Medicatia nu este singura modalitate prin care putem obtine un pic mai multa serotonina.
Iata patru alternative, sustinute de stiinta.
Daca esti fericit si stii acest lucru, ridica mana. Felicitari! Probabil ai un nivel suficient de serotonina in corpul tau!
Ce este serotonina?
Daca neurotransmitatorii ar avea decernarea premiilor anuale, serotonina ar castiga cu siguranta titlul ca cel mai probabil neurotransmitator sa te faca fericit. Cand ai destula, asa este. Te face sa fii fericit!
Cand ai prea putina sau prea multa, este cu totul alta poveste.
„Persoanele cu deficiente de serotonina sunt expuse riscului de a dezvolta simptome de depresie si anxietate”, explica Gregory Scott Brown, MD, psihiatru.
De fapt, dezechilibrul serotoninei a fost mult timp legat de reglarea dispozitiei, comportamentului social, apetitului, somnului, memoriei si dorintei si functiei sexuale. Este important pentru functia sistemului nervos central, precum si pentru functia digestiva, contribuind la efectele sale fizice si psihologice.
Pe baza legaturii sale puternice cu depresia, serotonina este tinta celui mai frecvent prescris tip de medicament antidepresiv: inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS). O clasa care include medicamente populare precum Prozac, Paxil, Lexapro si Zoloft, SSRI functioneaza prin blocarea reabsorbtiei serotoninei in neuronii creierului. Acest lucru permite ca mai multa serotonina sa fie disponibila pentru a ajuta creierul sa transmita mesajele necesare pentru a regla starea de spirit si alte procese.
Dar medicamentul nu este singurul raspuns la reglarea serotoninei.
„Este absolut posibil sa cresti serotonina fara medicamente”, spune dr. Brown.
Pentru cei cu niveluri usoare pana la moderate de depresie, Dr. Brown recomanda o varietate de interventii non-farmaceutice pentru a stimula serotonina si a imbunatati starea de spirit:
Iata care sunt acestea!
# 1: Soarele
„Petrece mai mult timp afara”, spune el.
„Exista o legatura clara intre lumina soarelui si depresie – dupa cum reiese din tratamentul light-box pentru depresia sezoniera. Aflam din ce in ce mai mult ca persoanele cu deficiente de vitamina D prezinta un risc mai mare de a avea o multime de probleme de sanatate, inclusiv de sanatate mintala. Cel mai bun mod de a creste vitamina D si de a reduce aceste riscuri este sa petrecem timpul in aer liber, urmat de consumul de alimente imbogatite cu vitamina D sau de administrarea de suplimente de vitamina D. ”
# 2: Somnul
„Stim ca persoanele care sufera de depresie au un somn perturbat. Exista o dezbatere cu privire la faptul daca un somn inadecvat poate provoca depresie sau daca un somn slab este un efect secundar al depresiei “, adauga Dr. Brown. Fie ca este vorba de gaina sau de ou, ceea ce este cert este faptul ca somnul joaca un rol important in dispozitia noastra si a avea parte de un somn suficient poate ajuta la cresterea naturala a serotoninei.
# 3: Meditatia
„Sunt un yoghin si cred in meditatie si practica minte-corp”, continua el. „Meditatia poate creste activitatea receptorilor GABA, ceea ce ne ajuta sa ne relaxam si sa crestem activitatea undelor alfa din creier, ceea ce ajuta la reducerea anxietatii.”
# 4: Terapia
Psihoterapia este unul dintre cele mai importante mecanisme de crestere a serotoninei, cu rezultate durabile si extrem de efciente.
Cand sunt medicamentele obligatorii?
Cu toate acestea, pentru unele persoane cu depresie mai severa, este posibil ca metodele non-farmaceutice sa nu functioneze singure. Pentru aceste persoane, dr. Brown spune ca medicamentul poate fi cel mai bun raspuns.
„Daca cineva este puternic deprimat si exista ingrijorari cu privire la siguranta sa, persoana respectiva are nevoie de un tratament psihiatric. Acesta ar fi un caz in care as recomanda un fel de interventie medicamentoasa ”, spune el.
„Ma concentrez mult pe capacitatea functionala. Acesta este modul nostru de a spune, daca omul este capabil sa mearga la munca? Poate interactiona in mod adecvat cu partenerul, cu parintii sau cu copiii? Daca vom constata ca depresia este atat de severa incat aceste persoane se retrag din viata profesionala, personala sau sociala, acesta este punctul in care as recomanda medicamente “, continua el. „Sunt psihiatru integrator si abordarea mea este holistica si colaborativa. Unii pacienti nu doresc sa ia medicamente si adesea acei oameni isi pot imbunatati starea fara ea.”
Poti avea prea multa serotonina?
Nu poti avea niciodata prea multa substanta chimica care te face fericit, nu? Gresit.
In cazul serotoninei, un lucru prea bun se poate transforma intr-un lucru foarte rau.
Daca oferim cuiva medicamente care ii poate creste nivelul de serotonina prea mult, care poate provoca sindromul serotoninergic, acest lucru poate sa aiba efecte negative nedorite.
Sindromul serotoninergic, o afectiune care poate pune viata in pericol, este cel mai adesea cauzata de interactiunile medicamentoase. Simptomele includ:
• Agitatie sau neliniste
• Confuzie
• Ritm cardiac rapid si tensiune arteriala crescuta
• Pupile dilatate
• Pierderea coordonarii musculare sau a muschilor
• Rigiditate musculara
• Transpiratii abundente
• Diaree
• Durere de cap
• Tremurat
• Piele de gaina
Semnele sindromului serotoninergic care pot pune viata in pericol includ:
• Febra mare
• Convulsii
• Batai neregulate ale inimii
• Inconstienta
Cautati imediat un tratament de urgenta daca luati medicamente psihiatrice si aveti oricare dintre aceste simptome!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.