Starile de nervozitate sunt experimentate de fiecare dintre noi intr-o mai mica sau mai mare masura. Starile de nervozitate provin din factorii interni si externi agresivi, care stimuleaza puternic sistemul nervos si produc stari de anxietate, stres, neliniste si insomnie, de obicei corelate intre ele.
Odata cu trecerea timpului, experimentarea repetata a starilor de nervozitate poate degenera in tulburari fiziologice si psihologice grave, motiv pentru care este importanta prevenirea si inhibarea lor, imediat ce se instaleaza.
Starile de nervozitate produc tensiuni musculare si tulburari de respiratie, iar respiratia superficiala da nastere unui cerc vicios, intrucat corpul reactioneaza fata de schimbarile produse la nivel respirator, prin mai mult stres si tensiune resimtita atat mental, cat si fizic.
Manifestarea starilor de nervozitate si furiei acumulate
Impreuna cu adrenalina, cortizolul (numit si hormonul stresului), acutizeaza transformarile negative produse de starile de nervozitate, fiind si un factor de risc in degenerarea celulelor creierului. In mod normal, apar 3 tipuri de reactii sub efectul stresului, in functie de personalitate:
– un raspuns furios si agitat, insotit de cresterea temperaturii corpului, exteriorizarea necenzurata a emotiilor si pierderea controlului;