scoala. Poate chiar are prieteni si colegi de clasa care provin din medii etnice sau rasiale diferite. Acasa, puteti utiliza aceste lucruri ca o oportunitate excelenta pentru a sublinia valoarea diversitatii rasiale si culturale.
- Gandeste-te la importanta destul de larga a invatarii acceptarii
A-l invata sa aprecieze toate tipurile de diferente – nu doar rasiale si culturale, ci si diferentele de nivel socio-economic, sex si chiar dizabilitati – este o abilitate importanta in societatea diversa de astazi. Un copil care este invatat sa ii devalorizeze pe altii in functie de diferente va infrunta un drum greu si, cel mai probabil, singur.
- Arunca o privire asupra propriei tale atitudini
Daca te simti incomod sau inconfortabil in jurul unor persoane care prezinta diferente culturale sau rasiale, copilul va simti si va imprumuta comportamentul.
Ia in considerare modul in care vorbesti despre alti oameni. Mai intai descrii pe cineva dupa rasa sa decat prin alte caracteristici? Ce mesaje le oferi copiilor prin cuvintele si actiunile de zi cu zi?
- Discutati despre imaginile aparute in media

Traim intr-o epoca in care exista foarte multa diversitate in mass-media – in filme, la televizor, in reclame – practic oriunde ne uitam. Unele sunt mai putin de dorit decat altele. Este important sa ii explici copilului tau ca unele imagini sau video-uri din media nu sunt neaparat dezirabile si sa ii dai un exemplu de asa nu.
Discutati despre stereotipuri negative si intreaba-l pe copilul tau de ce crede ca sunt nedrepte sau gresite. Vorbeste cu el despre ce este rasismul si cum poate avea un efect negativ asupra vietii noastre.
Astazi, scolile si cartierele noastre tind sa fie mai diverse, oferind copiilor sansa de a interactiona cu copii din alte culturi si medii.
Avand aceste discutii cu copilul tau, nu doar ca ii va creste adaptabilitate in viitor, dar va fi o persoana integrata social si va reusi sa formeze conexiuni profunde cu alte persoane, indiferent de rasa, cultura sau caracteristici.
Vorbeste cu el despre celebrarea diversitatii, despre frumusetea individualitatii a tuturor persoanelor si ajuta-l, inca de mic, sa iubeasca oamenii, indiferent de caracteristicile lor.
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.