Un copil puternic poate fi o provocare atunci cand este mic, dar daca este crescut cu blandete, intelegere si atentie la emotiile pe care le manifesta, devine un adolescent si, apoi, un tanar minunat.
Auto-motivat si indreptat spre interior, el merge catre ceea ce-si doreste si este aproape inflexibil la presiunea exercitata de ceilalti. Atata timp cat parintii se impotrivesc impulsului de a-i „distruge vointa”, copilul puternic va deveni lider.
Ce inseamna exact un copil puternic?
Unii parinti il considera “dificil” sau “incapatanat”, insa am putea sa-l vedem ca avand o vointa puternica, o integritate, astfel incat nu-i poate fi schimbat usor punctul de vedere.
Copilul puternic este plin de spirit si de curaj. El vrea sa invete lucrurile pentru ca asa vrea el si nu pentru ca-i spun ceilalti, asa ca testeaza mereu limitele. El doreste cu disperare sa fie „responsabil” de el insusi si uneori isi va dori „sa aiba dreptate” mai presus de orice altceva. Atunci cand inima este hotarata sa faca ceva, creierului se pare ca-i este greu sa schimbe vitezele.
Copilul puternic are sentimente puternice si pasionale si traieste la viteza maxima.
Este predispus adesea la lupte pentru putere cu parintii lui. Insa este nevoie de doi pentru aceste lupte. Nu trebuie sa participi la fiecare cearta la care esti invitat!
Nimanui nu ii place sa i se spuna ce sa faca, insa copilul puternic considera acest lucru ca fiind insuportabil.
Parintii pot evita luptele pentru putere ajutandu-l pe copil sa se simta inteles, chiar si atunci cand parintele stabileste anumite limite.
Incearca sa fii empatic, da-i posibilitatea de a alege intelegand ca respectul vine in ambele sensuri. Prin cautarea unor solutii de castig pentru ambele parti, mai degraba decat prin stabilirea unor reguli, copilul puternic nu va deveni exploziv si va invata abilitatile esentiale de negociere si compromis.
Copilul puternic nu este doar dificil
El simte ca ii este compromisa integritatea daca este fortat sa se supuna vointei altei persoane. Daca i se permite sa aleaga, atunci ii place sa coopereze. Bineinteles ca iti doresti sa cresti un copil responsabil, sociabil, cooperant, care face ceea ce trebuie, chiar si atunci cand ii este greu.
Vrei sa cresti un copil care are auto-disciplina, care isi asuma responsabilitatea si, ceea ce este cel mai important, care are discernamantul de a alege in cine sa aiba incredere si cand sa se lase influentat de altcineva.
Distrugerea vointei unui copil il lasa pe acesta deschis influentei altor persoane, care deseori nu vor servi intereselor lui majore. Mai mult, este o tradare a contractului spiritual pe care il facem ca parinti.
Acestea fiind spuse, copilul puternic poate fi o persoana plina de energie, provocatoare, perseverenta. Cum sa protejam aceste calitati fabuloase si cum sa-l incurajam sa coopereze?
Iata 11 sfaturi pentru a creste in mod pasnic un copil puternic si energic:
1.Adu-ti aminte ca un copil puternic invata din experientele pe care le are.
El trebuie sa se convinga ca soba este fierbinte. Astfel, daca nu te ingrijoreaza accidentarea grava, este mai eficient sa-l lasi sa invete din experienta, in loc sa incerci sa-l controlezi.
2.Un copil puternic isi doreste perfectiunea mai mult decat orice.
Lasa-l se se ocupe de cat mai multe activitati care-l privesc. Cu cat se simte mai independent, cu atat va fi mai cooperant si isi va asuma mai devreme responsabilitatea.
3.Da-i posibilitatea sa aleaga.
Daca-i dai ordine, mai mult ca sigur se va supara. Daca ii dai posibilitatea sa aleaga, el se va simti stapanul propriului sau destin.
4.Lasa-i autoritatea asupra propriului corp.
Ofera-i sugestii, arata-i pericolele, dar lasa-l sa se imbrace cu ce isi doreste.
5.Evita luptele pentru putere. Nu te folosi de rutina si de reguli.
In felul asta, nu esti tipul rau si seful tuturor.
6.Nu-l impinge spre a ti se opune.
Forta creeaza intotdeauna opozitie. Este valabil pentru oamenii de toate varstele. Daca adopti o pozitie dura il poti impinge cu usurinta pe copil sa te sfideze, doar pentru a dovedi ceva.
7.Evita luptele pentru putere salvand aparentele.
Nu trebuie sa dovedesti ca ai dreptate. Poti si ar trebui sa stabilesti asteptari rezonabile pe care sa le impui. Dar, in niciun caz, nu trebuie sa incerci sa-i distrugi vointa sau sa-l fortezi sa-ti accepte opiniile. Trebuie sa faca ceea ce doresti, dar are voie sa aiba propriile opinii si sentimente in legatura cu asta.
8.Asculta-l.
Tu, ca adult, ai putea presupune in mod rezonabil ca stii cel mai bine. Dar un copil puternic are o vointa puternica, partial ca rezultat al integrității sale. Are un punct de vedere care-l face sa-si mentina pozitia si incearca sa protejeze ceva ce-i pare important. Numai ascultandu-l cu calm si reflectand la cuvintele lui, vei ajunge sa intelegi ce il face sa ti se opuna.
9.Observa lucrurile din perspectiva lui.
De exemplu, poate fi suparat pentru ca i-ai promis ca-i speli pelerina de Superman si ai uitat. Pentru tine, este incapatanat. Pentru el, este in mod justificat suparat, pentru ca tu ti-ai incalcat promisiunea, iar lui nu-i permiti sa-si incalce promisiunile.
Cum clarifici acest lucru si ce faci in continuare? Iti ceri scuze sincer pentru ca ti-ai incalcat promisiunea si mergi impreuna cu el sa speli pelerina.
10.Disciplineaza-l prin relatie, niciodata prin pedeapsa.
Daca este suparat, ajuta-l sa-si exprime durerea, frica sau dezamagirea, astfel incat acestea sa se evapore. Atunci va fi gata sa te asculte cand ii amintesti ca in casa toti vorbesc cu bunavointa.
11.Ofera-i respect si empatie.
Majoritatea copiilor puternici se lupta pentru respect. Daca le acorzi acest respect, nu vor fi nevoiti sa se lupte pentru a-si pastra pozitia. Si, ca in cazul nostru, ajuta foarte mult daca se simt intelesi. Trebuie sa fii empatic, sa-i intelegi si sa le oferi alternative.
Citeste si despre INTEGRAREA NOU-NASCUTULUI IN VIATA DE CUPLU – PROGRAMUL GOTTMAN
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.