Cea mai dureroasa problema a unui parinte este atunci cand copilul nu doreste sa vorbeasca cu acesta si sa se deschida in fata acestuia. Si de cele mai multe ori, parintii se plang ca nu reusesc sa ii faca pe copii sa isi spuna nemultumirile si sa fie apropiati de acestia. A te simti instrainat de propriul tau copil poate fi foarte dureros si are implicatii si pentru copil, nu doar pentru tine ca parinte.
Cercetarile indica ca cel mai important predictor al stabilitatii emotionale si psihologice a copilului este apropierea pe care o are fata de parinti. Bineinteles, atunci cand copilul nu se deschide in fata acestora, relatia nu este atat de apropiata cum ar trebui sa fie.
Exista doua lucruri des intalnite pe care parintii le fac, ce restrictioneaza comunicarea cu copilul si il fac pe acesta sa se indeparteze:
- Negarea sentimentelor copilului
- Confundarea simpatiei cu empatia
Simpatie versus empatie
Atunci cand un copil resimte distres emotional, deoarece se simte ranit, dezamagit, ingrijorat sau nervos, el are nevoie cu disperare de parintii sai. Totodata, de cele mai multe ori, parintii nu doresc sa isi vada copilul suparat, iar primul lor instinct este sa ii spuna acestuia sa nu mai simta ceea ce simte. Inainte ca parintii sa isi calculeze cuvintele, le scapa expresii precum: Nu fi suparat sau nu fi dezamagit. Rezultatul acestor afirmatii este ca il fac pe copil sa se simta rusinat de ceea ce simte, adancind si mai mult suferinta pe care el o resimte. Mai mult, copilul percepe aceste afirmatii ca fiind un indiciu al faptului ca parintii nu il inteleg, lucru ce il face pe copil sa se simta singur si fara suportul parintilor. Pe scurt, copilul invata ca daca se deschide in fata parintilor si le spune acestora ce simte, se va simti si mai rau si va prefera sa nu o mai faca.
Ce expresii sunt de evitat atunci cand copilul vine sa iti povesteasca ceva ce il face sa sufere:
- Nu te ingrijora
- Nu trebuie sa te simti asa
- Nu fi dezamagit
- Nu fi asa
- Nu fi suparat
- Esti prea sensibil
O idee mai buna si mai sanatoasa ar fi sa empatizezi cu acesta, sa ii onorezi sentimentele. Sentimentele nu sunt niciodata gresite!
Exemple prin care ii poti arata empatie copilului tau:
- Te inteleg, acesta este un motiv real de ingrijorare
- Stiu ca esti suparat, as fi si eu in locul tau
- Ai toate motivele sa fii dezamagit, ma simteam si eu asa cand eram de varsta ta Esti nervos, inteleg, ai toate motivele.
- Esti suparat, sunt sigur ca ai un motiv intemeiat, as vrea sa vorbim despre el.
Dupa ce ii arati o doza solida de empatie, copilul se va simti inteles si conectat cu tine, ceea ce inseamna ca se va simti mult mai bine in scurt timp si va vrea sa il ajuti in rezolvarea problemei. In multe cazuri, copiii au nevoie doar de putina empatie pentru a se simti mai bine si a trece peste momentul deranjant din viata lor. Doar prin faptul ca se simt intelesi de parinti ii determina sa se simta mai siguri pe ei si sa depaseasca problema cu care se confrunta.
Totodata, doar prin faptul ca empatizezi cu copilul tau nu inseamna automat ca si scuzi comportamentul gresit. Spre exemplu, daca copilul tau ar veni la usa foarte nervos intr-o seara, ar tranti usa si si-ar arunca hainele pe jos, i-ai putea spune in felul urmator: Esti suparat, nu stiu de ce, dar probabil ai un motiv intemeiat si as vrea sa il aud, dar nu iti poti arunca haina pe jos, asa ca intoarce-te si ridic-o. In acest fel, vei vedea ca dupa ce isi va ridica haina, va veni imediat si iti va povesti ce se intampla cu el.
Empatia castiga intotdeauna!
Uite cum functioneaza empatia:
Empatia creeaza un ton vagal bun in creierul copilului si il calmeaza instantaneu. Dupa ce primeste empatie, copilul se poate linisti si poate sa gandeasca logic problema prin care trece, fiindu-i mult mai usor sa gaseasca solutii la problema. De asemenea, el se simte si mult mai apropiat in acest mod de tine, ceea ce ii va transmite sentimentul de siguranta.
Niciun parinte nu isi doreste un copil care sa devina victima, sa se simta rusinat de el insusi, dramatic. Poate chiar frica este cea care ii impiedica pe unii parinti sa isi trateze copilul cu empatie. Insa, onorarea sentimentelor copilului si empatia, de fapt, este ceea ce il impiedica pe copil sa se victimizeze in viitor.
Simpatia, pe de alta parte, impiedica orice sansa a copilului de a se dezvolta emotional, parintii incercand sa salveze copilul de la a simti emotii negative, insa, de fapt, il impiedica pe copil sa treaca prin aceste smotii si sa lucreze cu ele pentru a deveni mai puternic.
Iata un exemplu!
Daca copilul tau vine acasa de la un antrenament sportiv si iti spune ca el e cel care se descurca cel mai greu si ca mereu este ultimul si cel mai prost pregatit, ai doua optiuni: simpatie sau empatie
- Simpatie: Saracul de tine, am sa sun antrenorul si am sa vorbesc cu el.
- Empatie: Stiu ca te enerveaza, este un sentiment foarte urat sa te simti cel mai putin pregatit, am simtit si eu de multe ori asta, dar mergi mai departe, exerseaza si vei vedea rezultate.
In esenta, raspunsul simpatic ne ispiteste sa permitem si sa cerem ca regulile sa fie schimbate sau sa se faca concesii pentru copilul nostru, ceea ce il va invata sa joace pe victima. De asemenea, nu necesita nicio investitie emotionala din partea parintilor, deoarece parintele devine protectorul si salvatorul puternic, ceea ce in final doar hraneste ego-ul parintilor. Este calea usoara.
Raspunsul empatic presupune ca parintii sa simta la fel cum simte copilul. Estimare emotionala! Gandeste-te la un moment in care si tu te-ai simti a fi cel mai rau in ceva, cauta un moment asemanator. Cand exista empatie, copilul se simte inteles si conectat cu tine, ceea ce ii permite sa se simta mai in siguranta si mai capabil sa mearga inainte si sa incerce din nou.
Empatia creeaza o etica robusta a muncii si rezistenta la un copil. Copilul se va dezvolta si va prospera in loc sa se descompuna cand se intampla lucruri negative. Empatia produce fiinte umane curajoase si puternice.
Fii aproape de copilul tau. Foloseste empatie si incurajare. Recompensa va fi nepretuita.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.