Creierul Executiv influenteaza individul in setarea scopurilor, planurilor, in monitorizarea si estimarea rezultatelor.
Pana de curand, acest lob frontal nu era recunoscut la adevarata sa valoare, deoarece era stiut drept „lobul silentios”. Noile studii au descoperit faptul ca acest Creier Executiv are un rol extrem de important, pe langa cele mentionate mai sus, intrucat imaginatia, empatia si judecata sunt coordonate de el, facand conexiuni cruciale si avand un rol de „lider” printre celelalte componente ale creierului.
Dinamica lumii moderne supune Creierului Executiv sa faca fata provocarilor de zi cu zi, inclusiv informatiilor in exces si multitask-urilor, mentinand in acelasi timp un stil de viata rezonabil, moral si un echilibru bun intre munca si viata personala. Ducand la bun sfarsit multitudinea de sarcini de zi cu zi, multe dintre ele realizate automat, nivelul de eficienta, concentrare si perceptie sunt afectate negativ.
Multitasking-ul vine cu schimbari chimice, declansand hormonii responsabili cu starea de bine; de fapt, aceasta rasplata primita facand multitasking este scurta si creeaza dependenta, reprezentand pierderea concentrarii si invatand creierul sa fie usor distras. Studiile au aratat ca lucrurile care distrag atentia, chiar atat de mici precum un email necitit, pot afecta nivelul de concentrare, pana la punctul in care IQ-ul individului este redus cu 10 puncte, si informatia primita facand multitasking se duce, de obicei, in alta parte a creierului, in loc sa fie inmagazinata intr-o sectiune din care sa poata fi usor re-amintita.
Cu asteptarile setate atat de sus si nivelul de stres mereu crescand, ca rezultat al provocarilor de zi cu zi, situatiile cu doua taisuri creeaza mesaje conflictuale ce par sa respinga rezultatele pozitive si devin mai dificil de rezolvat. Spre exemplu: