Daca putem invata cum sa acordam atentie in mod intentionat momentelor noastre de vulnerabilitate, fara judecata, si sa o intampinam cu o constientizare curioasa si grijulie, conditionam capacitatea noastra naturala de a avea incredere si de a ne baza pe noi insine.
Dar, ca in orice lucru, este nevoie de intentie, atentie si practica.
Un studiu tocmai a aparut in Jurnalul de Neurostiinta (eg Journal of Neuroscience) in care oamenii de stiinta de la Universitatea Texas din Houston au folosit celulele nervoase ale melcilor de mare pentru a inversa pierderea memoriei. Oamenii de stiinta au reusit sa ajute celulele sa compenseze pierderile de memorie, recalificandu-le atunci cand celulele nervoase au fost pregatite pentru o invatare optima. Desigur, speram ca acest lucru are implicatii pentru modalitatea de gestionare a Alzheimerului, dar implicatiile nu se opresc aici, acest lucru ar putea sustine si o abordare neurostiintifica pentru a invata sa avem incredere in noi in momente de dificultate.
Potrivit New York Times, Helen Mayberg, medic neurolog la Universitatea Emory, a numit depresia ca fiind „o durere emotionala fara context”. Cu alte cuvinte, apare aceasta durere emotionala si creierul nu isi poate da seama de unde vine si astfel se simte pierdut, blocat si neajutorat.
Exista o lipsa puternica de incredere in sine in aceste momente.
Hipocampusul este o parte a creierului nostru care este implicata in memorie, invatare si, de asemenea, in a ne oferi un sentiment de context. Cu alte cuvinte, hipocampusul face parte din procesul care ne spune ca nu este potrivit sa izbucnim in lacrimi la locul de munca si sa tipam la oamenii din jur cu toti plamanii (chiar daca avem chef sa facem asta). De asemenea, ne spune ca poate fi mai potrivit sa ne lasam garda jos cu cineva cu care ne simtim in siguranta.
Stim din studii anterioare ca exista diverse modalitati de a crea activare neuronala in hipocampus. Crearea unui mediu stimulant a fost legata de o crestere neuronala mai puternica in hipocampus. Putem vedea o crestere neuronala prin practica constanta, timp de opt saptamani a meditatiei si un studiu a aratat ca aceasta zona a creierului este mai mare la soferii de taxi fata de soferii de autobuz, deoarece au trebuit sa foloseasca in mod constant memoria pentru a naviga prin oras, fata de a fi doar pe pilot automat .
Cand vine vorba de increderea in noi, trebuie sa avem o memorie recuperabila a experientelor in care ne-am putut baza pe noi insine pentru a face fata unei situatii dificile.
Am o teorie conform careia creierul uman (poate si creierul de melc de mare) este pregatit pentru invatare in momentele in care suntem atenti sau constienti de ceea ce este aici. Cred ca suntem pregatiti si mai intens pentru invatare atunci cand suntem atenti la noi intr-un moment vulnerabil din punct de vedere emotional.
Stim ca centrul emotional al creierului este factorul principal de decizie pentru noi pe parcursul momentelor zilei. Experientele emotionale (in special cele dificile) influenteaza judecatile noastre rapide care formeaza perceptiile si actiunile noastre.
Cei mai multi dintre noi considera vulnerabilitatea ca ceva de care sa ne tinem departe, deoarece exista teama de a fi raniti sau respinsi. Dar adevarul este ca nu putem invata sa avem incredere in noi fara a fi vulnerabili.
Daca putem invata sa acordam atentie in mod intentionat momentelor noastre de vulnerabilitate, fara judecata, si sa o intampinam cu o constientizare curioasa si grijulie, o putem construi ca memorie in hipocampusul nostru si o putem face usor de reamintit atunci cand avem cel mai mult nevoie. Conditionam capacitatea naturala de a avea incredere si de a ne baza pe noi insine.
Dar, ca in orice lucru, este nevoie de intentie, atentie si practica.
Stand cu tine, timp de cinci, 10 sau 15 minute (sau mai mult) si sa fii atent la respiratia ta sau la corpul tau este, pentru multi dintre noi, un act de a fi vulnerabil. Adevarul este ca majoritatea dintre noi ne ferim sa fim singuri, fie prin a ramane ocupati in activitate mai mult timp, fie prin a ne ocupa mintea cu fel si fel de lucruri, pentru a nu ajunge in punctul de a ne confrunta cu propria vulnerabilitate.
Insa, daca avem curaj sa ne confruntam vulnerabilitatea si sa stam cu ea, cream incredere ca putem fi de fapt alaturi de noi insine oricand si ca suntem in siguranta cu noi insine. Prin practica si repetare, creierul se schimba si din activarea neuronala iese un nou gand: „ma pot descurca cu asta, va fi bine, am incredere in mine”.
Adevarul este ca suntem participanti activi la sanatatea si bunastarea noastra, cu totii avem o sansa sa invatam cum sa ne modelam creierul pentru a avea incredere in noi.
Incepe chiar acum sa exersezi acest lucru si oricand simti ca iti iesi din proces, poti oricand sa reiei exercitiul!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.