Anxietatea la copii poate avea un caracter ascuns si poate aparea adesea in diferite moduri, care nu arata clar ca este de fapt vorba despre anxietate. Din acest motiv, poate fi dificil sa va dati seama cand copilul este anxios.
Anxietatea a existat dintodeauna, de la inceputul umanitatii si nu isi anunta prezenta in moduri blande si clare.
Anxietatea la copii – de ce apare?
Anxietatea la copii este rezultatul functionarii unui creier puternic, sanatos, care este putin prea protector. Aceasta provine dintr-o parte a creierului numita amigdala, care ne protejeaza prin faptul ca ne pregateste fie sa luptam pentru viata noastra, fie sa fugim pentru a ne salva.
Amigdala este instinctiva. Astfel, daca aceasta simte ca ar putea exista pericol, va actiona mai intai si va gandi mai tarziu – iar ceea ce nu ne este familiar, necunoscutul, umilinta, rusinea, separarea de oamenii importanti pot fi considerate ca periculoase.
Cand amigdala este declansata, ea determina o crestere a neurotransmitatorilor pentru a ne face sa devenim mai puternici, mai rapizi si mai capabili din punct de vedere fizic pentru a putea face fata unei amenintari. Uneori, amigdala poate functiona prea puternic si poate apasa prea mult butonul de alarma atunci cand nu este nevoie.
In vremurile stravechi, cand amenintarile erau mai mult fizice, cei mai anxiosi probabil ca supravietuiau mai mult. Acum, pericolele cu care ne confruntam sunt mai mult psihologice si totusi foarte reale, cum ar fi esecul, respingerea, excluderea, umilinta, indepartarea fata de oamenii la care tinem si lista poate continua.
Creierul inca declanseaza aceleasi mecanisme, ca raspuns la amenintare, exact asa cum este normal, dar cand amenintarile sunt de ordin psihologic, raspunsul “lupta sau fugi” nu ne mai deserveste atat de bine. Cand nu este nevoie sa lupti sau sa fugi, nu exista nimic pentru a diminua cantitatea crescuta de neurotransmitatori, astfel incat apar simptomele de anxietate.
Anxietatea la copii poate suna ca…
Atunci cand copiii sunt anxiosi, le poate fi greu sa exprime exact ceea ce se intampla cu ei. Va fi clar atunci ca ceva nu este in regula, dar ar putea sa nu fie atat de evident faptul ca este vorba despre anxietate.
Iata cateva dintre lucrurile pe care le-ar putea spune copiii atunci cand sunt anxiosi. Desigur, doar pentru faptul ca le spun nu inseamna ca sufera de anxietate, dar ar putea fi posibil. Cheia este sa fim deschisi acestei posibilitati, astfel incat sa le putem oferi sprijinul de care au nevoie pentru a se simti in siguranta.
Daca auziti oricare dintre urmatoarele lucruri, observati cand si cum au loc. Daca se intampla in mod regulat, in acelasi mediu, inainte sau dupa acelasi eveniment si sunt insotite de alte simptome (batai rapide ale inimii, tulburari digestive, indepartare, piele rece si umeda, tensiune, dureri de cap), atunci anxietatea s-ar putea afla in spatele lor.
1.”Imi este rau si imi vine sa vomit”
In timpul perioadelor de anxietate, orice mecanism care nu este absolut esential pentru supravietuire incetineste ca sa poata economisi energie pentru lupta sau fuga. Fluxul de sange este directionat de la organele abdominale la creier si digestia incetineste. Acest lucru se poate simti ca si cum ai avea fluturi in stomac sau greata. Este o reactie normala, dar se poate simti ingrozitor.
Daca auziti acest lucru inainte sau in timpul unor experiente similare (cum ar fi separarea de dumneavoastra sau inainte de a merge la scoala) si nu par sa existe alte semne de boala, este posibil sa fie vorba de anxietate. Ajutati copilul sa inteleaga ce simte prin a-i explica de unde provine greata.
