Conform unui studiu realizat de Dr Hoeft si publicat in The Journal of Neuroscience, sistemul de guvernare a raspunsului emotional din creier, este cel mai transmisibil de la mama la fiica, dar mai putin de la mama la fiu.
De asemenea, tatii au foarte putine sanse sa transmita copiilor, fie fata sau baiat, circuitul lor emotional neurologic.
Este vorba despre sistemul corticolimbic, care joaca un rol foarte important in tulburarile de dispozitie sau chiar depresive. Acesta este compus din amigdala, hipocampus, cortexul anterior si cortexul prefrontal ventromedial.
Studiul a fost realizat prin scanarea creierului a 35 de familii si s-a demonstrat ca volumul de materie cenusie este similar in anumite zone legate de emotii, atat la mame, cat si la fiice.
Dr Fumiko Hoeft a explicat astfel:
„Multi factori joaca un rol in depresie – genele care nu sunt mostenite de la mama, mediul social, experientele de viata, etc.
Transmiterea de la mama la fiica este doar unul din factorii implicati.
Dar acesta este prima cercetare clinica, prin care am putut crea o punte intre creierul uman si cel animal, pentru a demonstra posibila transmisie pe linie materna a circuitului corticolimbic, care a fost implicat in depresie, scanand ambii parinti si copii.
Acest lucru deschide o portita catre o noua cale de cercetare a pattern-urile de transmisie intergenerationala in creierul uman si ne ajuta in a intelege depresia precum si alte boli neuropsihiatrice.
[…]
Anxietatea, autismul, adictiile, schizofrenia, dislexia si alte pattern-uri , sunt mostenite atat de la mame, cat si de la tati si au un impact in fiecare.”
Sursa: www.spring.org.uk
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.