Cand vine vorba de politica, tot romanul este nemultumit. Ba de modul de guvernare, ba de partidul conducator, ba de politicieni in sine, si asa mai departe. Studiile arata, insa, ca atitudinile si convingerile politice sunt scrise in ADN-ul nostru.
Cel mai complex studiu pe tema convingerilor politice, a fost publicat in 2014 in Behavior Genetics, si a avut ca subiecti peste 12.000 de perechi de gemeni, din 5 tari diferite, inclusiv Statele Unite. Unii erau identici, altii fraternali; insa crescuti impreuna. Rezultatele cercetarii arata ca dezvoltarea atitudinilor politice depinde, in medie, aproximativ 60% de mediul in care crestem si traim, si 40% de genele mostenite.
„Noi, oamenii, mostenim o parte din modul in care procesam informatia, cum vedem lumea si cum percepem amenintarile – si aceste lucruri sunt exprimate in societatea moderna drept atitudini politice.”, spune Peter Hatemi, unul dintre autorii studiului.
Genele implicate in aceste trasaturi sunt dificil de indicat, intrucat au tendinta de a se amesteca intr-un numar incredibil de procese comportamentale si cognitive, care joaca un rol important in sculptarea atitudinilor noastre politice.
Un nou studiu, din 2015, arata insa cateva dintre ele, mentionand faptul ca genele care codeaza anumiti receptori catre neurotransmitatorul dopaminei, sunt asociate cu locul in care ne pozitionam pe axa liberal-conservatoare. Printre femeile cu tendinte puternice liberale, 62% s-au dovedit a avea un anumit genotip receptor care a fost asociat cu trasaturi de extroversie si dorinta de nou, de schimbare. In acelasi timp, la femeile cu simt puternic conservator, proportia a fost de 37,5%.
„Poate ca cei care au nevoia de nou, sunt mult mai dispusi sa faca o schimbare, inclusiv in sfera politica”, spune autorul studiului, Richard Ebstein. El mentioneaza, de asemenea, ca dopamina din gene este, negresit, doar o mica parte din modul in care mostenim atitudinile politice, cu sute de alte gene implicate in mod egal.
Aceste descoperiri genetice sunt in linie cu multe alte studii psihologice, care sugereaza faptul ca atitudinile politice sunt legate de trasaturile de personalitate. Deschiderea catre experiente noi, de exemplu, prezice o ideologie liberala; pe cand constientizarea tuturor aspectelor, prezice o personalitate conservatoare, deci o atitudine politica in concordanta cu aceasta. Insa atitudinile politice nu sunt explicate de personalitate intru totul, intrucat studiile arata ca, desi apar schimbari de personalitate de-a lungul a 10 ani, atitudinile politice nu sufera schimbari.
Mai mult decat atat, a aparut ipoteza conform careia convingerile politice pot depinde mai mult de procesele de baza din creier – precum instinctele noastre de a evita pericolul si cuvintele urate, pe care le experimentam drept frica si dezgust.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.