Din ce cauza perceptia noastra despre lipsa de somn din noaptea trecuta este atat de importanta? Un studiu recent arata ca, doar crezand ca ai dormit mai bine decat s-a intamplat de fapt in realitate, este suficient pentru stimularea performantei cognitive a doua zi.
Cercetarea publicata in 2014 in „Jurnalul Psihologiei Experimentale: Invatare, Memorie si Cunoastere” a impartit 164 de oameni in doua grupuri. Celor doua grupuri li s-a tinut o prelegere despre importanta calitatii somnului si despre pericolele lipsei de somn. Li s-a spus, de asemenea, ca valoarea medie a somnului REM pe care oamenii il au in fiecare noapte este de 20%. Frecventa undelor lor cerebrale a fost masurata apoi si le-au fost prezentate formule si foi de calcul. Toate aceste masuratori au fost false.
In ciuda acestui fapt:
- Unui grup i s-a spus ca fiecare membru are calitatea somnului peste medie, petrecand 28.7% in somnul REM;
- Celuilalt grup i s-a comunicat ca fiecare membru are calitatea somnului sub medie, petrecand doar 16.2% in somnul REM.
Aceste numere nu au avut nicio legatura cu lipsa de somn sau cu faza REM a somnului si au fost inventate pentru a incerca sa convinga un grup ca a dormit mai bine decat celalalt.
Dupa aceea, tuturor participantilor li s-a dat o serie de teste cognitive. Celor carora li s-a spus ca au dormit mai bine au obtinut scoruri mai mari la testele de atentie si memorie decat celor carora li s-a spus ca au dormit prost. Interesant este, de asemenea, ca cercetatorii au colectat date cu privire la cum au crezut oamenii ca au dormit in noaptea precedenta. Nu a existat nicio asociere intre masuratori si modul in care oamenii au rezolvat testele de atentie si de memorie.