Persoanele care dorm mai mult de 9 ore pe noapte prezinta un risc dublu de a dezvolta dementa, arata o cercetare recenta.
Pe langa riscul crescut de dementa, cei care dorm mai mult au, de asemenea, un creier cu un volum mai mic. Cercetatorii au descoperit si faptul ca prea mult somn imbatraneste creierul.
Exceptia de la regula au fost oamenii bine educati, asa cum explica profesorul Sudha Seshadri, unul dintre autorii studiului.
Acesta a mai afirmat ca “participantii la prezenta cercetare, care nu au absolvit liceul si care au dormit mai mult de 9 ore in fiecare noapte au prezentat un risc de 6 ori mai mare de a dezvolta dementa in urmatorii 10 ani, comparativ cu participantii care au dormit mai putin”.
Concluziile provin dintr-un studiu care a urmarit oamenii timp de peste 10 ani pentru a observa care dintre acestia au dezvoltat dementa.
Persoanele care au dormit 9 ore sau chiar mai mult au prezentat un risc dublu de a dezvolta dementa, comparativ cu persoanele care au dormit mai putin de 9 ore.
Doctorul Matthew Pase, co-autor al studiului publicat in revista “Neurology” (Westwood et al., 2017), a declarant: “Raportarea duratei somnului poate fi un instrument clinic util pentru a putea prezice ce tip de persoane sunt expuse riscului de a dezvolta dementa in urmatorii 10 ani.
Persoanele care raporteaza un timp lung de somn pot justifica astfel evaluarea si monitorizarea in ceea ce priveste problemele de gandire si memorie”.
Cu toate acestea, este probabil ca somnul excesiv sa nu fie o cauza a dementei, ci mai degraba un simptom al acesteia.
Acest studiu se adauga cercetarii care sugereaza ca schimbarile calitative ale somnului ar putea exista pe perioade lungi de timp, inainte de a-si face aparitia si alte simptome cum ar fi de exemplu pierderile de memorie.
sursa foto: freepik.com
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.