In creier, excesul de zahar afecteaza atat abilitatile noastre cognitive, cat si autocontrolul.
Creierul foloseste mai multa energie decat orice alt organ din corpul uman, iar glucoza este sursa sa principala de combustibil.
Dar ce se intampla atunci cand creierul este expus la o cantitate excesiva de zaharuri in dieta noastra standard? In acest caz, cu siguranta nu ne va fi bine.
Pentru multi oameni, cantitatea scazuta de zahar stimuleaza pofta de si mai mult. Zaharul are efecte asemanatoare drogurilor in centrul de recompensa al creierului. Oamenii de stiinta au propus ca alimentele dulci – impreuna cu alimentele sarate si grase – pot produce efecte asemanatoare dependentei in creierul uman, determinand pierderea autocontrolului, supraalimentarea si cresterea ulterioara in greutate.
Evolutionist vorbind, acest stimul i-a ajutat pe stramosii nostri sa ii conduca la alimente bogate in calorii, care au ajutat la supravietuire atunci cand alimentele erau rare. Dar acum, acest impuls primitiv contribuie la epidemiile noastre de obezitate si diabet.
Caracteristicile comportamentale si neurobiochimice ale abuzului de substante si ale consumului excesiv de substante sunt destul de similare, iar ideea dependentei de alimente castiga teren in randul oamenilor de stiinta.
Raspunsul recompensei la zahar
La om, s-a constatat ca alimentele cu continut ridicat de glucoza activeaza regiuni ale creierului asociate cu raspunsul la recompensa si provoaca nevoi mai intense de foame in comparatie cu alimentele cu continut scazut de glucoza. Alimentele care determina o crestere mai mare a glicemiei produc o crestere a dependentei creierului.
Cercetarile publicate in American Journal of Clinical Nutrition au folosit indicele glicemic (IG) – ca o masura a modului in care anumite alimente se transforma in zahar in organism – pentru a testa acest proces si au constatat ca, consumul unei mese cu continut ridicat de IG a determinat o activitate cerebrala mai mare in regiunile implicate in comportamentul alimentar, in recompensa si pofta.
Dependenta de zahar
Studii suplimentare despre activitatea creierului au oferit dovezi care sustin ideea ca supraalimentarea modifica sistemul de recompensa al creierului nostru, care apoi determina, in continuare, supraalimentarea. Se pare ca acelasi proces sta la baza tolerantei asociate dependentei.
In timp, sunt necesare cantitati mai mari de substanta pentru a atinge acelasi nivel de recompensa. Studiile arata faptul ca supraalimentarea are ca rezultat o scadere a raspunsului la recompensa si o dependenta inrautatita progresiv de alimentele cu continut scazut de nutrienti, bogate in zahar, sare si grasimi.
Un studiu chiar a constatat ca alimentele dulci pot fi mai dependente decat cocaina.
Desi cercetarea a fost efectuata pe animale, cercetatorii au descoperit ca dulcele intens poate depasi recompensa cocainei, chiar si la persoanele sensibilizate de la droguri si dependenti de droguri.
Cum impacteaza zaharul memoria
In tot corpul, excesul de zahar este daunator.
Chiar si o singura situatie de glucoza crescuta in fluxul sanguin poate fi daunatoare creierului, rezultand o functie cognitiva incetinita si deficite in memorie si atentie.
Unele cercetari sugereaza ca un consum ridicat de zahar provoaca unele inflamatii in creier, ducand la dificultati de memorie.
Un studiu din 2016 publicat in Behavioral Brain Research a constatat ca markerii inflamatori erau prezenti in hipocampusull sobolanilor hraniti cu o dieta bogata in zahar, dar nu si la cei hraniti cu o dieta standard.
Vestea buna este insa ca aceste daune inflamatorii cauzate de zahar pot sa nu fie permanente.
Un studiu din 2017 publicat in revista Appetite a constatat ca daunele cauzate de consumul de zahar pot fi inversate prin urmarea unei diete cu continut scazut de zahar, adica cu continut scazut de IG.
In plus, cercetarile publicate in revista Nutrients in 2015 au constatat ca reducerea consumului de zahar si suplimentarea cu acizi grasi omega-3 si curcumina imbunatatesc memoria de lucru.
Zaharul are efecte asupra dispozitiei
Zaharul afecteaza si starea de spirit. La tinerii sanatosi, capacitatea de a procesa emotia este compromisa daca este glicemia crescuta, potrivit unui studiu de imagistica a creierului.
Un alt studiu publicat in Diabetes Care a constatat ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au raportat o crestere a sentimentelor de tristete si anxietate in timpul hiperglicemiei acute (cresterea zaharului din sange) .
Unul dintre cele mai mari studii pentru a investiga legatura dintre zahar si depresie – o analiza a consumului alimentar si a dispozitiei a 23.245 de persoane inscrise in studiul Whitehall II – a constatat ca rate mai mari de consum de zahar au fost asociate cu o incidenta mai mare a depresiei.
Studiul, publicat in 2017 in revista Scientific Reports, a constatat ca persoanele cu cel mai ridicat nivel de consum de zahar au fost cu 23% mai susceptibile de a fi diagnosticate cu o tulburare mintala decat cele cu cele mai mici aporturi de zahar.
Consumul de zahar impiedica capacitatea mintala
Glicemia crescuta dauneaza vaselor de sange. Deteriorarea vaselor de sange este cauza principala a complicatiilor vasculare ale diabetului, ceea ce duce la alte probleme, cum ar fi deteriorarea vaselor de sange din creier si retinopatie (afectarea retinei oculare).
Studiile efectuate pe diabetici pe termen lung arata leziuni progresive ale creierului, ducand la deficite de invatare, memorie, viteza motorie si alte functii cognitive deteriorate.
Chiar si la cei fara diabet, consumul mai mare de zahar este asociat cu scoruri mai mici la testele pentru evaluarea functiei cognitive. Se considera ca aceste efecte se datoreaza unei combinatii de hiperglicemie, hipertensiune, rezistenta la insulina si colesterol crescut.
Cercetari suplimentare arata ca o dieta bogata in zahar reduce producerea factorului neurotrofic derivat din creier (BDNF), o substanta chimica a creierului esentiala pentru formarea noilor amintiri si invatare. Nivelurile mai scazute ale BDNF sunt, de asemenea, legate de dementa si boala Alzheimer, potrivit un studiu publicat in revista Diabetologia.
Asadar, daca doriti sa va cresteti calitatea vietii si longevitatea, e bine sa luati in calcul cantitatea de zahar pe care sa o consumati zilnic.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.