Starile de nervozitate sunt experimentate de fiecare dintre noi intr-o mai mica sau mai mare masura. Starile de nervozitate provin din factorii interni si externi agresivi, care stimuleaza puternic sistemul nervos si produc stari de anxietate, stres, neliniste si insomnie, de obicei corelate intre ele.
Odata cu trecerea timpului, experimentarea repetata a starilor de nervozitate poate degenera in tulburari fiziologice si psihologice grave, motiv pentru care este importanta prevenirea si inhibarea lor, imediat ce se instaleaza.
Starile de nervozitate produc tensiuni musculare si tulburari de respiratie, iar respiratia superficiala da nastere unui cerc vicios, intrucat corpul reactioneaza fata de schimbarile produse la nivel respirator, prin mai mult stres si tensiune resimtita atat mental, cat si fizic.
Manifestarea starilor de nervozitate si furiei acumulate
Impreuna cu adrenalina, cortizolul (numit si hormonul stresului), acutizeaza transformarile negative produse de starile de nervozitate, fiind si un factor de risc in degenerarea celulelor creierului. In mod normal, apar 3 tipuri de reactii sub efectul stresului, in functie de personalitate:
– un raspuns furios si agitat, insotit de cresterea temperaturii corpului, exteriorizarea necenzurata a emotiilor si pierderea controlului;
– un raspuns pasiv si depresiv, insotit de tacere, retragere, lipsa de expresivitate si emotii;
– un raspuns inactiv, o stare de paralizie, cu o anxietate si un tumult interior ascunse care se vor croniciza sau vor izbucni ulterior intr-o descarcare nervoasa.
Stresul prelungit are efecte directe asupra randamentului cerebral si functiilor psihice, crescand vulnerabilitatea la anxietate, depresie si alte boli psihice, de la nevroze care cresc gradual in intensitate, pana la episoade psihotice din ce in ce mai greu de controlat.
Starile de nervozitate si managementul acestora
Exista o serie intreaga de lucruri pe care fiecare dintre noi le putem face atunci cand ne simtim coplesiti de furie si nervozitate: sportul si efortul fizic ajuta descarcarea nervoasa, somnul suplimentar de asemenea ajuta detensionarea.
Atunci cand suntem fata in fata cu discutii dificile e bine sa le planificam si sa ne pregatim argumentele. De asemenea, a-ti lasa un mic timp de respiro (la propriu, respirand), atunci cand simti ca ti se urca sangele la cap e cea mai buna tehnica de domolire a furiei.
Atunci cand iti recunosti starea de furie, ea nu trebuie reprimata, ci dimpotriva, inteleasa si analizata. Cea mai buna cale de a intelege si dezamorsa furia (fara a o ingropa in interior amanandu-i explozia) – este inceperea unei psihoterapii si folosirea unor tehnici de relaxare sub directa supervizare a unui psihoterapeut sau medic in cabinetul sau de psihologie sau medical. Exista instrumente specifice care prin monitorizarea atenta a pulsului pot produce o diminuare a starii de stres si implicit a nervozitatii si furiei.
Pentru solutii concrete si rapide accesati www.idtherapy.ro
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.