Plasticitatea creierului, cunoscuta si sub numele de neuroplasticitatea creierului, este un termen care se refera la capacitatea creierului de a se modifica si de a se adapta ca urmare a experientei individuale.
Cand oamenii spun ca creierul poseda plasticitate, nu sugereaza ca creierul este similar cu plasticul. Neuro se refera la neuroni, celulele nervoase, care sunt elementele de baza ale creierului si ale sistemului nervos, iar plasticitatea se refera la maleabilitatea creierului.
Ce este plasticitatea creierului?
Creierul uman este compus din aproximativ 86 de miliarde de neuroni. Primii cercetatori credeau ca neurogeneza sau crearea de noi neuroni s-a oprit la scurt timp dupa nastere. Astazi, se intelege in literatura de specialitate ca, creierul are capacitatea remarcabila de a-si reorganiza caile, de a crea noi conexiuni si, in unele cazuri, chiar de a crea noi neuroni – un concept numit neuroplasticitate sau plasticitate a creierului.
Exista doua tipuri principale de neuroplasticitate:
Plasticitatea functionala: capacitatea creierului de a muta functiile dintr-o zona deteriorata a creierului in alte zone nedeteriorate
Plasticitatea structurala: capacitatea creierului de a-si schimba efectiv structura fizica ca urmare a invatarii.
Beneficiile plasticitatii creierului
Exista multe beneficii ale neuroplasticitatii creierului. Permite creierului sa se adapteze si sa se schimbe, ceea ce va ajuta si va promova:
Capacitatea de a invata lucruri noi
Capacitatea de a va imbunatati capacitatile cognitive existente
Recuperare dupa accident vascular cerebral si leziuni traumatice ale creierului
Consolidarea zonelor in cazul in care unele functii se pierd sau scad
Imbunatatiri care pot promova fitnessul creierului
Cum functioneaza plasticitatea creierului
Primii cativa ani din viata unui copil reprezinta o perioada de crestere rapida a creierului. La nastere, fiecare neuron din cortexul cerebral are aproximativ 2.500 de sinapse; pana la varsta de trei ani, acest numar creste la 15.000 de sinapse per neuron.
Cu toate acestea, adultul mediu are aproximativ jumatate din numarul sinapselor. De ce? Pentru ca pe masura ce dobandim noi experiente, unele conexiuni sunt consolidate, in timp ce altele sunt eliminate. Acest proces este cunoscut sub numele de „taiere sinaptica”.
Neuronii care sunt folositi frecvent dezvolta conexiuni mai puternice si cei care sunt folositi rar sau niciodata, mor in cele din urma.
Prin dezvoltarea de noi conexiuni si taierea celor slabe, creierul este capabil sa se adapteze la mediul aflat mereu in schimbare.
Caracteristici cheie ale plasticitatii creierului
Exista cateva caracteristici definitorii ale neuroplasticitatii.
Varsta si mediul joaca un rol
In timp ce plasticitatea apare pe tot parcursul vietii, anumite tipuri de schimbari sunt mai predominante la varste specifice. Creierul tinde sa se schimbe foarte mult in primii ani de viata, de exemplu, pe masura ce creierul imatur creste si se organizeaza.
In general, creierele tinere tind sa fie mai sensibile si mai receptive la experiente decat creierele mult mai mature. Dar asta nu inseamna ca creierele adulte nu sunt capabile de adaptare.
Genetica poate avea, de asemenea, o influenta. Interactiunea dintre mediu si genetica joaca, de asemenea, un rol in modelarea plasticitatii creierului.
Neuroplasticitatea este un proces continuu
Plasticitatea este in curs de desfasurare pe tot parcursul vietii si implica celule ale creierului, altele decat neuronii, inclusiv celule gliale si vasculare. Poate aparea ca rezultat al invatarii, experientei si formarii memoriei sau ca rezultat al deteriorarii creierului.
In timp ce oamenii obisnuiau sa creada ca creierul s-a fixat si ramane neschimbat dupa o anumita varsta, cercetarile mai noi au aratat ca creierul nu inceteaza sa se schimbe ca raspuns la invatare niciodata.
In cazurile de deteriorare a creierului, cum ar fi in timpul unui accident vascular cerebral, zonele creierului asociate cu anumite functii pot fi deteriorate. In cele din urma, parti sanatoase ale creierului pot prelua aceste functii si abilitatile pot fi restabilite.
Plasticitatea creierului are si limite
Este important de mentionat, totusi, ca creierul nu este infinit maleabil. Anumite zone ale creierului sunt in mare parte responsabile de anumite actiuni. De exemplu, exista zone ale creierului care joaca roluri critice in lucruri precum miscarea, limbajul, vorbirea si cunoasterea.
Deteriorarea zonelor cheie ale creierului poate duce la deficite in aceste zone deoarece, desi poate fi posibila o anumita recuperare, alte zone ale creierului pur si simplu nu pot prelua pe deplin acele functii care au fost afectate de daune.
Cum se imbunatateste plasticitatea creierului
Exista lucruri pe care le puteti face pentru a va incuraja creierul sa se adapteze si sa se schimbe. Unele dintre modalitatile prin care puteti utiliza neuroplasticitatea in moduri benefice includ:
Imbogatindu-va mediul
Mediile de invatare care ofera o multime de oportunitati pentru o atentie concentrata, noutate si provocare s-au dovedit a stimula schimbari pozitive in creier. Acest lucru este deosebit de important in timpul copilariei si adolescentei, dar imbogatirea mediului dvs. poate continua sa ofere recompense creierului pana la maturitate
Lucrurile pe care le puteti incerca includ:
Invatarea unui instrument
Calatorind si explorand locuri noi
Crearea de arta si alte activitati creative
Citind
Multa odihna
Cercetarile au aratat ca somnul joaca un rol important in cresterea dendritica a creierului. Dendritele sunt cresterile de la capatul neuronilor care ajuta la transmiterea informatiilor de la un neuron la altul. Prin consolidarea acestor conexiuni, este posibil sa puteti incuraja o plasticitate a creierului mai mare.
S-a dovedit ca somnul are efecte importante atat asupra sanatatii fizice, cat si a celei psihice. Puteti gasi modalitati de a va imbunatati somnul practicand o igiena buna a somnului.
Exercitii fizice regulate
Activitatea fizica regulata s-a dovedit a avea o serie de beneficii pentru creier. Unele cercetari sugereaza ca exercitiile fizice ar putea ajuta la prevenirea pierderilor de neuroni in zonele cheie ale hipocampului, o parte a creierului implicata in memorie si alte functii.
O recenzie din 2018 publicata in revista Frontiers in Neuroscience a sugerat ca exercitiile fizice ar putea juca, de asemenea, un rol in neurogeneza in regiunea hipocampului.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.