Nu este un secret ca multe persoane se tem de vorbitul in public. Potrivit celor mai multe studii, frica numarul unu a oamenilor este vorbitul in public, numarul doi fiind moartea.
Chiar si cei care nu se tem de a vorbi in public devin agitati din cand in cand.
A fi agitat este complet natural. Adrenalina curge si cel care tine discursul vrea sa faca o treaba buna. Insa, dupa ani de practica, este capabil sa-si canalizeze aceasta energie nervoasa intr-un mod constructiv si publicul nu vede starea lui de nervozitate. Se bucura sa vorbeasca ori de cate ori are ocazia, deoarece este o alta sansa de a transmite un mesaj oamenilor si este o alta sansa pentru acesta de a se imbunatati.
Graficul fricii de a vorbi in public
Unii oameni sunt extrem de nervosi in orice situatie care presupune vorbitul in public, insa de cele mai multe ori, oamenii sunt foarte nervosi doar in anumite situatii specifice, care se bazeaza, de obicei, pe doua criterii: numarul de persoane din audienta si cat de bine vorbitorul isi cunoaste audienta.
Axa verticala din stanga masoara numarul de persoane din audienta. Incepe cu o persoana si merge pana la 1.000. Numarul 1.000 este pur arbitrar (reprezinta doar un public larg). Factorul mai important este linia portocalie „a”, care reprezinta numarul dincolo de care un public „mic” devine un public „mare” pentru un vorbitor. Este in intregime subiectiva.
Axa orizontala reprezinta cat de bine isi cunoaste vorbitorul audienta. In stanga extrema sunt oamenii pe care ii cunoaste cel mai bine: familia, prietenii, colegii. In dreapta extrema sunt oamenii complet straini. Linia albastra „b” reprezinta punctul de separare dintre un public pe care vorbitorul il cunoaste si un auditoriu pe care vorbitorul nu il cunoaste.
Astfel, avem urmatoarele „cadrane pentru vorbitul in public”:
- Publicul mic / Persoanele pe care le cunosti
- Publicul mic / Persoanele pe care nu le cunosti
- Publicul mare / Persoane pe care le cunosti
- Publicul mare / Persoanele pe care nu le cunosti
De cele mai multe ori oamenii se simt bine cand vorbesc unui anumit tip de cadran, dar nu si celorlalte cadrane. Unii oameni se bucura sa vorbeasca unei audiente pe care o cunosc, dar se tem de straini; pentru altii, este invers. Ei prefera audiente mari, dar sunt foarte agitati in fata grupurilor mici, intime. Altii se simt bine cu un public de pana la 15 sau 20 de persoane, dar incep sa se blocheze in fata publicului larg.
Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach
Exerseaza vorbitul in public
Intrebarea este: Ce putem face pentru a ne simti mai confortabil atunci cand vorbim in acele cadrane care sunt problematice? Raspunsul: Practica!
Vorbitul in public este o abilitate ca oricare alta; cu cat o faci mai mult, cu atat vei deveni mai bun si te vei simti mai confortabil. Si a te simti confortabil cu vorbitul in public intr-un cadran ar trebui sa te ajute sa te simti mai increzator si in celelalte. Cu toate acestea, pentru a fi cu adevarat increzator in toate cele patru cadrane este nevoie sa vorbesti in toate cele patru cadrane.
Mai jos sunt cateva sugestii cu privire la modul in care poti practica vorbitul in public in fiecare cadran.
Publicul mic / Persoanele pe care le cunosti
- Exerseaza un discurs in fata familiei tale
- Exerseaza o prezentare la locul de munca in fata catorva colegi
- Ofera o prezentare unui client vechi
- Tine un toast prietenilor la un bar
- Tine un discurs la un club de care apartii, presupunand ca numarul de participanti reprezinta un public mic pentru tine si ii cunosti pe majoritatea dintre ei
- Invita-ti prietenii la o cina si jucati “Rhetoric – The Public Speaking Game”
Publicul mic / Persoanele pe care nu le cunosti
- Exerseaza o prezentare la locul de munca in fata colegilor dintr-un alt departament (pe care nu ii cunosti foarte bine)
- Tine un discurs la un club de Toastmasters (presupunand ca numarul de participanti reprezinta un public mic pentru tine si nu ii cunosti pe majoritatea dintre ei)
- Incepe o conversatie cu oamenii aflati in metrou, in statia de autobuz sau in lift
- Incearca-ti norocul intr-o comedie de tip stand-up la o sesiune de deschidere
- Alatura-te unui grup de retele locale de afaceri si prezinta-te la un eveniment
Publicul mare / Persoane pe care le cunosti
- Exerseaza o prezentare la locul de munca in fata catorva colegi
- Tine un toast prietenilor la un bar
- Tine un discurs la un club de care apartii, presupunand ca numarul de participanti reprezinta un public mare pentru tine si ii cunosti pe majoritatea dintre ei
Publicul mare / Persoane pe care nu le cunosti
- Ofera-te sa vorbesti la un eveniment din cadrul comunitatii tale
- Ofera-te sa vorbesti la filiala locala a unei organizatii
- Ofera o discutie educationala la universitatea locala
- Aplica pentru a vorbi la o conferinta pe domeniul tau de specialitate
- Incearca-ti norocul intr-o comedie de tip stand-up la o sesiune de deschidere
- Participa la un concurs de a vorbi in public. Daca reusesti, vei avea sansa de a concura in fata unei audiente progresive
Desigur, exista si alte optiuni in plus fata de cele enumerate mai sus. Scopul este de a face un efort constient de a vorbi in acele cadrane care te fac sa te simti cel mai incomod. Cand mergem spre lucrurile care ne sperie in viata, experimentam cea mai mare crestere personala.
Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut si trainer din Romania specializat in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii.
Dr. Nadia Gorduza reprezinta in Romania Virtually Better Inc. USA.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.