Sfatul 1: Invata sa intelegi semnele unice ale bebelusului
Dupa cum deja probabil stiu parintii care au mai multi copii, nu exista o formula simpla pentru satisfacerea nevoilor unui copil. De la nastere, fiecare bebelus are o personalitate si preferinte unice. Sistemul nervos al fiecarui copil este, de asemenea, unic. Unii bebelusi ar putea fi linistiti de zgomot si activitate, in timp ce altii ar putea prefera calmul si linistea. Cheia este sa inveti anumite indicii despre bebelus si sa le raspunzi in consecinta.
Chiar daca toate sunetele si strigatele pot suna la fel la inceput, bebelusul comunica cu tine in moduri diferite, folosind sunetul si miscarea. Un spate arcuit, o fata incovoiata, ochii bine inchisi, pumnii incovoiati, frecarea ochilor, miscari hiperactive sau frenetice – toate aceste semne comunica ceva specific despre starea emotionala si fizica a bebelusului tau. Sarcina ta este sa devii un „detectiv senzorial” si sa afli ce comunica bebelusul tau si cum sa raspunzi cel mai potrivit.
Urmareste-i expresiile faciale si miscarile corpului pentru a gasi indicii despre nevoile sale senzoriale. De exemplu, bebelusul isi poate regla pozitia corpului sau isi poate schimba expresia fetei sau isi poate misca bratele si picioarele ca raspuns la vocea ta, pentru a indica faptul ca ii este frig sau ca trebuie tinut in brate.
Familiarizeazsa-te cu tipurile de sunete pe care le scoate bebelusul si cu ce inseamna aceste sunete. De exemplu, sunetul „Mi-e foame” poate fi un strigat scurt, cu ton redus, in timp ce sunetul „Sunt obosit” poate fi un plans agitat.
Acorda atentie tipurilor de miscari, sunete si medii de care copilul se bucura. Unii bebelusi sunt fascinati de miscare, cum ar fi leganarea sau mersul inainte si inapoi, in timp ce altii raspund la sunete precum muzica usoara sau o schimbare de mediu, cum ar fi plimbarea afara.
Uneori, bebelusii se vor agita indiferent de ceea ce faci, mai ales atunci cand le cresc dintii, sau sufera o mare schimbare de dezvoltare. Cand se intampla acest lucru, continua eforturile de a comunica cu bebelusul si de a il linisti. Copilul tau beneficiaza de rabdarea, dragostea si ingrijirea ta, chiar daca continua sa se agite.
Fereste-te de presiunile din partea colegilor sau din partea familiei si prietenilor bine intentionati. Ceea ce a functionat pentru bebelusul lor poate sa nu functioneze pentru al tau.
Sfat 2: Mancare, dormit si oportunitati de atasament sigur
Multe dintre semnele si semnalele timpurii ale bebelusului sunt legate de nevoia de hrana si odihna adecvata. Cresterea frecventei hranirii sau adaugarea unui timp suplimentar pentru odihna, acolo unde este cazul, poate face o mare diferenta in capacitatea bebelusului de a se angaja si a interactiona atunci cand este treaz.
Fara odihna adecvata, un bebelus nu poate fi calm si alert si gata sa se atasaze de tine. Bebelusii dorm mult (adesea 16-18 ore pe zi in primele luni), iar semnalele lor de somn vor veni mai des decat te-ai putea astepta. Adesea, bebelusii suprasolicitati pot actiona hiperalerti si se pot misca frenetic. S-ar putea sa confunzi aceasta energie cu o invitatie de a te distra cu el, dar, este felul bebelusului de a spune ca timpul somului ar fi trebuit sa fie acum 30 de minute.
Foamea va fi, de asemenea, cauza multor semnale timpurii ale copilului tau. Programele sunt utile, dar cresterile si schimbarile de dezvoltare pot determina modificarea nevoilor bebelusului la fiecare cateva saptamani, de aceea este util sa acorzi o atentie deosebita semnelor si semnalelor lor unice.
Sfatul 3: Vorbeste, rade si joaca-te cu copilul tau
Importanta distractiei, a te juca cu, a tine si a impartasi fericirea cu bebelusul tau nu poate fi niciodata exagerata. Zambetele, rasul, atingerea si interactiunea sunt la fel de importante pentru dezvoltarea copilului ca mancarea sau somnul. Limbajul corpului, tonul vocii si atingerea iubitoare sunt toate modalitati importante de comunicare cu bebelusul.
