Scanarile creierului in timpul experientei religioase dezvaluie efectele sentimentelor divine intense. Experienta religioasa puternica naste in creier efecte similare cu cele observate in timpul muzicii, jocurilor de noroc, sexului si iubirii.
Cu alte cuvinte, experienta religioasa activeaza zonele creierului care sunt esentiale pentru recompense.
In scopul cercetarii, credinciosii devotati ai unei comunitati religioase au fost incurajati „sa simta spiritul”. Aceasta tehnica este folosita in acea comunitate ca principala modalitate de a comunica cu divinitatea, ca si semntimentul de pace si de apropiere cu Dumnezeu.
Unui grup mic de credinciosi i s-au aratat videoclipuri si anumite citate, special concepute pentru a induce sentimente religioase. Acestea au avut aproape in totalitate efectele dorite, deoarece participantii au avut sentimente de caldura fizica si pace. Multi dintre ei chiar au plans. Au fost efectuate scanari ale creierului in timpul acestei experiente religioase.
Michael Ferguson, primul autor al studiului publicat in revista „Social Neuroscience” (Ferguson et al., 2016), a declarat: ”Atunci cand participantilor la studiul nostru li s-a indicat sa se gandeasca la un Salvator, la a fi alaturi de familiile lor pentru totdeauna, la recompensele lor ceresti, atat creierul cat si corpul lor au raspuns fizic”.
Scanarile creierului au aratat faptul ca experienta religioasa intensa a fost legata de activitate in nucleul accumbens, o zona a creierului critica pentru procesarea recompensei.
Sentimentele spirituale au fost, de asemenea, legate de activitatea din cortexul prefrontal medial. Aceasta zona a creierului este implicata in judecata, in evaluarea si rationamentul moral. Participantii la studiu au aratat, de asemenea, o activare in regiunile creierului raspunzatoare pentru concentrare.
Doctorul Jeff Anderson, co-autor al studiului, a declarat: ”Experienta religioasa este, probabil, partea cea mai influenta a modului in care oamenii iau decizii care ne afecteaza pe toti, fie bune, fie rele. Este foarte important sa intelegem ceea ce se intampla in creier atunci cand se iau aceste decizii”.
Pe de alta parte, cercetatorii considera ca functionarea creierului este destul de diferita in timpul experientei religioase, in comparatie cu functionarea lui in starea de meditatie.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.