Dopamina este un neurotransmitator sau substanta chimica care joaca rolul important de a trimite anumite semnale din creier catre corp. Este produs in mod natural in diferite sectiuni cheie ale creierului si este important pentru functii precum abilitatile motorii, abilitatile cognitive si reproducerea.
Acest neurotransmitator va avea un nivel crescut atunci cand asteptam ceva important care urmeaza sa se intample, joaca roluri cheie in sistemul de recompensare si motivatie al corpului si afecteaza, de asemenea, memoria.
Dopamina indeplineste aceste functii importante, in ciuda faptului ca reprezinta doar un procent mic – mai putin de 1% – din neuronii creierului. Deficitul de dopamina a fost legat de conditiile neurodegenerative din organism.
Pentru a intelege efectele dopaminei scazute, vom examina mai intai semnele si cauzele acestei probleme. Apoi, vom afla despre conditiile cele mai frecvent legate de deficitul de dopamina pentru o mai buna intelegere a efectelor sale. In cele din urma, va vom impartasi modalitatile prin care puteti mentine productia acestui important neurotransmitator din corp.
Simptome ale dopaminei scazute
Avand legaturi cu afectiuni precum schizofrenia si boala Parkinson, deficitul de dopamina poate prezenta trasaturi similare cu aceste afectiuni. Aceste simptome includ:
- Dureri cronice de spate
- Constipatie persistenta
- Fluctuatii de greutate
- Disfagie sau dificultati la inghitire
- Tulburari de somn
- Oboseala
- Dificultati de atentie
- Puterea sexuala redusa
- Halucinatii si iluzii
- Pneumonie prin aspiratie
- Stari de spirit scazute
Cauzele unui nivel scazut de dopamina
Un numar de factori pot fi responsabili de reducerea dopaminei in organism. Acestia includ privarea de somn, obezitatea, abuzul de droguri, grasimile saturate si stresul.
Iata o privire mai atenta la fiecare.
Privarea de somn
In afara de cafeaua de dimineata, dopamina este unul dintre motivele pentru care va simtiti reimprospatati si odihniti in majoritatea diminetilor. Aceasta stare este promovata de receptorii dopaminei, in special de receptorul D2. Acesti receptori ajuta la medierea functiilor dopaminei in organism.
Cu toate acestea, privarea de somn poate reduce numarul receptorilor D2 din parti importante ale creierului. Acolo unde se intampla acest lucru, transmisia si productia de dopamina sunt afectate.
De fapt, cu o afectiune precum boala Parkinson care sustine niveluri scazute de dopamina, majoritatea oamenilor simt somnolenta excesiva in timpul zilei.
Obezitatea
Obezitatea a fost legata de o serie de conditii de sanatate, dar un efect mai putin cunoscut este rolul pe care il joaca in reducerea reglarii sau reducerea cantitatii de dopamina din creier.
La fel ca rezultatele privarii de somn, obezitatea poate duce la o reducere a receptorilor D2 din creier. Acest lucru devine extrem de evident atunci cand se fac comparatii cu numarul de receptori la persoanele care nu sunt obeze.
Abuzul de droguri
Anumite droguri pot contribui la cresterea dopaminei. Cocaina este un drog despre care se stie ca produce euforie si niveluri crescute de dopamina dupa utilizare.
Cu toate acestea, utilizarea pe termen lung a acestor droguri va determina randamente diminuate, in special in ceea ce priveste productia de dopamina.
Datorita cresterii sustinute a productiei de dopamina dupa consumul de droguri, creierul intervine pentru a reduce numarul de receptori de dopamina disponibili.
Grasime saturata
Cand mancam pui prajit, paine cu unt, ciocolata si alte alimente bogate in grasimi saturate, creierul se lumineaza cu dopamina si cu toata placerea pe care o primesti din aceste alimente.
Cu toate acestea, in timp ce aceste alimente produc doar placere pe termen scurt, in timp, respectarea persistenta a unei diete bogate in grasimi perturba functionarea sistemului nervos central, unde se produce dopamina. Atunci cand este perturbat, acest lucru poate duce la un deficit de dopamina.
Stres
Exista foarte putine lucruri la care stresul este bun, iar mentinerea nivelurilor optime de dopamina nu este unul dintre ele. Cand sunteti expus in mod constant la factori de stres, cum ar fi dificultati financiare, probleme de relatie, stres la locul de munca si multe altele, acest lucru poate afecta productia de dopamina a corpului. In timp, acest lucru poate duce, de asemenea, la o deficienta a neurotransmitatorului in organism.
Cum se trateaza nivelurile scazute de dopamina
Nivelurile scazute de dopamina pot produce reactii negative in tot corpul. Pentru a preveni si remedia aceasta deficienta, urmatoarele metode se pot dovedi utile.
Exercitiu fizic
Alergare, inot, dans sau alte forme de miscare, pot ajuta la cresterea nivelului de dopamina din organism. Studiile efectuate pe animale au aratat ca anumite portiuni ale creierului sunt scufundate in dopamina in timpul activitatii fizice. De aceea, exercitiile fizice pot produce uneori un nivel ridicat de dopamina si de bunastare psihologica.
Alimente
Aprovizionarea cu dopamina a organismului poate fi sustinuta de anumite alimente. S-a descoperit ca alimente precum bananele, patlagina si avocado contin niveluri ridicate de dopamina. Merele, vinetele, spanacul si rosiile au fost, de asemenea, recunoscute ca surse de dopamina. Proteinele sunt, de asemenea, componente notabile in procesul de productie a dopaminei.
Probiotice
Probioticele pot primi o atentie sporita pentru promovarea sanatatii intestinului, dar aceasta bacterie nu este doar o parte importanta a microbiomului corpului, ci poate fi utila si pentru producerea de dopamina si a altor neurotransmitatori.
Muzica
Nu este sigur 100% modul in care muzica afecteaza creierul, dar exista un motiv pentru care anumite melodii iti dau fiori, te fac mai fericit si, in special, au puterea de a te revigora in timp ce le asculti. Muzica are capacitatea de a stimula productia de dopamina in creier. Acest lucru te va inunda cu sentimente de placere si entuziasm atunci cand asculti muzica preferata si te poate ajuta sa cresti nivelul scazut de dopamina.
Asadar, tu ce melodie preferata iti pui in seara asta?
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.