Probabil ca ai oameni in viata ta care practica meditatia. Parca au un sentiment de calm, constiinta de sine si compasiune – ca si cum ar trece prin viata plutind pe un norisor, deasupra tornadei de anxietate pe care majoritatea dintre noi o simtim.
Este destul de usor sa te indigneze felul lor de a fi – dar numai pentru ca iti doresti in secret sa poti adopta aceeasi stare de spirit.
Poate parea greu pentru sinele tau sceptic sa creada, mai ales atunci cand te confrunti cu destula anxietate, dar meditatia poate schimba, cu adevarat, un creier anxios. Meditatia ajuta persoanele cu anxietate sa stea cu gandurile negative si sa le tolereze mai bine – lasandu-le sa curga natural.
Acest lucru ajuta la consolidarea rezistentei mintale si, in cele din urma, la gestionarea anxietatii. Si, cu practica indelungata, meditatia poate re-conecta mintea.
Ce se intampla cu adevarat in creier cand meditam
„Meditatia are un efect calmant asupra creierului, reducand hiperactivarea in zone precum amigdala, care este asociata cu frica, amenintarea si traumele”, spune psihiatrul Grant H. Brenner. „Meditatiile bazate pe bunatate schimba modul in care sistemele perceptive dau sens realitatii. Raspunsurile reduse bazate pe frica si un control mental mai mare al proceselor cognitive permit oamenilor sa proceseze mai precis informatiile ”, spune el.
Studiile arata ca diferite tipuri de meditatie modifica opt regiuni specifice ale creierului la persoanele care mediteaza regulat. Acestea includ domenii legate de meta-constientizare, constientizarea corpului, procesarea memoriei, reglarea emotiilor in situatii personale si sociale si o comunicare imbunatatita intre partile drepte si stangi ale creierului.
Cercetarile au aratat, de asemenea, ca modul in care meditatia mindfulness isi exercita efectele este printr-un proces de autoreglare imbunatatita, inclusiv controlul atentiei, reglarea emotiilor si constiinta de sine. Si diferite tipuri de meditatie – atentia concentrata, recitarea mantrelor, monitorizarea deschisa a corpului si compasiunea / bunatatea, sustin si ele aceste descoperiri.
„Meditatia regulata modifica aspectele functionarii creierului”, spune dr. Naragon-Gainey. „Are impact asupra diferitelor aspecte ale creierului si asupra modului in care acestea comunica, astfel incat sa existe un control mai bun de sus in jos si sa putem modula alte sisteme.”
Cand se instaleaza efectele?
„Meditatia poate fi considerata ca un fel de antrenament asupra creierului si, prin urmare, necesita practica regulata pentru a vedea schimbari notabile”, spune dr. Brenner. Cu toate acestea, majoritatea oamenilor observa o diferenta imediat, desi acest lucru se poate datora unui raspuns de relaxare, mai degraba decat a unor schimbari durabile in activitatea creierului, spune el. „Unii oameni raporteaza, de asemenea, ca meditatia poate provoaca sentimente neplacute, de cele mai multe ori daca exista traume neadresate, cu care oamenii se confrunta distragandu-se si nefiind niciodata singuri cu gandurile lor”.
Pentru modificarile pe termen lung, studiile arata ca dureaza aproximativ opt saptamani pana cand amigdala se calmeaza si produce diferente in zonele cheie ale creierului, inclusiv in cortexul prefrontal, cortexul cingulat si hipocamp.
„In general, este necesara o practica continua pentru a mentine si a aprofunda beneficiile, la fel ca in orice altceva. In unele cazuri, meditatia pare sa aiba ca rezultat schimbari permanente in comportament, in special meditatiile bazate pe compasiune, care pot schimba perspectiva fundamentala a unei persoane, deoarece practica devine parte din personalitatea si din modul de viata, necesitand, mai apoi, o practica mai putina. ”
Cum profitam la maxim de meditatie?
Stabilind obiective realizabile si intensificandu-le intr-un ritm realist, meditatia poate deveni cu usurinta un obicei obisnuit, spune dr. Brenner.
Iata cum sa incepeti!
Incepeti cu pasi mici. Desi ar putea parea atragator sa meditati timp de 30 de minute de doua ori pe zi, in realitate, este mai posibil sa incepeti cu sesiuni de cinci minute, de una pana la doua ori pe zi, cateva zile pe saptamana. „Vrem sa ne pregatim, intr-o prima faza, pentru a reusi, a stabili si construi o baza”, spune dr. Brenner.
Alegeti un spatiu calm si sigur. In timp ce poti medita aproape oriunde, multor oameni le este util sa aiba un spatiu specific amenajat doar in acest scop. „Un beneficiu suplimentar este ca vei fi conditionat de starea de spirit dorita doar prin a fi in acel loc, intarind rutina”, spune dr. Brenner.
Concentrati-va asupra respiratiei. Una dintre cele mai simple modalitati de a incepe sa meditezi este concentrarea asupra respiratiei. Fixeaza-ti cu mintea locul unde se simte respiratia cel mai puternic – prin nas sau prin miscarile abdominale. Daca mintea ta rataceste, ceea ce se va intampla, incearca doar sa te concentrezi din nou pe respiratie si sa respiri adanc. Acordarea atentiei respiratiei va ajuta sa creati spatiu intre ganduri si distanta fata de intensitatea lor, spune dr. Naragon-Gainey.
Incercati o experienta ghidata. Pentru cei care de abia incep sa mediteze, linistirea mintii poate fi dificila – gandurile pot curge ca o lista de redare a zilei de judecata. Aici o aplicatie precum Headspace poate fi cu adevarat benefica. Au o multime de meditatii ghidate pentru a va ajuta cu orice, de la anxietate si stres la probleme mai specifice, cum ar fi stima de sine si tristete – totul pe tonul unui ghid care va vorbeste in fiecare etapa a drumului. Dezvoltarea calmitatii este cel mai bun tip de pauza pentru creier!
Aici ai o lista cu exercitii de respiratie cu care poti sa incepi drumul tau catre meditatie, exercitii in care vocea mea te va ghida pe tot parcursul relaxarii!
Sau poti apela la terapie prin realitate virtuala pentru a invata sa meditezi.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.