A-i invata pe copiii nostri abilitati care ii vor ajuta sa devina persoane responsabile in viitor nu este un lucru pe care il putem face intr-o zi sau intr-o saptamana. Acest lucru presupune efort, constanta si timp pentru a-i invata aceste lucruri pe tot parcursul copilariei lor.
Cu toate acestea, cu totii ne dorim tot ce este mai bun pentru copiii nostri si cu totii ne dorim sa avem copii responsabili, autonomi si bine pregatiti pentru viata adulta. Astfel, toate eforturile sunt justificate si satisfactia pe care o vom resimti ca parinti este imensa.
Este foarte important sa incepem sa ii invatam pe copii anumite abilitati inca de cand sunt foarte mici. Cu cat au mai multe abilitati construite, cu atat mai mult ei vor putea deveni adulti responsabili in societate.
Iata care sunt cele 10 abilitati care ii vor putea ajuta pe copii si care ar trebui sa fie construite inainte ca acestia sa devina adulti:
Abilitatea de a gati
Fiecare copil trebuie sa invete niste abilitati de baza in ceea ce priveste “arta culinara”. Daca acestia invata singuri niste reguli de baza si stiu cum sa isi prepare singuri anumite mancaruri, nu vor mai cheltui bani pe mancare, vor fi mai predispusi sa manance sanatos si sa aiba un stil de viata sanatos.
In acest mod le putem construi un stil de viata bazat pe mancare sanatoasa, ii putem indemna sa nu se bazeze pe mancare comandata si pe mancare rapida nesanatoasa luata de la fast-food-uri.
A-ti invata copilul sa manance sanatos si sa gateasca in acelasi timp poate fi distractiv. Ia-l cu tine in bucatarie de fiecare data cand gatesti, roaga-l sa te ajute in prepararea mancarii, iar usor, usor, acesta deprinde abilitatile necesare pentru a reusi sa se descurce de unul singur atunci cand va fi nevoie.
Cum sa isi spele si sa isi ingrijeasca hainele
Invata-ti copilul cum sa spele hainele, cum sa programeze masina de spalat, cum sa usuce si sa le puna in dulap. Cea mai sigura si eficienta metoda de a face acest lucru este sa incepi treptat, de cand sunt mici sa le arati cum organizezi tu spalatul hainelor, apoi sa ii pui pe acestia sa te ajute si sa faca si ei singuri.
Responsabilitatea financiara
Copiii au nevoie sa stie cum sa isi gestioneze banii intr-un mod responsabil atunci cand sunt adulti. Cu siguranta ai intalnit si tu diverse persoane care fie sunt cheltuitoare iesite din comun, fie sunt extrem de zgarcite. Invata-ti copilul cum sa fie echilibrat! Poti incepe acest lucru inca de cand este micut, oferindu-i o anumita cantitate de bani si ajutandu-l sa o gestioneze.
Cum sa cladeasca relatii sociale
In primul rand, desi poate suna destul de simplist, este important sa iti inveti copilul cum sa deschida o conversatie si cum sa aiba o conversatie rutiniera. A sti cum sa incepi o conversatie si cum sa vorbesti “nimicuri” poate fi baza cladirii unor prietenii. Invata-ti copilul cum sa se poarte prietenos cu oamenii din jur si cum sa abordeze orice tip de discutie pe oricine ar intalni. Acest lucru il va ajuta sa fie increzator si deschis cu oamenii din jurul lui.
Cum sa isi seteze si sa atinga obiective
Este important sa ne invatam copiii cum sa isi seteze si sa isi atinga obiectivele daca vrem sa devina adulti responsabili. Nu este nevoie sa isi seteze obiectivele vietii la 12 ani, insa este de mare ajutor pentru ei sa ii ajutam sa isi seteze obiective care tin de varsta lor.
A-i invata cum sa faca acest lucru cand sunt mici, vor fi echipati cu abilitatile necesare pentru cand vor deveni adulti si cand va fi esential sa isi seteze obiective ca sa aiba succes. Poti sa utilizezi metoda SMART pentru setarea obiectivelor. Adica, sa ii ajuti pe acestia sa isi seteze obiective Specifice, Masurabile, de Atins, Realiste si pe un anumit Timp. Poti aplica aceasta strategie atat pentru obiectivele de scurta durata, cat si pentru cele de lunga durata. Poti aplica aceasta metoda si cu tine insuti, apoi sa o aplici copiilor.
Cum sa aiba un stil de viata sanatos prin practicarea exercitiilor fizice si prin mancat sanatos
Responsabilitatea fata de corpul nostru este fundamentala pentru supravietuire. Este datoria noastra de parinti sa ne invatam copiii importanta exercitiilor si a mancatului sanatos. Iata cum poti face acest lucru:
Mancati cel putin o masa impreuna ca familie
Iesi cu copilul la plimbare in parc si implica-l in activitati fizice
Inchide orice sursa de tehnologie o perioada
Focalizeaza-te pe activitati extracuriculare
Nu utiliza niciodata mancarea ca recompensa
Asigura-te ca scoala pe care o frecventeaza asigura ore de educatie fizica si ca participa la ele.
