Din pacate, in ultimii 30 de ani, rata obezitatii in randul copiilor s-a triplat. Mai mult de o treime dintre copii si adolescenti sunt acum obezi sau au intrecut limita sanatoasa de greutate. Obiceiurile nesanatoase de a manca raman de cele mai multe ori si dupa perioada de adolescenta. Obezitatea este foarte periculoasa iar obiceiurile sanatoase incep sa fie o raritate.
Din fericire, parintii, dar si cei care au grija de copii ii pot ajuta sa mentina aceste obiceiuri sanatoase pentru a avea o familie sanatoasa.
Cum arata un model de comportament sanatos?
Joci un rol important in ceea ce priveste alegerile copilului tau in legatura cu alegerile sale culinare.
Efectul actiunilor tale poate fi profund.
De exemplu, o cercetare a demonstrat ca mancand impreuna, in familie, se poate imbunatati sanatatea nutritionala a copilului. In familiile unde s-au organizat macar trei mese in familie pe saptamana, copiii aveau sanse cu 24% mai mult de a manca mancare sanatoasa decat cele in care familia avea foarte putine sau nici o masa impreuna. Copiii aveau si sanse mai mari sa nu devina obezi, 20% sanse sa nu manance mancare nesanatoasa si 35% sanse mai putine sa incerce metode de slabit periculoase cu pastile, laxative sau emetice.
Totusi, cercetatorii nu stiu sigur de ce mesele in familie au un efect atat de puternic. Anumiti specialisti spun ca mesele gatite in casa contin, de obicei mai putine calorii. In plus, mancatul in familie ajuta adultii sa modeleze un comportament sanatos al copiilor si sa intervina cand observa comportamente care pot fi periculoase.
Cum ar trebui sa se desfasoare o masa in familie?
Aceste mese in familie nu ar trebui sa includa vizionatul televizorul. Asta din cauza ca adolescentii si copiii care se uita des la televizor pentru perioade mari de timp au diete mult mai nesanatoase. De exemplu, intr-un studiu s-a demonstrat ca in familiile in care televizorul era oprit mai tot timpul, copiii nu aveau obiceiul de a manca lucruri nesanatoase sau de a bea sucuri acidulate, spre deosebire de familiile in care televizorul era pornit tot timpul.
Facand din mese un ritual in familie este un lucru foarte bun chiar daca masa nu este una elaborata. Mesele in familie incurajeaza comunicarea dar si o atitudine pozitiva asupra mancatului sanatos.
Ce poti face pentru a-ti ajuta copilul sa dezolte o dieta sanatoasa?
Incearca aceste sfaturi!
Incepe devreme. Ajutand copilul sa isi dezvolte o atitudine corespunzatoare asupra mancatului, exersatului si a dormitului, devreme in viata sa, nu veti fi nevoiti sa il dezvatati de obiceiuri proaste mai tarziu in viata. Expune-ti copilul la o varietate de arome si imbina aceste senzatii noi cu contexte pozitive si mancaruri deja cunoscute de copilul tau. Familiarizarea ne demonstreaza ca nu numai ca veti putea sa faceti copilul sa manance mancare sanatoasa, dar acesta va ajunge sa o prefere.
Asigurati-va ca mancarea din casa este sanatoasa. Nu trebuie sa renuntati de tot la desert. Iaurtul inghetat cu putina grasime si fructele sunt o buna alternativa pentru inghetata, de exemplu.
Faceti mancatul sanatos usor. Copiii in general aleg acele mancaruri pe care le cunosc deja, sunt usor de gasit si gata de mancat. Incurajati-va copiii sau adolescentii sa manance mai multe fructe si legume facandu-le la fel de disponibile ca bomboanele. Ati putea pune, de exemplu, baby-carrots intr-o punga in frigider pe un raft usor accesibil.
Modelati mancatul sanatos. Copiii care isi vad parintii sau pe cei care au grija de acestia, cumparand si mancand mancare sanatoasa sunt mai predispusi sa faca aceleasi alegeri la randul lor. Evitati sa folositi mancarea ca si recompensa. Daca faceti asta, mancarea nesanatoasa va fi asociata cu lucrurile bune, iar ea va fi comparata cu mancarea sanatoasa care nefiind primita ca recompensa nu va parea la fel de apetisanta pentru cei mici. Mancarea sanatoasa nu trebuie sa para ceva ce sunt nevoiti sa manance, ci dimpotriva, faceti ca mancarea sanatoasa sa fie normalul in dieta acestora.
Organizati mese in familie. Mesele in familie nu sunt doar o oportunitate de a discuta despre viata copiilor. Sunt si o buna ocazie sa vorbiti despre obiceiurile sanatoase de a manca. Angajati-va in discutiile copiilor si intrebati-i ce cred ei ca inseamna sa mananci sanatos. Limitati mesele din oras. Mancatul in oras nu numai ca este costisitor, dar, poate duce si la un obicei de a manca nesanatos. Nestiind cum este preparata mancarea este dificil sa alegeti ceva ce este bogat nutritional si sanatos pentru copii.
Cum poate un psihoterapeut sa va ajute?
Daca aveti nevoie de ajutor pentru a asigura o dieta sanatoasa copilului sau adolescentului, consultati-va si cu un psiholog pe langa nutritionist. Acesta va poate ajuta sa identificati zonele problematice, iar apoi sa dezvoltati un plan pentru a le schimba.
Psihologii sunt experti in schimbarea comportamentului si folosesc o varietate de tehnici si tratamente pentru a imbunatatii viata oamenilor.
Contactati-ne daca aveti nevoie de ajutor pentru a-i forma copilului obiceiuri sanatoase in ceea ce priveste dieta! Specialistii Idtherapy va pot indruma si va pot oferi cele mai rapide solutii!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.