Cum sa cresti un copil adaptat? Timpurile s-au schimbat foarte mult si odata cu aceasta schimbare au aparut noi obiceiuri, comportamente si atitudini.
Acestea par a fi foarte diferite de cele cu care am fost obisnuiti atunci cand eram noi copii.
Generatiile de astazi beneficiaza de cea mai noua tehnologie care se pare ca le indeparteaza de nevoia de a iesi afara si a se juca, de a socializa, asa cum eram noi obisnuiti, sau pur si simplu de a se distra.
Cresti un copil modern, insa cum sa cresti un copil adaptat, un copil cu o inteligenta emotionala crescuta?
Toate aceste schimbari au adus o mare provocare pentru parintii care nu au fost destul de norocosi pentru a beneficia de tehnologia moderna din zilele noastre.
Provocarile difera in multe privinte, dar cel mai important este faptul ca parintii de azi isi cresc copiii intr-un mod diferit de cel in care au fost ei crescuti.
Provocarea cea mai mare o reprezinta rezultatul acestei cresteri, un copil adaptat timpurilor actuale.
Oare va invata copilul meu sa devina o persoana completa, care sa mearga inainte, o persoana care sa poata relationa si comunica cu ceilalti liber si deschis?!
Fiecare parinte isi pune aceleasi intrebari: Oare lipseste ceva? Oare fac totul bine? Oare copilul meu va avea succes in viata?
Cum sa cresti un copil adaptat? Cheia, in aceste timpuri schimbatoare, nu este atat de complicata precum ai crede.
Iata cele 5 secrete despre cum sa cresti un copil adaptat, conform psihologilor de la Harvard:
1.Petrece timp de calitate alaturi de copilul tau
Nu este de ajuns sa fii doar fizic langa el, trebuie sa fii prezent din toate punctele de vedere.
Asta inseamna ca nicio consola Xbox, niciun iPhone nou nu poate inlocui relatia de care nevoie cu adevarat un copil.
Comunicand deschis cu el, ascultandu-l cu atentie si facand impreuna cu el lucrurile care-i plac, acestea toate il vor face pe copilul tau nu numai sa te iubeasca mai mult, ci il vor invata cum sa fie o persoana atenta si grijulie.
Acesta este fundamentul tuturor lucrurilor.
Copilul tau va prefera, in pofida tuturor tentatiilor, sa stea de vorba cu o persoana reala, sa impartaseasca idei si experiente, chiar daca nu e constient de asta.
Intreaba-l cum i-a fost astazi, asculta-l cu atentie si dicuta cu el despre situatiile dificile pe care le-a intampinat.
Sa fii atent sa nu „dogmatizezi” discutia raportandu-te la experientele tale, deoarece copilul trebuie sa experimenteze aceste lucruri din propria perspectiva.
Vezi care sunt lucrurile lui favorite si incearca sa inveti de la el jocurile care-i plac – ii va placea sa se distreze impreuna cu tine!
Citeste-i dintr-o carte inainte de culcare sau in timpul zilei. Doar sa fii impreuna cu el si sa-i accepti emotiile. In acest mod vei invata cum sa cresti un copil adaptat si fericit.
Pe scurt:
Rezerva-ti timp in fiecare zi pentru a va juca impreuna jocurile lui favorite.
Citeste-i inainte de culcare si bucurati-va impreuna de poveste.
Intreaba-l cum i-a fost azi:
„Care a fost cel mai fericit/nefericit moment de azi?”;
„A facut cineva ceva frumos pentru tine? Dar tu pentru altcineva?”;
„Ce ai invatat azi la scoala/ in afara ei?”
2.Lasa-l pe copil sa vada in tine un model moral puternic si un mentor
Cum sa cresti un copil adaptat – iata cum faptele tale vorbesc mai mult decat cuvintele si sfaturile.
Copiii invata cel mai mult de la persoanele sau lucrurile din jurul lor, mai ales la varste mici. Ce faci tu este ceea ce vor deveni ei!
De aceea trebuie sa acorzi o foarte mare atentie actiunilor tale si sa fii gata sa-ti accepti defectele si greselile. Arata-i copilului tau ca iti pasa si ca esti gata sa-ti accepti defectele si sa le indrepti.
Rezultatul pe care vrei sa-l vezi la copilul tau vine din efortul pe care-l depui in acest scop.
Practica corectitudinea, onestitatea si grija fata de propria persoana. Acest tablou il va invata pe copil sa faca la fel.
Recunoaste-ti greselile, mai ales pe acelea care il implica si pe copil, si vorbeste deschis despre acestea.
Obiectivul este sa ii arati copilului umilinta si onestitate si astfel se va simti mult mai confortabil si mai increzator sa priveasca spre un rezultat pozitiv al propriilor probleme.
Copilul va privi in sus la tine doar daca-i castigi increderea si respectul! Acest lucru ii arata copilului ca esti cat se poate de uman, cu tot cu defecte.
Pe scurt:
Recunoaste-ti greselile, cere-ti scuze si arata-i ce vei face de acum inainte pentru a le evita.
Spune-i copilului tau cum planuiesti sa eviti greseala si ce ai invatat din asta.
Fa-ti timp si reenergizeaza-te. Vei avea nevoie de energie pentru a fi mai atent si grijuliu cu ceilalti.
