Acesta este un indicator al unui creier sanatos si a unei memorii mai bune.
Noile cercetari au descoperit ca, daca te simti mai tanar fata de varsta ta, este un semn ca ai un creier sanatos.
Scanarile creierului au aratat ca la persoanele care s-au simtit mai tinere decat varsta lor a crescut substanta cenusie in cele mai importante regiuni ale acestuia.
Aceste persoane, de asemenea, s-au descurcat mai bine la testele de memorie si au avut o probabilitate mai mica de a raporta simptome depresive. Este posibil ca oamenii sa fie capabili sa inteleaga intuitiv propria imbatranire a creierului.
Profesorul Jeanyung Chey, care a condus studiul, publicat in ziarul „Frontiers in Aging Neuroscience (Kwak et al., 2018) a declarat:
„De ce unii oameni se simt mai tineri sau mai batrani decat varsta lor reala? Unele posibilitati includ starile depresive, diferentele de personalitate sau sanatatea fizica. Cu toate acestea, nimeni nu a investigat procesul de imbatranire al creierului ca un posibil motiv pentru diferentele de varsta subiectiva”.
Varsta subiectiva iti arata daca ai un creier sanatos
Multi oameni se simt mai batrani sau mai tineri decat varsta lor reala – psihologii o numesc varsta subiectiva.
Cercetatorii au intrebat 68 de persoane sanatoase cu varste cuprinse intre 59 si 84 de ani care este varsta lor reala si care este varsta subiectiva.
Scanarile creierului au masurat cantitatea de substanta cenusie din diferite regiuni ale creierului.
Profesorul Chey a explicat rezultatele:
„Am descoperit ca oamenii care se simt mai tineri au caracteristicile structurale ale unui creier mai tanar. Este important faptul ca aceasta diferenta ramane puternica chiar si atunci cand sunt luati in considerare alti factori posibili, inclusiv personalitatea, sanatatea subiectiva, simptomele depresive sau functiile cognitive”.
Pe de alta parte, daca ne simtim mai in varsta, ar putea fi un semn ca este timpul sa incepem sa facem anumite schimbari pentru a ne imbunatati sanatatea creierului.
Profesorul Chey a afirmat:
„Daca cineva se simte mai batran decat varsta lui reala, ar putea fi un semnal pentru el sa-si evalueze stilul de viata, obiceiurile si activitatile care ar putea contribui la imbatranirea creierului si sa ia masuri pentru o mai buna ingrijire a sanatatii acestuia”.
sursa: www.spring.org.uk
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.