Iata cateva cuvinte care va pot ajuta: “Ai senzatia de greata deoarece creierul tau este prea protector si simte ca tu nu esti in siguranta. Se numeste anxietate si li se intampla multor oameni. Anxietatea provine dintr-o parte a creierului numita amigdala. Uneori, amigdala te poate pregati pentru “lupta sau fugi” chiar daca nu este nevoie. Ea incetineste procesul de digestie si de aceea te simti asa. Daca respiri regulat, te vei simti mai bine. O respiratie constanta ii trimite un mesaj amigdalei ca esti in siguranta.”
O respiratie puternica si regulata va neutraliza neurotransmitatorii legati de “lupta sau fugi”, care provoaca greata. Trucul este ca cel mic sa exerseze acest tip de respiratie atunci cand este calm, deoarece un creier anxios este un creier ocupat si va fi mai putin capabil sa faca ceva necunoscut.
O modalitate de a practica respiratia este sa-si imagineze ca miroase o cana cu ciocolata calda. Inspira mirosul cald, de ciocolata, timp de trei secunde, tine aerul o secunda, apoi expira timp de trei secunde.
2.”Nu imi este foame”
Cand digestia se opreste pentru a economisi energia pentru “lupta sau fugi’, nevoia de a manca se inchide impreuna cu ea. Acest lucru este doar temporar si va porni din nou atunci cand anxietatea va fi mai mica.
3.”Ma doare burta”
Anxietatea la copii poate afecta organele digestive. Este intotdeauna important sa va asigurati ca nu exista nimic altceva care sa conduca la aceste simptome, iar cand durerea abdominala nu are alta explicatie fizica, este posibil ca anxietatea sa fie vinovatul.
Creierul si intestinul sunt strans legate intre ele. Ce se intampla in creier poate afecta intestinul si viceversa. Anxietatea la copii poate trimite semnale direct de la creier la intestin, provocand probleme cu burta. Ea poate, de asemenea, sa influenteze tractul gastro-intestinal prin deplasari si contractii care cauzeaza durere.
Durerea este foarte reala si poate fi destul de severa. Este de obicei in jurul buricului, dar nu intotdeauna. Este cel mai bine tratata prin a continua ca de obicei, si nu prin evitare. Un comportament curajos va determina cel mai probabil un raspuns curajos. Evitarea poate duce la probleme mai mari, in special atunci cand anxietatea este legata de scoala sau despartirea de parinti.
4.”Nu vreau sa merg la scoala”
Anxietatea la copii nu pare intotdeauna rationala, iar aceasta se datoreaza faptului ca provine dintr-o parte a creierului care functioneaza instinctual. In timpul starii de “lupta sau fugi”, partea ganditoare, rationala a creierului se inchide suficient pentru a nu intrerupe reactia normala de supravietuire. Creierul vrea doar sa ne aduca in siguranta. De aceea, refuzul scolar poate aparea chiar daca nu pare sa existe alte probleme cu scoala, prietenii sau profesorii.
Daca ii oferiti copilului informatii despre cum functionează anxietatea acestea il vor ajuta sa se simta in siguranta pentru a fi suficient de curajos. Din nou, este foarte important sa nu lasati ca anxietatea sa duca la evitare. Cu cat este mai expus comportamentului curajos, cu atat mai mult va afla ca poate fi curajos atunci cand are nevoie.
5.Il supara orice
Partea de „lupta” a anxietatii se poate manifesta ca furie sau tantrum. Neurotransmitatorii energizeaza corpul. Uneori aceasta energie iese sub forma de furie. Pe langa aceasta, amigdala este si ea implicata in gestionarea emotiilor puternice. Cand amigdala este foarte activa, emotiile (ca de exemplu furia) vor fi de asemenea mai intense.
Cand copiii sunt sub influenta unui creier anxios, comportamentul lor nu are nimic de-a face cu dorinta de a depasi anumite limite. Sunt copii minunati care nu doresc sa faca ceva gresit. Nu este un comportament rau, este anxietate. De aceea, este important sa tratati anxietatea la copii si nu comportamentul neadecvat. Orice rusine, pe care copiii ar putea-o simti din cauza comportamentului lor, le va agrava anxietatea mai ales ca nu vor sa va dezamageasca.
