Nu exista un parinte perfect. Toata lumea greseste uneori si fiecare greseala pe care o faci poate fi o oportunitate de invatare atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.
Parintii adesea au nevoie un pic din strategia incercare si eroare.
De fapt, progresul copilului tau nu va veni intotdeauna intr-o linie dreapta, asa ca, in timp ce ai putea crede ca intr-o zi te confrunti cu o problema de comportament pe care o rezolvi, te vei putea simti invins in urmatoarea zi.
Evitarea unora dintre cele mai frecvente greseli de disciplina poate imbunatati comportamentul copilului tau o data pentru totdeauna!
Iata care sunt cele mai frecvente greseli de parenting!
- Acordarea atentiei sporite comportamentelor rele
Scancetele, tipetele si comportamentele neobisnuite pot fi dificil de ignorat. Dar participarea activa la un comportament care solicita atentie consolideaza alegerile viitoare ale copilului.
Copiii au nevoie de multa atentie pozitiva pentru un comportament bun. Insa comportamentul dezirabil – cum ar fi joaca linistita – adesea trece neobservat. Asadar, in incercarea de a castiga mai multa atentie, copilul tau poate actiona in directia unui comporrtament negativ.
Orice tip de atentie, inclusiv atentia negativa, ofera copiilor o intarire pozitiva. Asadar, ia in considerare sa ignori comportamentele negative, menite sa iti atraga atentia.
- Sa cedezi ca sa faci comportamentul negativ sa se opreasca
O alta greseala mare de parenting este sa te concentrezi pe rezultatele pe termen scurt. Desi renuntarea si cedarea in momentul in care copilul tau are o criza poate face lucrurile mai usoare astazi, aceast lucru va inrautati problemele de comportament pe termen lung.
Daca cedezi atunci cand iti este greu, ii vei invata pe copii faptul ca, comportamentul lor gresit este eficient. Un copil care invata ca datorita plansului primeste ceea ce isi doreste este probabil sa aiba de suferit in ceea ce priveste relatiile de la egal la egal si cu figurile de autoritate pe masura ce creste.
Un copil care invata ca plansul si crizele nu sunt un mod minunat de a manipula alte persoane, acesta se va lupta cu indarjire pentru a mentine relatii sanatoase cand va fi adult.
Copilul tau va avea nevoie de anumite abilitati pentru a deveni un adult sanatos si responsabil. Prin urmare, cele mai eficiente strategii de disciplina se concentreaza pe invatarea copiilor aceste abilitati.
Copiii trebuie sa invete ca exista consecinte negative ale comportamentelor lor. Respecta limitele si ofera strategii de disciplina corecte, coerente, democratice, pentru a te asigura ca invata abilitatile de care va avea nevoie la varsta adulta.
- Nu stabilesti reguli clare
Cand nu exista reguli clare, copilul se va simti confuz cu privire la asteptarile pe care le ai. Poate ca tu si partenerul aveti reguli diferite sau poate interpretati regulile usor diferit.
Sau poate, te chinui sa fii in concordanta cu regulile impuse de partener. Pot fi zile in care te simti prea obosit sa spui orice cand copilul tau sare pe mobila.
Sau disponibilitatea ta de a aplica regulile poate varia in functie de ce fel de dispozitie ai in ziua respectiva. Ceea ce ai crezut ca a fost amuzant ieri, te poate determina astazi sa te enervezi cu adevarat.
Solutia este sa stabilesti o lista scrisa de reguli ale casei si familiei. Facand acest lucru se va reduce stresul copilului privind asteptarile tale. Cand copiii stiu clar care sunt limitele si consecintele, ei pot face o alegere mai buna.
- Nu ai un plan de disciplina
Fara un plan clar, comportamentul necorespunzator poate oferi o cale de a duce la un haos complet. Din disperare, un parinte poate sa-si bata copilul intr-o zi si sa-l imbratiseze imediat dupa.
Consecintele inconsistente le poate crea confuzie copiilor si nu conduc de obicei la schimbarea comportamentului.
Cand vine vorba de gestionarea problemelor de comportament, este mai bine sa fii proactiv, mai degraba decat reactiv. Dezvolta un plan de disciplina cuprinzator, astfel incat sa stii cum sa raspunzi atunci cand copilul incalca regulile.
Cand abordezi problemele cu un plan clar, este mult mai usor sa urmaresti progresul copilului si sa iti dai seama daca strategiile de disciplina sunt eficiente.
Cand copilul se confrunta cu probleme comportamentale specifice – cum ar fi agresiunea sau minciuna – lucreaza si cu ceilalti ingrijitori ai copilului pentru a te asigura ca toata lumea raspunde intr-un mod similar. Cand toti adultii pot folosi acelasi limbaj si aceleasi tipuri de intariri, este posibil ca problemele de comportament sa se rezolve mult mai rapid.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.