Terapiile Virtuale sunt o metoda extrem de eficienta de vindecare si ameliorare pentru cele mai diferite fobii.
Virtual Reality Therapy (VRT) se foloseste de aplicatii si programe de imersiune vizuala cu ajutorul mediilor create artificial pentru a oferi pacientului care sufera de diverse fobii un mediu sigur si confortabil in care sa simuleze si sa retraiasca diferite experiente pentru a-si putea trata anumite afectiuni.
In cazul diferitelor fobii, pericolele percepute sunt simulate vizual, auditiv, uneori si kinestezic, insa in cadrul unei experiente controlate, in prezenta medicului/psihoterapeutului, astfel incat sa se poata monitoriza evolutia reactiilor pacientului fobic.
Fobii – cum functioneaza terapiile virtuale pentru vindecarea acestora
Persoana care trece printr-o terapie virtuala isi intalneste obiectul fobiei intr-o lume virtuala care simuleaza realist situatia generatoare de fobie. Pacientul utilizeaza ochelari de proiectie si casti pentru experientele vizuale, auditive si chiar kinestezice prin care trece in timpul simularii situatiei respective.
Pacientul se simte ca si cum ar fi “acolo”, insa este ajutat si asistat de medic prin intrebari specifice sa-si invinga treptat fobia. Terapiile prin expunerea la realitate virtuala sunt eficiente in special in cazurile in care replicarea situatiei reale sau expunerea la obiectul care genereaza fobia este dificil de realizat sau de controlat.