Dezvoltarea creierului copiilor care traiesc fara parintii lor pentru o anumita perioada de timp poate suferi intarzieri, arata un nou studiu.
Cercetarea efectuata in China a studiat copiii care au ramas cu rudele, in timp ce parintii lor erau plecati la munca.
Unii parinti erau plecati de acasa de luni, altii de ani de zile. Schimbarea locului de munca este un fenomen deosebit de acut in China unde atat de multi oameni migreaza pentru a-si gasi un loc mai bun de munca.
Yuan Xiao, unul dintre autorii studiului despre dezvoltarea creierului copiilor:
”Ne-am dorit sa studiem structura creierului la acesti copii lasati la rudele lor. Studiile anterioare sustin ipoteza ca ingrijirea parentala poate influenta in mod direct dezvoltarea creierului copiilor.
Cu toate acestea, cele mai multe lucrari anterioare au fost axate pe privarea sociala destul de severa, cum ar fi cazul copiilor orfani.
Noi am studiat copiii care au fost lasati cu rudele lor, in timp ce parintii erau plecati departe de casa in cautarea unui loc de munca.”
S-a efectuat scanarea creierului la un numar de 38 de copii „parasiti”, copii cu varste cuprinse intre 7 si 13 ani. Aceste scanari au fost comparate cu cele ale copiilor care locuiau impreuna cu parintii lor.
Copiii „parasiti” au avut mai multa materie cenusie in zone ale creierului legate de memorie si de emotii.
Cercetatorii cred ca acest lucru poate fi un rezultat al intreruperii insuficiente a sinapselor, conexiunile dintre neuroni.
Intreruperea sinapselor este considerata a fi un stadiu vital al dezvoltarii in perioada adolescentei.
Cercetatorii au descoperit faptul ca acei copii care au avut mai multa materie cenusie in zonele mentionate anterior au tins sa aiba un IQ mai scazut.
Yuan Xiao a afirmat:”Studiul nostru ofera prima dovada empirica care arata faptul ca lipsa de ingrijire parinteasca directa modifica traiectoria de dezvoltare a creierului in cazul copiilor „parasiti”.
Sunt necesare eforturi in ceea ce priveste sanatatea publica pentru a oferi sprijin intelectual si emotional suplimentar copiilor „parasiti” de catre parinti.”
Studiul a fost prezentat la Societatea de Radiologie din America de Nord.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.