6.”Ma simt foarte trist si nu stiu de ce” (sau doar multe lacrimi)
Cum am mai spus, aceeasi parte a creierului care se ocupa de anxietate – amigdala – controleaza emotiile puternice. Cand anxietatea la copii este ridicata, si tristetea poate fi intensa. Nu este neaparat un semn ca s-a intamplat ceva trist.
In timpul anxietatii, lacrimile sunt un semn al unui creier aflat intr-o stare de alerta ridicata. Este nevoie sa fiti o prezenta puternica, constanta, iubitoare si sa cunoasteti faptul ca tristetea va trece cand anxietatea se va diminua. Lasati-l sa planga daca are nevoie, iar atunci cand lucrurile se linistesc, explicati-i care este legatura dintre tristete si anxietate.
Cercetarile au descoperit ca plansul poate fi vindecator atunci cand oamenii au sprijin emotional si daca lacrimile lor au dus catre o noua intelegere a ceea ce i-a facut sa planga.
7.”Dar daca…daca…daca”
Anxietatea la copii este semnul unui creier care gandeste in viitor. De aceea, puteti incerca sa tranformati cat mai multe necunoscute in cunoscute, astfel incat creierul celui mic sa perceapa ca este in siguranta.
Ajutati-l sa-si gaseasca propria legatura intre gandurile lui anxioase si un raspuns curajos, intrebandu-l ce crede ca se va intampla. Acest lucru va activa cortexul prefrontal, partea mai rationala a creierului, considerata ca fiind capabila sa linisteasca emotiile puternice. Cereti-i sa reflecteze si asupra a ceea ce s-a intamplat in situatii similare din trecut.
Cercetarile recente au constatat ca abilitatea de a inhiba gandurile generatoare de griji depinde de un neurotransmitator numit GABA. Una dintre cele mai bune modalitati de crestere a GABA este exercitiul fizic regulat.
8.”Trebuie sa fac pipi…din nou”
Neurotransmitatorii legati de starea “lupta sau fugi” pot provoca nevoia de a face pipi. Stim ca se intampla, dar nu ne este clar de ce. O teorie ar fi ca, in timpul anxietatii, sistemul nervos central este setat sa fie mai sensibil, astfel incat este nevoie de mai putin timp pentru a activa golirea vezicii urinare.
O alta teorie ar fi ca, in timpul anxietatii, muschii se strang, unul dintre acestia fiind si vezica urinara, determinand senzatia de vezica plina si nevoia de golire. Daca acesta este un simptom comun pentru copilul dumneavoastra, el poate crea o anxietate in sine prin generarea grijii ca nu va fi posibil sa mergeti la toaleta, daca este nevoie.
Din nou, explicati-i cum anxietatea poate cauza acest lucru. De asemenea, spuneti-i ca atunci cand gestioneaza anxietatea, dorinta iminenta de a face pipi nu va mai aparea.
9.”Nu pot dormi”
Un creier anxios poate deveni ocupat oricand, dar timpul sau preferat de a-si face griji este atunci cand nu se mai intampla nimic altceva. La culcare, nu ne mai distrage nimic de la gandurile anxioase. Incercati o meditatie constienta pentru a-i oferi copilului altceva asupra caruia sa se concentreze, decat pe gandurile lui anxioase.
Un alt mod de a-l ajuta sa se relaxeze la culcare este sa ii dati o sarcina de indeplinit. Rugati-l sa puna un animalut moale de jucarie alaturi de el, astfel incat acesta sa se cuibareasca langa el. Ideea este ca cel mic sa se concentreze pe faptul ca este nevoie sa stea linistit pentru a nu-si trezi prietenul. Rugati-l apoi sa se concentreze asupra respiratiei si corpului in timp ce face acest lucru. Este o forma de mindfulness care il va ajuta sa isi relaxeze mintea si corpul.
10.”Ma dor picioarele. Ma dor bratele”
In timpul episoadelor de anxietate, combustibilul este trimis la muschi pentru a putea lupta sau a fugi. Acest lucru poate face ca bratele si picioarele sa se simta incordate, nesigure sau dureroase. Explicati-i modul in care anxietatea la copii poate cauza acest lucru, astfel incat sa inteleaga ca durerea nu este un semn al unei probleme mai mari.
