Smartphone-urile, in ziua de azi, nu mai reprezinta un moft, ci o necesitate.
Totul se invarte in mediul online si trebuie sa fim si noi conectati 24/24, daca vrem sa fim la curent cu tot ce se intampla. Insa, volumul extraordinar de informatie ne afecteaza la nivel psihic si ne epuizeaza, iar folosirea telefoanelor mobile cu siguranta are si ea un rol fundamental in crearea unor modificari in creier. Cine ar fi crezut ca utilizarea smartphone-urilor schimba modul in care degetele si creierul lucreaza impreuna?
Studiile au demonstrat faptul ca, activitatea electrica a creierului utilizatorului de smartphone se opreste pentru o scurta durata in momentul in care degetele ating ecranul, in timp ce telefoanele vechi nu aveau un asemenea efect negativ. Astfel, cercetatorii arata ca, cu cat este mai utilizat smartphone-ul, cu atat activitatea din cortex este mai scazuta.
Dr. Arko Gosh, initiatorul studiului, spune:
„Am fost foarte surprins de scala de schimbari introduse de utilizarea smartphone-urilor. Si totodata impresionat de cat de multe variatii apar la nivel inter-individual, cand vine vorba de semnalele primite de creier de la varful degetelor, si cum acestea pot fi foarte usor explicate evaluand logarile pe smartphone.”
Studiul a fost inspirat din faptul ca foarte multi oameni folosesc acum degetele in moduri noi si radicale de a opera smartphone-urile. Mai mult decat atat, intrucat creierul se poate reorganiza el insusi pentru a raspunde la noile comportamente – fenomen cunoscut drept neuroplasticitate – cercetatorii au vrut sa vada cum folosirea smartphone-urilor afecteaza creierul.
Dr. Gosh a continuat astfel:
„Cred ca, in primul rand, ar trebui sa apreciem cat de personale au devenit device-urile digitale si cat de mare e numarul de utilizari.