Poate fi extrem de deranjant sa iti vezi copilul adolescent suparat, mai ales atunci cand acea tristete este un simptom al deconectarii cu cei din jur, al izolarii si al singuratatii. Singuratatea resimtita de adolescenti poate cauza o sumedenie de probleme, incluzand chiar absenteismul scolar si renuntarea la scoala, in cele din urma.
Singuratatea il face pe adolescent sa se simta extrem de suparat si fara sprijinul nimanui. Ca parinte, este foarte important cum actionezi in aceste situatii, pentru ca este o linie fina intre a fi acolo, langa copil, a-l face sa simta ca il sustii si a-l enerva si a-l cocolosi, lucru care nu i-ar face placere.
Care sunt cauzele singuratatii resimtite de adolescenti?
Singuratatea in randul adolescentilor poate sa survina din mai multe cauze. Atunci cand acestia sunt pusi in niste ipostaze ciudate sau umilitoare in mediul social sau cand au parte de anumite episoade de bullying care ii pot afecta si ii pot face sa se simta singuri si izolati.
Pe de alta parte, schimbarile din viata familiei adolescentilor, precum schimbarea unei case, mutarea intr-un alt oras sau schimbarea scolii si implicit a grupului de prieteni poate sa le afecteze emotionalitatea si abilitatea de a se conecta cu cei din jur.
Este deja stiut faptul ca la varsta aceasta, pubertatea este in floare si vine si cu schimbarile aferente. Emotiile, confortul social si corpul adolescentilor au de suferit. In aceasta etapa a schimbarilor atat hormonale, fizice si mintale, adolescentul se poate simti neinteles de cei din jur, poate simti ca nu isi gaseste locul nicaieri si se va izola.
Conflictele familiale sunt, de asemenea, cauze ale singuratatii resimtite de adolescenti. Cu cat exista mai multe conflicte intre parinti, cu atat adolescentul se va simti mai acaparat de tot ceea ce se intampla in jurul lui, va simti ca parintii nu sunt acolo pentru el, ci au problemele lor de rezolvat, nu se va simti iubit si nici inteles de catre cei dragi.
Nu in ultimul rand, exista posibilitatea sa existe asa numita depresie adolescentina, care vine la pachet cu izolare si retragere sociala ca efecte directe ale simptomelor depresive.
Cum iti poti ajuta adolescentul sa treaca prin aceasta perioada?
Daca ai observat anumite schimbari la copilul tau si daca pare ca acesta este din ce in ce mai izolat si pare a se simti singur si nu vrea sa vorbeasca cu nimeni, poti incerca sa sugerezi niste activitati in afara scolii. Poti incerca sa il indemni sa faca sportul preferat, sa se inscrie la diverse ateliere sau sa invete sa cante la un instrument. Implicarea adolescentului in diverse activitati care presupun lucrul in echipa il poate face pe acesta sa nu se simta atat de singur si sa se conecteze cu alti copii cu interese comune. Daca bullying-ul din scoala este o cauza a singuratatii adolescentului, atunci fa pasi in reglarea problemei. Afla daca exista anumite reglementari interne ale bullying-ului in scoala, sugereaza-i sa discute cu o persoana autorizata din institutie si invata-l sa isi sustina parerile cu fermitate si sa isi apere propriile principii. De asemenea, o alta varianta este sa il indemni sa mearga la cursuri de dezvoltare personala. In aceasta perioada dificila, in care adolescentul isi cauta identitatea, se descopera pe sine si isi formeaza valorile care il vor ghida in viata de adult, cursurile si workshop-urile de dezvoltare personala l-ar ajuta sa priveasca situatiile prin care trece dintr-o alta perspectiva, ii vor cladi siguranta si increderea in sine si il vor pregati sa faca fata mediului social.
O alta modalitate prin care adolescentii fac fata singuratatii in perioada adolescentina este utilizarea grupurilor online si a site-urilor de socializare. Invata-l cum sa se protejeze de riscurile care pot aparea in mediul online, precum cyberbullying, atentioneaza-l de viitoarele probleme care pot aparea, dar lasa-l sa isi formeze prietenii virtuale, sa afle lucruri interesante si sa se dezvolte din multitudinea de oportunitati pe care Internetul o ofera. Insa, ai grija sa nu exagereze si sa nu isi petreaca toata ziua in fata unui calculator. Invata-l cum sa fie echilibrat.
Ce poti face pentru a preveni aparitia sentimentelor de singuratate la copilul tau adolescent?
Chiar daca nu poti sa previ aparitia unei interactiuni mai neplacute intre copilul tau si prietenii sai sau aparitia unui episod de bullying de la scoala, poti sa ii dai un exemplu bun copilului tau in ceea ce priveste interactiunea sociala. Il poti sfatui cu privire la legarea relatiilor de prietenie, il poti incuraja pe acesta sa isi faca prieteni si sa le zambeasca oamenilor pe care ii intalneste. Ii poti spune acestuia ca este importanta calitatea relatiei de prietenie si ca un prieten adevarat poate valora mai mult decat 10 amici. De asemenea, cand simti ca este trist, poti discuta cu acesta. Daca simte ca esti alaturi de el, fara a-l judeca si fara a-i face reprosuri, el se va simti mult mai bine si mai putin izolat de cei din jur. Este extrem de important ca in aceasta perioada sa empatizezi cu sentimentele adolescentului, sa nu il judeci, sa il ajuti sa isi decopere calitatile si partile pozitive. Daca acesta se simte trist, nu ii spune niciodata sa NU se mai simta in acest mod, ci acorda-i oportunitatea sa iti povesteasca ce s-a intamplat si spune-i ca il intelegi si ca ii esti alaturi intr-un mod empatic. Il poti intreba cu ce sa il ajuti pentru a se simti mai bine.
Cand este momentul sa apelezi la un specialist?
Daca sentimentele de singuratate pe care le resimte copilul tau sunt atat de accentuate incat sunt acompaniate de simptome precum suparare crescuta, stima de sine scazuta, schimbari bruste in ceea ce priveste vorbitul sau aparitia fizica, urme evidente de auto-vatamare, schimbari ale comportamentului in ceea ce priveste mancatul, dormitul sau lipsa entuziasmului, ai putea consulta un specialist. Aceste simptome sunt semne comune ale depresiei la adolescenta si pot avea repercusiuni grave. Incearca sa fii atent la comportamentul copilului tau si sa identifici daca ceva nu este in regula cu acesta.
Un specialist ar putea sa il ajute sa combata sentimentele negative pe care le simte si sa devina functional.
Daca si tu observi anumite schimbari in comportamentul copilului tau adolescent si acestea par a fi destul de serioase, apeleaza la un specialist! Specialistii nostri il pot ajuta in aceasta perioada dificila, ii pot furniza strategii eficiente de dezvoltare personala si de inlocuire a gandurilor negative cu unele functionale.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.