Te-ai intrebat vreodata cum putem sa ne invatam copiii despre recunostinta? „Vreau masina aia de pompieri”, tipa Robert, in varsta de 3 ani, in timp ce se arunca pe podea in magazin. Mama nu mai stie ce sa faca. I-a cumparat deja trei jucarii de cand au iesit la cumparaturi.
Contactandu-ma, isi facea griji: „Este rasfatat? Este un copil rau?” Ea vrea ca Robert sa simta apreciere si recunostinta pentru ceea ce i s-a dat deja, pentru ceea ce are si sa stie cand este suficient.
Intr-adevar, Robert este un copil si reactioneaza cum, cel mai probabil, reactioneaza majoritatea copiilor de varsta sa. Copiii isi traiesc dorintele ca fiind urgente. Pentru acest copil, poate simti ca este o chestiune de viata si de moarte sa ai masina de pompieri. Copiii nu se nasc cu o intelegere a conceptelor de recunostinta si apreciere. Recunostinta este ceva ce parintii trebuie sa ii invete pe copii incet, cu calm si rabdare.
Recunostinta este un concept foarte important. Inseamna sa simti apreciere: pentru viata, pentru alti oameni, pentru ceea ce ai tu si pentru ceea ce fac altii pentru tine. Este important sa incorporezi recunostinta in viata de zi cu zi a copiilor tai, deoarece ii va ajuta sa-si gestioneze dorintele: este in regula sa vrei lucruri, dar nu poti avea tot ce iti doresti si este important sa apreciezi ceea ce ai si ceea ce li se ofera. In multe privinte, recunostinta este un mod de viata care ii ajuta pe oameni sa functioneze mai bine in relatii si sa se simta mai fericiti in viata.
Iata cateva modalitati de a-ti invata copilul despre recunostinta.
Incurajati membrii familiei sa-si multumeasca unul altuia pentru un gest, un cuvant sau un cadou primit. In agitatia zilei, este ceva peste care adesea sarim in relatiile noastre. Dar ii poate invata pe copiii tai sa nu ia lucrurile de la sine inteles, ca si cum li s-ar cuveni si sa simta si sa-si exprime aprecierea.
Spre exemplu, cand familia sta in jurul mesei la cina (sau calatoreste in masina), impreuna cu povestirea evenimentelor din timpul zilei, poti sa-ti intrebi copiii pentru ce au fost deosebit de recunoscatori in ziua respectiva. Poate ca un prieten bun a facut copilul sa rada sau profesorul a invatat copilul ceva nou si incitant care i-a facut placere. Pe masura ce iti iei copilul seara spre culcare, vorbeste cu el despre toate lucrurile pentru care el se poate simti recunoscator: familia, sanatatea, casa, mancarea pe care o are si toti prietenii dragi.
Modeleaza recunostinta copilului vorbind despre cat de recunoscator te simti pentru ca il ai pe el: zambetul lui, bunatatea si natura lui iubitoare. Cand faci o plimbare prin parc intr-o duminica, vorbeste despre cat de recunoscator te simti pentru norii frumosi de pe cer si cat de bucuros te fac sa fii. Vei comunica ca este important sa apreciezi viata si frumusetea lumii.
Poti, de asemenea, sa iti ajuti copilul sa isi construiasca recunostinta in perspectiva ei asupra evenimentelor din viata. Cand copilul tau se simte gelos ca prietena sau prietenul sau a facut o calatorie cu avionul si el nu, poti sa-i recunosti dorinta de a calatori si sentimentele, ajutandu-l in acelasi timp sa ajunga la un punct in care sa se simta fericit pentru bucuria prietenului sau. Daca se simte defavorizat, o alta abilitate de viata pe care este esential sa i-o transmiti copilului este ca ne putem schimba starea de spirit foarte rapid atunci cand ne schimbam concentrarea si ne gandim la ceea ce avem si simtim apreciere pentru ce avem.
Exprimarea recunostintei fata de ceilalti il va invata si despre bucuria pe care i-o poate aduce. Pune-l sa dea un telefon de multumire unei rude pentru un cadou sau pentru o actiune buna. La o zi de nastere sau in orice alta zi, pune-l sa spuna cuiva drag despre cat de recunoscator este ca face parte din viata lui. Asa va experimenta puternicele sentimente de iubire pe care le trezeste aceasta actiune!
Totodata, puterea exemplului este foarte mare! Arata-i ori de cate ori ai ocazia si spune-i de fiecare data cat de recunoscator esti tu pentru tot!
Incepe cu tine! Hai sa te ajut, tu pentru ce esti astazi recunoscator? Gandeste-te la 3 motive!
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.