Cand vine vorba de invatat, mai in gluma, mai in serios, se spune ca „pauzele lungi si dese, sunt cheia marilor succese”. Daca luam in considerare pauzele de dormit, intre sesiunile de invatat, se pare ca avem mult mai multe sanse sa retinem informatia, rapid si pentru o perioada indelungata. Iar asta nu spunem noi, ci este dovedit stiintific.
Dr. Stephanie Mazza, autoarea studiului, spune:
„Rezultatele noastre sugereaza ca, intercalarea somnului intre sesiunile practice, are doua avantaje, si-anume reducerea timpului petrecut reinvatand si asigurarea unei retineri a informatiei pe termen mult mai lung, decat daca doar am repeta.
Cercetarile anterioare au sugerat ca dormitul dupa invatat este o strategie grozava, dar acum noi aratam ca dormitul intre doua sesiuni de invatare imbunatateste vizibil aceasta strategie.”
Studiul a comparat grupuri care invatau cuvinte noi in Swahili.
Jumatate dintre ei au avut doua sesiuni de invatare intr-o singura zi: dimineata si seara.
Cealalta jumatate a avut sesiunile inainte de somn, adica seara si dupa somn, adica dimineata.
Rezultatele au aratat ca dormitul intre sesiunile de invatare le-a permis participantilor sa invete cuvintele mult mai rapid si fara prea mult efort.
Dr. Mazza completeaza:
„Amintirile care nu erau atat de usor accesibile la inceputul reinvatarii, pareau acum sa fie transformate de somn, cumva.
Aceasta transformare le-a permis subiectilor sa retina informatia mai rapid si sa salveze timp in sesiunea de reinvatare.”
Cand cele doua grupuri au fost testate o saptamana mai tarziu, a rezultat faptul ca, dormitul intre sesiunile de invatare a imbunatatit memoria cu aproximativ 50%.
Efectul a fost de asemenea notabil cand participantii au fost testati din nou, sase luni mai tarziu.
Cum poate somnul sa imbunatateasca invatarea?
Cercetatorii ne informeaza ca dormitul dupa invatat incurajeaza celulele creierului sa faca conexiuni cu alte celule neuronale. Aceste conexiuni, numite dendritic spines, permit valului de informatie sa activeze sinapsele.
Descoperirile, publicate in prestigiosul jurnal Science, au fost primele care au aratat schimbarile fizice ale cortexului motor, ca rezultat al invatarii si al somnului.
Noul studiu a fost publicat in jurnalul Psychological Science (Mazza et al., 2016)
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.