Cercetatorii au testat modul in care simpla prezenta a unui smartphone a influentat capacitatea cognitiva a oamenilor. Noile cercetari au descoperit ca simpla prezenta a acestuia ne face mai putin destepti, chiar si atunci cand este in modul silentios.
Si nici nu conteaza daca este inchis!
Astfel, lasarea smartphone-ului intr-o alta camera ne face mai destepti. Studiul a constatat ca, atunci cand oamenii au avut telefoanele la ei, capacitatea lor cognitiva a fost redusa. Capacitatea cognitiva este abilitatea de a tine si de a procesa informatiile in minte.
Dr. Adrian Ward, primul autor al studiului publicat in revista “Journal of the Association for Consumer Research” (Ward et al., 2017), a declarat:
“Vedem o tendinta liniara care sugereaza ca, pe masura ce smartphone-ul devine mai vizibil, capacitatile cognitive disponibile ale participantilor scad. Mintea ta constienta nu se gandeste la smartphone, dar acel proces – procesul prin care iti ceri sa nu te gandesti la ceva anume – consuma cateva dintre resursele tale cognitive limitate.
Este o golire a creierului”.
Ce s-a descoperit legat de locul unde ne tinem smartphone-ul?
Studiul a descoperit ca persoanele care si-au lasat telefoanele intr-o alta camera au efectuat cele mai bune teste cognitive. Cercetatorii au incercat tot felul de variatii pentru a verifica efectele.
Unii oameni aveau smartphone-urile:
- cu fata in sus,
- cu fata in jos,
- pornite,
- si oprite.
Aceste variatii nu au contat. Atata timp cat telefonul era aproape de ei, acesta le-a redus puterea creierului. Singura modalitate de a scapa de dezavantajul smartphone-ului a fost de a-l pune in buzunar sau, mai bine, intr-o alta camera.
Dr. Ward a afirmat:
“Acest lucru s-a intamplat nu datorita faptului ca participantii au fost distrasi pentru ca au primit notificari pe telefoanele lor. Simpla prezenta a telefonului a fost suficienta pentru a le reduce capacitatea cognitiva”.
Cercetatorii au testat si modul in care oamenii erau dependenti de telefoanele lor. Ei au fost intrebati cat de puternic au simtit ca au nevoie de smartphone-ul lor pentru a se putea descurca intr-o zi obisnuita.
Cercetatorii au descoperit ca cei mai dependenti au fost cei mai derutati atunci cand telefonul era in aceeasi camera cu ei. Odata ce acesta era scos complet din camera, nu avea acelasi efect negativ asupra creierului.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.