Aproximativ 30% din populatie este considerata a purta parazitul luat cel mai adesea de la un animal domestic comun. Este acesta cauza furiei?
Un nou studiu arata ca oamenii cu probleme de furie impulsiva ar putea avea un parazit in creier. Acesta ar putea fi cauza furiei lor.
Cei care afiseaza continuu comportamente cum ar fi de exemplu furia cauzata de problemele din trafic ar putea fi infectati cu un parazit comun, in loc sa aiba o tulburare psihologica.
Cauza furiei – toxoplasma gondii?
Aproximativ 30% din oameni sunt considerati ca poarta parazitul toxoplasma gondii – este adesea prezent si luat din fecalele de pisica. Concluziile provin dintr-un studiu la care au participat 358 de adulti.
Profesorul Emil Coccaro, care a condus cercetarea, a spus: “Infectia latenta cu parazitul toxoplasma gondii poate schimba chimia creierului intr-un mod care creste riscul comportamentului agresiv. Cu toate acestea, nu stim daca aceasta relatie este cauzala si daca toti cei care ies pozitivi la toxoplasmoza vor avea probleme de agresivitate.”
Rezultatele au aratat ca persoanele cu „tulburare exploziva intermitenta” (probleme de furie) au fost de doua ori mai susceptibile de a fi pozitive pentru parazitul toxoplasma gondii in comparatie cu un grup de control sanatos (22% fata de 9%).
La toate persoanele care au participat la acest studiu, cele care au iesit pozitive la parazitul toxoplasma gondii au avut niveluri semnificativ mai mari de agresivitate si furie.
Cu toate acestea, corelatia nu este o cauzalitate si acest lucru nu este cu siguranta un semn ca oamenii ar trebui sa scape de pisicile lor.
Dr. Royce Lee, co-autor al studiului publicat in revista “Journal of Clinical Psychiatry” (Coccaro et al., 2016), a declarat: “Inca nu intelegem mecanismele implicate – ar putea fi un raspuns inflamator crescut, modulatia directa a creierului de catre parazit sau chiar inversarea cauzalitatii in care indivizii agresivi au tendinta de a avea mai multe pisici sau de a manca mai multa carne nedorita.”
Se vor face in continuare studii experimentale pentru a se vedea daca intr-adevar tratarea unei infectii de toxoplasmoza cu medicamente reduce agresivitatea.
Sursa: http://www.spring.org.uk
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.