De multe ori, femeile sunt acuzate de modul in care reactioneaza in anumite situatii, de faptul ca sunt prea sensibile, ca „exagereaza” in ochii barbatilor. Ei bine, se pare ca au si motive!
Studiile arata ca, desi se aseamana din multe puncte de vedere, creierul femeilor si al barbatilor reactioneaza diferit la stimulii negativi. Si da, asa cum banuiati, femeile reactioneaza mai puternic, intrucat barbatii au tendinta de a „rationaliza” si de a indeparta evenimentele negative.
Concluziile apar in urma unor scanari pe creier, care au descoperit diferente fundamentale in ceea ce priveste functionarea creierului femeilor si al barbatilor, in regiunile emotionale.
Dr. Adrianna Mendrek, co-autor al studiului, spune:
„Reactivitatea emotionala imensa a femeilor poate explica multe lucruri, precum faptul ca ele sunt de doua ori mai dispuse sa sufere de depresie si tulburari de anxietate in comparatie cu barbatii.”
Pentru cercetare, femei si barbati au avut creierul scanat in timp ce se uitau la poze cu mesaj pozitiv, negativ sau neutru. Femeile au dat, astfel, aprecieri mai negative pozelor cu mesaj negativ, fata de barbati.
Totusi, cu cat mai mult testosteron aveau atat barbatii, cat si femeile, cu atat mai putin reactionau la pozele negative.
Cu alte cuvinte: barbatii mai „feminini” au procesat imaginile negative in acelasi mod ca femeile (si femeile mai „masculine” au reactionat la fel ca barbatii).
Cheia cercetarii a fost, insa, descoperirea diferentelor de functionare a creierului.
Barbatii au aratat o conexiune mai puternica intre amigdala si cortextul prefrontal, iar dr. Stephane Potvin, explica semnificatia acestui lucru:
„O conexiune mai puternica intre aceste regiuni in creierul barbatului sugereaza ca ei au un mod de abordare a lucrurilor negative, mai mult analitic decat emotional.
Este posibil ca femeile sa aiba tendinta sa se concentreze mai mult asupra sentimentelor generate de acesti stimuli, in timp ce barbatii raman cumva pasivi cand e vorba de emotii negative, incercand sa analizeze stimulii si impactul lor.”
Dr. Mendrek a concluzionat:
„Este vorba atat despre factori biologici, cat si culturali care moduleaza sensibilitatea noastra la situatiile negative.
Ne vom concentra acum asupra modului in care creierul femeilor si al barbatilor reactioneaza, in functie de tipul de emotie negativa (ex. Frica, suparare, furie) si rolul ciclului menstrual in aceasta reactie.”
Studiul a fost publicat in jurnalul Psychoneuroendocrinology.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.