Gestionarea timpului
Copiii incep sa invete strategii de gestionare a timpului inca de mici. Cum? Ia-ti un moment si gandeste-te: Ii inveti sa procrastineze atunci cand ar trebui sa se dea jos din pat dimineata si sa se pregateasca pentru scoala? Apoi fugiti grabiti la usa pentru a nu intarzia la scoala sau gradinita si uitati sa luati pachetul cu mancare?
Daca da, trebuie sa ii invatam pe copii inca de mici cum sa isi gestioneze timpul si cum sa se responsabilizeze cu acesta in viitor.
A-i lasa sa doarma in continuare dupa ce i-ai trezit pentru ca nu ai vrea sa ii superi nu este o strategie. Daca au dificultati in a se trezi dimineata, inseamna ca ar trebui sa mearga la somn mai devreme seara. A-i invata cum sa se trezeasca la timp si cum sa fie gata pentru a pleaca din casa la o anumita ora in mod constant ii va ajuta foarte mult in viitor. Acelasi lucru se impune si mersului la culcare seara. Nu uita ca imitarea comportamentelor celor din jur are un rol important in modelarea comportamentului celor mici. Da-le exemplu si ajuta-i sa isi formeze rutina pentru a putea avea abilitate de gestionare a timpului devoltata atunci cand devin adulti.
Cum sa ajute oamenii din jur si cum sa lucreze in echipa
A fi un membru bun intr-o echipa este o abilitate esentiala. Fie ca vorbim de grupul de prieteni, fie ca vorbim de grupul de la locul de munca, este important sa stie cum sa se comporte adecvat si cum sa lucreze eficient atunci cand face parte dintr-o echipa.
Copiii deja fac parte dintr-o echipa atunci cand sunt mici: familia. Acest lucru inseamna ca invata dinamica unei echipe si cum sa se comporte in o echipa in familie. Invata-l cum sa isi ajute coechipierii atunci cand au nevoie de ajutor, cum sa lucreze alaturi de echipa si cum sa imparta sarcinile intr-o echipa. Iata cum poti face asta! In weekend, cand este toata familia acasa, puteti sa fiti o echipa invincibila in a face curatenie. Fiecare isi va stabili rolul in echipa, ce sarcina are de realizat si va invata cum sa il ajute pe colegul din echipa daca are nevoie de o mana de ajutor. Acest lucru nu doar ca il va invata pe copil munca in echipa, dar il va responsabiliza si in ceea ce priveste curatenia casei in care locuieste! Putem spune ca poti impusca doi iepuri dintr-o data!
Cum sa aiba bunele maniere
A avea bune maniere si a te comporta intr-un mod respectuos cu cei din jur merg de multe ori mana in mana si sunt esentiale pentru succesul viitor al copilului. Un copil care are valenta bunelor maniere poate sa se descurce responsabil in orice mediu ar intra. Copiii care cresc fara a fi ghidati in acest sens nu vor sti cum sa reactioneze in diverse situatii sociale si vor actiona iresponsabil din punct de vedere social.
Dezvoltarea bunelor maniere pleaca de la educatia primita in casa si copilul actioneaza in functie de comportamentul pe care il are ca exemplu. Tocmai de aceea, este important sa ne comportam intr-un mod adecvat in primul rand noi, ca apoi sa ii insuflam copilului comportamentul responsabil. Este important sa invatam copilul sa respecte oamenii din jur asa cum si-ar dori sa fie respectat.
Cum sa se apere si sa isi sustina propriile principii
Este important sa invatam copiii cum sa fie adulti independenti, autonomi, gata sa se apere singuri si sa isi sustina punctele de vedere in fata celorlalti. Va veni ziua cand mama si tata nu mai sunt langa el si va trebui sa se descurce de unul singur. A-si sutine parerea personala, principiile si a fi siguri pe ei este o abilitate care poate fi practicata inca din copilarie.
Lasa copilul sa spuna ceea ce simte, cand simte, lasa-l sa ia anumite decizii si respecta-le. Cere-i parerea, include-l in conversatii si lasa-l sa isi spuna punctul de vedere. Nu il face sa se simta rusinat de ceea ce gandeste, aproba-i comportamentele desirabile si discuta cu el matur atunci cand consideri ca ceea ce face nu este rezonabil.
O alta modalitate prin care poti sa il faci responsabil de propriile actiuni si pareri este sa il lasi sa se apere singur in fata celorlalti. Cum faci asta? Spre exemplu, daca vine acasa si iti spune ca un anumit profesor sau un anumit antrenor de la sport nu s-a comportat cum trebuie cu el, lasa-l sa iti explice situatia si daca consideri ca i s-a indreptat un comportament nerezonabil de catre cineva, indeamna-l sa mearga de unul singur sa discute si sa isi spuna parerea. Bineinteles, daca problema este una majora, este necesar sa intervenim ca parinti, dar intr-o prima faza, lasa-l pe el sa vorbeasca primul.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.