Cand vezi semne ca bebelusul vrea sa se joace, incerca sa te relaxezi si apoi sa va bucurati impreuna de schimbul de zambete, fete amuzante si ghemuituri fericite. Jucariile, cartile si muzica pot oferi un punct de plecare util pentru joaca, dar de multe ori este nevoie doar de un joc de peek-a-boo sau de o voce prosteasca pentru a-ti invita bebelusul sa interactioneze. Sugarii cu un sistem nervos nedezvoltat pot deveni epuizati foarte repede, asa ca ai grija la semne care arata ca bebelusul trebuie sa se retraga din joc, deoarece a devenit supra-stimulat. Daca te simti inconfortabil sau nu esti sigur de cum sa te joci cu bebelusul, continuati sa incerci. De multe ori, vine instinctual! Orice disconfort sau jena ar trebui sa dispara atunci cand experimentezi bucuriile interactiunii cu copilul tau.
Sfatul 4: Atasamentul securizat nu necesita sa fii parintele „perfect”
Nu trebuie sa fii un parinte perfect tot timpul pentru a forma atasamentul sigur cu copilul tau. Fa tot posibilul si nu-ti face griji daca nu stii intotdeauna ce vrea copilul tau. Ceea ce face atasamentul sigur, mai degraba decat nesigur, este cresterea calitatii si a capacitatii de reactie in interactiunea cu copilul tau si a disponibilitatii de a observa si repara un semnal ratat.
Trebuie sa intelegi semnalele bebelusului o treime din timp, nu de fiecare data!
Nu trebuie sa fii perfect pentru a avea un atasament sigur cu bebelusul tau. Atata timp cat observi cand ai ratat semnul bebelusului si incerci in continuare sa iti dai seama de ce are nevoie bebelusul, procesul de atasament sigur ramane pe drumul cel bun. De fapt, procesul de a iti da seama ca exista o deconectare intre tine si bebelus si a incerca sa o repari poate chiar sa va intareasca relatia.
Provocari in crearea unui atasament sigur cu copilul tau!
In mod ideal, o legatura sigura de atasament se dezvolta fara probleme. Dar daca tu sau copilul aveti de-a face cu o problema care interfereaza cu capacitatea de a va relaxa si de a va concentra unul pe celalalt, o legatura sigura de atasament poate fi intarziata sau intrerupta.
Provocari care tin de copii
Majoritatea bebelusilor se nasc gata sa se conecteze la ingrijitorii lor, dar uneori bebelusii au probleme care impiedica atasamentul sigur.
Acestea includ:
Bebelusii cu sistem nervos compromis.
Bebelusii care au intampinat probleme in uter sau in timpul nasterii.
Bebelusii cu probleme de sanatate la nastere sau la o varsta foarte frageda.
Bebelusii prematuri care au petrecut timp in terapie intensiva.
Bebelusii care au fost separati de ingrijitorii lor primari la nastere.
Bebelusii care au experimentat o serie mare de ingrijitori.
Cu cat sunt identificate mai repede problemele mai provocatoare, cu atat sunt mai usor de corectat. Pentru ajutor specializat in astfel de cazuri, poti apela la medicul pediatru, la un specialist in sanatate mintala pentru bebelusi si copii sau la cineva instruit in interventii timpurii.
Provocari care tin de parinti
Parintii care nu au experimentat o legatura sigura de atasament atunci cand erau sugari pot avea probleme de conectare emotionala cu bebelusii lor.
Alte provocari care pot impiedica capacitatea de a forma atasamentul cu bebelusul includ:
Depresie, anxietate sau alte probleme emotionale.
Probleme cu consum de droguri sau alcool.
Niveluri ridicate de stres (de la probleme financiare, lipsa de sprijin, suprasolicitare etc.).
O istorie de copilarie abuziva, neglijata sau haotica.
Daca ai trait intr-un mediu nesigur.
In principal amintiri negative ale propriilor experiente din copilarie.
Nu uita, atunci cand esti parinte, nu trebuie sa pui presiune pe tine! Lucrurile vin de multe ori instinctual si natura ne ajuta sa facem fata acestei perioade!
Daca simti ca nu te descurci de una singura, noi iti suntem alaturi!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.