3.Invata-ti copilul sa-i pese de ceilalti si stabileste asteptari morale inalte
Copilul tau are nevoie sa socializeze si sa relationeze cu ceilalti intr-un mod corect. Pasandu-i de fericirea celorlati si evitand egoismul, acestea ii vor aduce numai beneficii in viitor.
Asa cum spun si cercetatorii de la Harvard, copilul trebuie sa auda de la parinti sau de la cei care au grija de el faptul ca este o prioritate sa-ti pese de ceilalti.
Iar acest lucru este la fel de important ca si propria lui fericire.
Stabileste asteptari morale inalte. Copilul trebuie sa fie pregatit sa-si onoreze angajamentele.
Invata-l sa faca ceea ce este corect, chiar daca acest lucru este greu, si fii un model de urmat pentru el. Este simplu. Trebuie sa-ti motivezi de fiecare data actiunile.
Trebuie sa-i amintesti intotdeauna copilului de responsabilitatile si obligatiile pe care acesta le are, chiar de la varste mici: treburi marunte acasa, scoala, prieteni, promisiuni.
Aminteste-i ca nu e singur si ca ceilalti au asteptari de la el, asteptari pe care trebuie sa le implineasca, deoarece poate.
Pe scurt:
Schimba mesajul pe care-l transmiti copilului din „Cel mai important lucru este sa fii fericit” in „Cel mai important lucru este sa fii bun si fericit”.
Incurajeaza-ti copilul sa se mai gandeasca inainte sa decida daca renunta la o echipa de sport, formatie sau prietenie.
Roaga-l sa ia in considerare consecintele pe care faptele lui le-ar putea avea asupra celorlalti si incurajeaza-l sa rezolve problema inainte de a o abandona.
4.Incurajeaza-ti copilul sa practice aprecierea si recunostinta
Un copil care nu este rasfatat este un copil care recunoaste rolul pe care-l au ceilalti in viata lui. Aceasta recunoastere vine odata cu aprecierea persoanelor care contribuie la viata lui.
Recunostinta este un drum cu doua sensuri care are efecte minunate.
Oamenii care practica recunostinta in mod regulat sunt mai susceptibili de a fi utili, generosi, milosi si iertatori, fericiti si sanatosi.
Lasa-l sa-si formeze obiceiul pornind de la actiunile tale. Fii pregatit sa-i arati recunostinta pentru ceva dragut facut pentru tine – dar fii atent!
Daca ii arati multa recunostinta pentru lucruri pe care ar trebui sa le faca, il vei rasfata! Cum spun psihologii de la Harvard, „responsabilitati reale”.
Copiii trebuie sa ajute in mod curent, de exemplu, la treburile casnice sau la a avea grija de frati. Ei trebuie laudati doar pentru actele de bunatate neobisnuite.
Atunci cand aceste activitati de rutina sunt pur si simplu asteptate si ei nu sunt rasplatiti, copiii vor fi implicati in mod natural in aceste activitati zilnice.
Pe scurt:
Incurajeaza-ti copilul sa fie recunoscator in mod regulat. Fii pregatit sa primesti recunostinta pentru actiunile tale extraordinare de bunatate si generozitate in ceea ce-l priveste.
Incurajeaza-l sa-si exprime aprecierea fata de membrii familiei, profesori sau ceilalti care contribuie la viata lui.
Fii tu insuti recunoscator, daca vrei sa cresti un copil adaptat.
5.Invata-l sa vada intregul tablou
Copiii empatizeaza si le pasa de un cerc restrans al familiei sau al prietenilor.
Este normal, desigur, insa adevarata provocare este sa-l inveti pe copil sa inceapa sa se gandeasca la persoanele din afara acestui cerc.
Acest cerc mai larg il poate include pe un nou coleg de clasa, pe o alta persoana care lucreaza in scoala, pe cineva care vorbeste alta limba sau care locuieste in alta tara.
Copiii trebuie sa stie cum o intreaga comunitate poate fi afectata de gandurile sau actiunile lor.
Copiii trebuie sa invete, pe de o parte, sa-i asculte mai atent si sa le pese de persoanele din cercul restrans.
Pe de alta parte, trebuie sa iasa din acest cerc restrans, sa ia in considerare intregul tablou, adica oamenii diferiti cu care interactioneaza in fiecare zi.
In acest mod vei reusi si vei sti cum sa cresti un copil adaptat la noile provocari ale lumii de azi.
Pe scurt:
Incurajeaza-ti copilul sa ia in considerare puntele de vedere si sentimentele celorlalti, in special ale celor care pot fi vulnerabili.
Sugereaza-le idei simple pentru a actiona (de exemplu, sa se duca langa noul copil care a venit in clasa sau sa-l faca sa se simta mai bine pe un copil care a fost jignit).
Discuta cu el subiecte captivante despre anumite greutati cu care se confrunta unii oameni sau despre diferitele experiente ale copiilor din alte tari sau comunitati.
Un copil nu se naste bun sau rau si nu ar trebui sa renunti niciodată la educarea lui.
In fiecare etapa a copilariei, el are nevoie de adulti care sa-l ajute sa devina bun, respectuos si responsabil in comunitatea in care traieste.
De aceea este foarte important sa stii cum sa cresti un copil adaptat timpurilor prezente.
Afla aici mai multe despre:
ADUCEREA UNUI COPIL PE LUME si problemele care pot aparea in cuplu.
sau poti face testul CE STIL DE PARINTE ESTI?
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.