Parintii care au mai multi copii va vor spune ca nu exista o abordare unitara pentru toti si ca ei sunt foarte diferiti intre ei, motiv pentru care trebuie sa gasesti mereu modalitati diferite cu fiecare in parte! Sa fie asa?
Chiar daca copiii sunt crescuti in aceeasi casa cu aceiasi parinti si aceleasi reguli, ei abordeaza viata foarte diferit. De exemplu, un copil ar putea fi linistit, constiincios si responsabil, in timp ce celalalt isi asuma riscuri, este iubitor de distractie, caruia ii place sa fie centrul atentiei.
Nici o abordare nu este gresita sau mai buna, ele sunt doar diferite. Dar aceste diferente va vor afecta parenting-ul si va trebui sa fiti adaptabili!
Vei vedea ca, de multe ori, ceea ce functioneaza cu un copil, va da gres cu celalalt!
Aceasta realitate poate fi frustranta in primii ani, mai ales daca doresti o abordare mai previzibila si mai structurata a parenting-ului. Din pacate, cresterea copiilor este totusi, departe de previzibil. Este dezordonata, complicata si in continua evolutie.
Dar vei avea succes daca imbratisezi faptul ca trebuie sa iti schimbi abordarile parentale si sa fii cat se poate de flexibil- mai ales cand vine vorba de personalitatea copiilor tai!
Cum sa te adaptezi la personalitatea copilului tau
La fel ca adultii, copiii au personalitati diferite. S-ar putea ca acestia sa fie extrovertiti, ambiverti sau introvertiti. La fel, punctele forte ale unui copil pot fi punctele slabe ale altui copil. Cheia pentru parenting reusit este nu numai sa identifici aceste diferente, ci sa le intelegi si sa lucrezi pentru a fi in ton cu ei. Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poate face un parinte este sa stie cum sa abordeze fiecare copil intr-un mod sensibil si congruent cu personalitatea sa.
Iata cateva sfaturi despre modul in care va puteti adapta.
Deveniti un student al personalitatii copilului dumneavoastra
Pentru un parenting realizat in functie de personalitatea copilului, trebuie sa stiti cine este copilul dumneavoastra. Si, cel mai bun mod de a face acest lucru este sa va studiati copilul. Ganditi-va la modul in care interactioneaza cu alte persoane. Sunt indrazneti si vorbareti sau stau si observa?
De asemenea, trebuie sa va ganditi la ce tipuri de activitati se bucura copilul dumneavoastra, la intensitatea emotionala, la toleranta fata de frustrari, la nivelul lor de energie si la reactia lor la schimbare. Toate aceste caracteristici va ofera o perspectiva asupra personalitatii si temperamentului copilului dumneavoastra. Si, daca acordati atentie acestor caracteristici, ele va vor servi drept ghiduri ca parinte.
Apreciati cine sunt
Pentru parinti, poate fi dificil atunci cand copiii nu sunt exact cum se asteptau. De exemplu, poate ati visat sa aveti o stea a sportului, dar copilul prefera muzica si cartile. Sau, poate, copilul nu seamana cu dumneavoastra si ati sperat la un copil care sa va impartaseasca dragostea pentru aventura.
Pe de alta parte, sa presupunem ca este exact ca dumneavoastra, atat in ceea ce priveste greselile si toate celelalte aspecte si ca va avea aceeasi „modalitate” de a aborda lucrurile. Indiferent de cine este copilul, este important sa gasiti minunea si bucuria in cine au fost creati.
Desigur, niciun copil nu este perfect si vor exista zile in care comportamentele lor va pun la incercare, dar cautati intotdeauna minunea in personalitatea si dragostea lor si apreciati ceea ce este special la ei.
Invatati sa fiti empatic
Uneori, trasaturile de personalitate ale copiilor pot fi frustrante. Poate copilul se rataceste, este dezorganizat si dumneavoastra va place respectarea unui program. Vor exista momente in care personalitatea dumneavoastra si a copilului nu se potrivesc. Mai mult, aceste nepotriviri pot duce la conflicte.
Din acest motiv, este important sa faceti un pas inapoi si sa invatati cum sa vedeti lucrurile din perspectiva copilului dumneavoastra. Acest lucru nu inseamna ca ajung sa domine si sa stabileasca modul in care isi petrece familia timpul si cum isi seteaza familia regulile. Dar este important sa fiti empatic fata de lucrurile care ii ofera copilului pace si confort. Cautati solutii si compromisuri pentru a evita potentialele conflicte.
