Din ce cauza perceptia noastra despre lipsa de somn din noaptea trecuta este atat de importanta? Un studiu recent arata ca, doar crezand ca ai dormit mai bine decat s-a intamplat de fapt in realitate, este suficient pentru stimularea performantei cognitive a doua zi.
Cercetarea publicata in 2014 in „Jurnalul Psihologiei Experimentale: Invatare, Memorie si Cunoastere” a impartit 164 de oameni in doua grupuri. Celor doua grupuri li s-a tinut o prelegere despre importanta calitatii somnului si despre pericolele lipsei de somn. Li s-a spus, de asemenea, ca valoarea medie a somnului REM pe care oamenii il au in fiecare noapte este de 20%. Frecventa undelor lor cerebrale a fost masurata apoi si le-au fost prezentate formule si foi de calcul. Toate aceste masuratori au fost false.
In ciuda acestui fapt:
- Unui grup i s-a spus ca fiecare membru are calitatea somnului peste medie, petrecand 28.7% in somnul REM;
- Celuilalt grup i s-a comunicat ca fiecare membru are calitatea somnului sub medie, petrecand doar 16.2% in somnul REM.
Aceste numere nu au avut nicio legatura cu lipsa de somn sau cu faza REM a somnului si au fost inventate pentru a incerca sa convinga un grup ca a dormit mai bine decat celalalt.
Dupa aceea, tuturor participantilor li s-a dat o serie de teste cognitive. Celor carora li s-a spus ca au dormit mai bine au obtinut scoruri mai mari la testele de atentie si memorie decat celor carora li s-a spus ca au dormit prost. Interesant este, de asemenea, ca cercetatorii au colectat date cu privire la cum au crezut oamenii ca au dormit in noaptea precedenta. Nu a existat nicio asociere intre masuratori si modul in care oamenii au rezolvat testele de atentie si de memorie.
Lipsa de somn
Acest experiment este un alt exemplu important al efectului placebo. Oamenii stiu ca privarea de somn are tot felul de efecte daunatoare si ca somnul bun are multe beneficii, si deci performanta lor este conforma cu ceea ce cred.
Efectul placebo este inca un mister, dar autorii studiului cred ca efectul este datorat probabil celor doua asteptari ale oamenilor si modului cum se conecteaza stimulii cu raspunsurile, ca si in cazul cainelui lui Pavlov:”Aceasta poate fi din cauza ca asteptarile creeaza in mod direct efectele cognitive plecand de la perceptia calitatii somnului, fie sunt mediate de anxietatea crescuta sau de motivatia scazuta in ceea ce priveste informatia primita despre calitatea slaba a somnului (sau privarea reala de somn) ori de motivatia crescuta in ceea ce priveste informatia primita despre calitatea mai buna a somnului.”
Oricare ar fi explicatia, amintiti-va ca modul in care ati dormit noaptea trecuta, nu este doar despre cum ati dormit de fapt in realitate, ci despre cum credeti ca ati dormit. Acest studiu sugereaza ca daca iti optimizezi putin starea de spirit ar putea fi suficient pentru a stimula performanta.
Studiul a fost publicat in „Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory and Cognition” (Draganich & Erdal, 2014).
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.