Pentru a-l ajuta sa-si gestioneze durerea sau incordarea, ghidati-l spre o relaxare progresiva a muschilor. Pornind de la picioare, rugati-l sa le incordeze cateva secunde, apoi sa le relaxeze. Sa progreseze in acelasi mod, incet prin restul corpului, incordand fiecare muschi si apoi relaxandu-l. Acest lucru ii va da o senzatie de relaxare si se va simti minunat.
11.”Dar nu vreau sa stau linistit”
Cand cineva este anxios se simte plin de energie. Neurotransmitatorii legati de raspunsul “lupta sau fugi” sunt acolo pentru a-l determina sa fie gata de actiune. Atunci cand nu este nevoie sa lupte sau sa fuga, combustibilul nu se consuma si astfel copilul devine foarte agitat.
Cand se intampla acest lucru, incurajati-l sa faca miscare – sa se plimbe, sa alerge, sa urce si sa coboare scarile. Spuneti-i ca acest lucru il va ajuta sa-si controleze creierul si corpul. Atunci cand neurotransmitatorii incep sa dispara, va disparea si agitatia.
12.”Dar nu pot sa fac asta!”
Anxietatea la copii poate conduce catre perfectionism. Creierul isi face o multime de griji si umilirea, esecul sau greseala sunt vazute ca probleme. Cheia este de a-i oferi copilului oportunitati de a invata ca poate esua, gresi sau cadea si totusi sa fie bine.
De asemenea, fiti atenti la modul in care gestionati propriile esecuri. Sunteti capabili sa nu luati foarte in serios propriile greseli sau esecuri? Puteti extrage intelepciunea fara sa va ganditi la pierdere? Copiii vor invata intotdeauna ceea ce vad, mai profund decat daca li se spune.
13.”Vreau sa stau cu tine”
Nu este nimic in neregula daca cel mic doreste sa va stea aproape, dar devine o problema atunci cand incepe sa provoace probleme. Anxietatea de separare este determinata de teama ca ar putea sa vi se intample ceva cand sunteti departe de el. Frica de a va parasi va fi reala, dar va fi temporara. Anxietatea se va diminua de indata ce va avea ocazia sa realizeze ca desi nu sunteti acolo, el este totusi in regula.
Creierul invata din experienta. Cu cat sunt mai multe experiente in care copilul isi regaseste calmul dupa ce va despartiti, cu atat mai repede va invata ca se va simti curand foarte bine. De aceea este atat de important sa nu va luati cu greu “la revedere”. Daca se supara, spuneti-i ca-l intelegeti. Este important ca sa se simta validat. Daca ezitati, va ezita si el.
14.”Sunt obosit”
Anxietatea il poate tine pe copil treaz noaptea datorita gandurilor intruzive, iar fiziologia anxietatii poate fi epuizanta. Tehnicile de mindfulness il vor ajuta sa devina mai puternic in ceea ce priveste anxietatea si consecintele fizice care vin impreuna cu ea. Tehnicile de mindfulness scad activitatea in amigdala (initiatorul anxietatii) si cresc activitatea in cortexul pre-frontal (autolinistirea pe care o avem in aceasta parte a creierului).
15.”Nimeni nu vrea sa se joace cu mine”
Acest lucru ar putea fi un semn al unei probleme la locul de joaca, dar poate fi si un semn al unui copil anxios care se retrage. Copiii cu anxietate sunt adesea retinuti in ceea ce priveste locul de joaca, cel puțin pana cand se vor simti in siguranta intr-un grup.
Cand nu le este clar daca vor fi acceptati sau nu, ei vor astepta mai mult pana cand vor fi invitati, deoarece orice amenintare de a fi gresit intelesi sau respinsi se va simti prea puternic. Cu toate acestea, copiii care au anxietate sunt deseori foarte apreciati de colegii lor. Sensibilitatea, empatia si inteligența emotională ii fac sa prieteni destul de buni.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.