Sfaturi pentru diferite tipuri de personalitate
Pe masura ce copiii cresc si se dezvolta, personalitatile lor incep sa straluceasca. Stiind cum sa va adaptati la personalitatea unica si in evolutie a copilului, nu numai ca va va face un parinte mai de succes, dar ii va comunica si copilului ca ii iubiti si ii apreciati.
Iata cateva modalitati de parenting pentru unele dintre cele mai comune caracteristici ale personalitatii.
Retineti, totusi, ca personalitatile sunt complexe si contin multe caracteristici. Deci, in timp ce aceste sfaturi ofera cateva orientari generale, copilul dvs. va fi mult mai complex decat ceea ce este prezentat aici!
Copilul sensibil
Copiilor sensibili le pasa profund de lumea din jurul lor si adesea se poate ajunge la ranirea sentimentelor cu usurinta. Uneori, ei de asemenea sunt tipul tacut, care este adesea rugat de altii sa vorbeasca. Copiii sensibili au nevoie de asigurare constanta pentru a fi in siguranta. Spuneti-le ca sunteti acolo pentru ei si fiti atenti la comentariile pe care le faceti. Tot ce spuneti va fi luat foarte personal. In plus, asigurati-va ca le recunoasteti partea sensibila. Desi poate fi frustrant faptul ca este sensibil si plange atat de usor, este de asemenea important sa le imputerniciti aceasta latura. Putini oameni sunt inzestrati cu o aplecare naturala catre empatie si dragoste pentru ceilalti.
Copilul hotarat
Acest copil este hotarat, independent si un lider nascut in mod natural. Nascut cu un impuls de a invata si de a face lucruri, acest copil poate fi uneori o provocare. Vor sa faca totul pe cont propriu – indiferent daca este curatarea hainei sau isi face propriul sandwich, acest copil este extrem de independent. Uneori, un copil hotarat poate parea exigent si incapatanat, dar daca va concentrati sa le oferiti cat mai multa libertate de a face lucruri, puteti fi amandoi mai fericiti. Asigurati-va ca va incurajati copilul hotarat si laudati eforturile chiar si atunci cand nu reusesc. Si, nu va descurajati. Copilul hotarat se va dovedi probabil a avea un mare succes in viata.
Copilul iubitor de distractie
Acest copil plin de viata, fericit si social este adesea jucaus si amuzant. Le place sa fie centrul atentiei si va pot intrerupe frecvent. Ca parinte, este important sa recunoastem aceste caracteristici ca trasaturi pozitive si sa gasim modalitati prin care sa-si canalizeze entuziasmul. Acest copil vrea sa se distreze, asa ca, coborati la nivelul sau si „clovniti” cu el. Si cand vine vorba de disciplina, folositi o abordare usoara. Acest copil isi doreste o lume fericita.
Copilul serios
Logic, independent, concentrat si matur sunt cele mai bune caracteristici pentru a descrie copilul serios. De fapt, oamenii sunt deseori uimiti de cat de maturi sunt acesti copii pentru varsta lor. De obicei sunt increzatori, studiosi si analitici. Dar, de asemenea, se pot lupta cu perfectionismul. Copilului serios ii place sa invete lucruri noi. Ei sunt ganditorii din familie. Asadar, atunci cand vine vorba de cresterea unui copil serios, trebuie luate in serios gandurile si opiniile. Ascultati ce au de spus. Si, daca nu sunteti de acord, faceti acest lucru intr-un mod constructiv. Cand vine vorba de interactiunea cu un copil serios, incearcati sa fiti logic. De exemplu, va fi mult mai eficient daca ii explicati de ce doriti sa faca ceva in loc sa le spuneti doar sa faca acest lucru.
Copilul cu energie ridicata
Daca aveti un copil cu energie ridicata, stiti ca reactioneaza cel mai bine in situatii care implica activitate si stimulare. In calitate de parinte, trebuie sa recunoasteti ca, daca copilul dvs. este inactiv prea mult timp sau nu primeste suficienta stimulare, atunci o va crea singur. In consecinta, cel mai bine este sa ii oferiti copilului multe oportunitati de a fi activ si de a explora in medii structurate si sigure. Au nevoie de „prize” pentru energia lor sau creeaza haos acasa. Copiii cu energie ridicata beneficiaza adesea de un program complet de activitati.
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.