Aflati mai multe despre tipurile de fobii, cauzele, simptomele, diagnosticarea si tratamentul fobiilor din acest articol. Terapia de expunere la realitatea virtuala si terapia scurta strategica sunt doua metode moderne despre care veti putea afla in cele ce urmeaza.
Persoanelor care au diverse fobii le este atat de frica incat le este greu sa desfasoare activitati normale, cum ar fi sa mearga la munca.
Daca suferiti de o fobie, inseamna, mai direct, ca va este extrem de frica de un anumit obiect, situație sau activitate. A avea o fobie de ceva este foarte diferit de ingrijorarea sau stresul de zi cu zi. De exemplu, majoritatea oamenilor se simt ingrijorati si stresati la un moment dat, de exemplu atunci cand vorbesc in fata unui grup mare de oameni.
Exista diferite tipuri de fobii:
- Fobii legate de mediul inconjurator, cum ar fi frica de furtuni sau de fulgere, frica de apa
- Fobii legate de animale, cum ar fi frica de paianjeni sau caini
- Fobii legate de sange-injectii-rani
- Fobii situationale, cum ar fi frica de zbor, de lift (si alte spatii inchise) sau de poduri
- Alte fobii, cum ar fi frica de sufocare sau de a varsa, sau teama de forme circulare – tripofobia. Alte fobii la copii includ frica de zgomote puternice sau de personaje costumate, cum ar fi clovnii
Majoritatea persoanelor care au fobii, au de asemenea si alte probleme, cum ar fi tulburarea de anxietate, depresie sau abuzul de substante.
Care este cauza fobiilor?
Cauza fobiilor nu este cunoscuta. Daca cineva din familie are o fobie, riscul de a dezvolta o fobie este mai mare. Uneori o persoana ar putea avea o fobie deoarece:
- I s-a intamplat ceva rau, cum ar fi de exemplu muscatura unui caine
- A avut un atac de panica intr-o anumita situatie, ca de exemplu mersul cu liftul
- A vazut ca altcuiva i s-a intamplat ceva rau, de exemplu ca cineva a cazut de pe o cladire
- A vazut pe altcineva care era foarte speriat de ceva, cum ar fi sa stai intr-un avion langa o persoana care se teme puternic de zbor
- A invatat despre ceva rau, cum ar fi un accident de avion
In general, fobiile incep cand o persoana este copil sau adolescent. Copiii au mai multe fobii legate de animale, fobii din mediul natural si fobii legate de sange-injectie-ranire decat adolescenții sau adultii. Fobiile situationale incep, de obicei, cand o persoana este adulta.
Care sunt simptomele fobiilor?
Principalul simptom al unei fobii este ca persoana se teme puternic, mult mai mult decat majoritatea oamenilor, de a fi in jurul unui obiect, de a fi intr-o situatie sau de a face o activitate.
Chiar si gandul la aceste lucruri poate provoca stres. Copiii isi arata stresul prin plans, avand crize de furie, inghetand sau lipindu-se de altcineva. Adultii cu fobii stiu ca intensitatea fricii si a ingrijorarii pe care o simt este mai mare decat pericolul de a fi ranit de obiect, situatie sau activitate. Copiii insa nu inteleg acest lucru despre fobiile lor.
Multi oameni cu fobii se tem mai mult de a fi raniti de obiect sau situație, decat de obiectul sau de situatia in sine. De exemplu, unei persoane i-ar putea fi frica sa calatoreasca cu avionul deoarece este ingrijorata ca acesta se va prabusi.
Oamenii cu fobii ar putea fi ingrijorati de urmatoarele lucruri care se intampla atunci cand se afla in jurul obiectului sau situatiei de care se tem:
- Sa isi piarda controlul
- Sa se panicheze
- Sa aiba o senzatie de stres fizic sau frica, inclusiv cu batai cardiace mai rapide sau cu respiratie dificila
- Sa lesine. De exemplu, o persoana ar putea sa lesine atunci cand trebuie sa faca o injectie
Intensitatea ingrijorarii sau a fricii unei persoane depinde de cat de aproape este fata de obiectul, situatia sau activitatea de care se teme. De exemplu, unei persone ii este mai frica de un paianjen care se afla pe masa in fata sa, decat de un paianjen care se afla afara pe o fereastra.
Cum sunt diagnosticate fobiile?
Pentru a afla daca aveti o fobie, medicul/psihoterapeutul specializat in tratamentul fobiilor va va pune intrebari despre simptome, inclusiv de cat timp le aveti.
Acesta va efectua, de asemenea, un examen fizic si va va pune intrebari despre istoricul medical si despre medicamentele pe care le luati. Aceste informatii il vor ajuta pe medic/psihoterapeut sa afle daca aveti si o alta problema.
Pentru a fi diagnosticat cu o fobie, probabil ca veti avea cele mai multe dintre urmatoarele simptome:
- Va este mai frica decat majoritatii oamenilor de un anumit obiect, situatie sau activitate
- Va simtiti stresati sau aveti un atac de panica atunci cand va aflati in apropierea obiectului sau a situatiei
- Daca sunteti adolescent sau adult, intelegeti ca intensitatea fricii pe care o aveti nu este rezonabila
- Evitati obiectul, situația sau activitatea de care va este frica
- Frica si stresul pe care le simtiti ingreuneaza desfasurarea activitatilor normale, cum ar fi sa lucrati in fiecare zi sau sa faceti cumparaturi
- Daca simptomele nu se incadreaza cumva intr-o alta problema, cum ar fi tulburarea de panica
Tratamentul fobiilor
Fobiile sunt tratate prin terapia de expunere la realitatea virtuala la obiectul cauzator fobic. O alta metoda extrem de eficienta este terapie scurta strategica.
Un tip de expunere implica o serie de pasi pentru a ajunge mai aproape de obiect, situatie sau activitate. Aceasta se numeste desensibilizare sistematica.
De exemplu, daca aveti o fobie de inaltime, va puteti expune mai intai intr-un loc inalt, cum ar fi un balcon la etajul 2 al unei cladiri. Apoi, veti face un exercitiu pentru a va ajuta sa va relaxati pana cand ingrijorarea si teama cu privire la inaltimi sunt mai mici.
Apoi, incercati sa mergeti pe un balcon la etajul superior si sa faceti exercitiul pentru a va ajuta sa va relaxati. In cele din urma, in timp, s-ar putea sa mergeti pe balconul de la etajul 10 fara sa va fie frica.
Uneori, medicul va poate prescrie medicamente in tratamentul fobiilor. Medicina poate ajuta in legatura cu simptomele de anxietate pe care le aveti din cauza fobiei. Medicatia pentru fobii este cea mai utila daca este combinata cu psihoterapia scurta strategica si terapia de expunere la realitatea virtuala.
Din pacate, multi oameni nu cauta tratament pentru fobii. Este posibil sa nu solicitati tratament deoarece credeti ca simptomele nu sunt destul de rele sau ca puteti lucra singuri. In tratamentul fobiilor asistenta unui specialist este esentiala pentru vindecarea totala!
Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut si trainer din Romania specializat in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii.
Dr. Nadia Gorduza reprezinta in Romania Virtually Better Inc. USA.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.