Internetul este un instrument extrem de util si indispensabil in zilele noastre, nemaireprezentand un lux, ci o nevoie iminenta.
Se pare, insa, ca internetul folosit in mod exagerat ne scade nivelul de inteligenta, dat fiind faptul ca ne bazam mai mult pe informatiile pe care le gasim cu ajutorul lui, nefiind astfel nevoiti sa gandim prea mult.
Cu cat oamenii cauta mai multe lucruri online, cu atat mai putin prefera sa se bazeze pe rationamentul lor pentru a raspunde la cele mai banale intrebari.
Psihologii numesc acest fenomen „cognitive offloading”.
Internetul preia controlul asupra memoriei omului, la propriu.
Dr. Benjamin Storm, autorul studiului, spune:
„Memoria se schimba.
Cercetarea noastra arata ca, cu cat folosim internetul pentru a sprijini si extinde memoria noastra, cu atat devenim mai depedenti de el.
Inainte ne chinuiam sa ne aducem aminte ceva, dar acum nici macar nu ne mai sinchisim.
Cu cat informatia este mai disponibila prin smartphone-uri sau alte device-uri, cu atat suntem mai dependenti de ele in viata noastra de zi cu zi.”
Pentru studiu, oamenii au avut parte de cateva serii de intrebari banale.
Un grup a avut permisiunea de a folosi Google, in timp ce alt grup a trebuit sa se bazeze strict pe informatiile acumulate de-a lungul timpului.
Mai tarziu, ambele grupuri au primit cateva serii de intrebari mult mai usoare si au avut posibilitatea de a folosi Google daca voiau.
Rezultatele au aratat ca cei care au folosit internetul inainte, simteau nevoia sa-l foloseasca din nou.
In mod remarcabil, 30% dintre cei care au folosit internetul, nu au fost capabili sa raspunda la intrebarile relativ simple, doar folosindu-si memoria. Au preferat sa caute pe Google.
Cei care s-au bazat doar pe memoria lor inainte, totusi, erau mai inclinati sa o foloseasca din nou.
Acesta ar putea fi mai mult un arsenal pentru cei care sustin ca internetul ne face mai prosti.
Profesorul Evan F. Risko, autorul cercetarii de „cognitive offloading” (Risko & Gilbert, 2016), a spus:
„Daca ai posibilitatea sa salvezi pe calculator niste informatii pe care sa le tii minte, sansele sunt ca nu vei depune efortul cognitiv necesar pentru a ti le aminti intr-adevar.
Drept rezultat, abilitatea ta de a-ti aminti acele informatii fara calculator, va fi vizibil redusa.
Sunt putine dubii in ceea ce priveste faptul ca tehnologia moderna afecteaza modul in care procesam amintirile.”
Sau, bineinteles, putem argumenta ca de fapt e un mod natural de a face lucrurile, folosim ce instrumente avem la indemana.
Studiul a fost publicat in jurnalul Memory. (Storm et al., 2016).
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.