Terapiile Virtuale sunt o metoda extrem de eficienta de vindecare si ameliorare pentru cele mai diferite fobii.
Virtual Reality Therapy (VRT) se foloseste de aplicatii si programe de imersiune vizuala cu ajutorul mediilor create artificial pentru a oferi pacientului care sufera de diverse fobii un mediu sigur si confortabil in care sa simuleze si sa retraiasca diferite experiente pentru a-si putea trata anumite afectiuni.
In cazul diferitelor fobii, pericolele percepute sunt simulate vizual, auditiv, uneori si kinestezic, insa in cadrul unei experiente controlate, in prezenta medicului/psihoterapeutului, astfel incat sa se poata monitoriza evolutia reactiilor pacientului fobic.
Fobii – cum functioneaza terapiile virtuale pentru vindecarea acestora
Persoana care trece printr-o terapie virtuala isi intalneste obiectul fobiei intr-o lume virtuala care simuleaza realist situatia generatoare de fobie. Pacientul utilizeaza ochelari de proiectie si casti pentru experientele vizuale, auditive si chiar kinestezice prin care trece in timpul simularii situatiei respective.
Pacientul se simte ca si cum ar fi “acolo”, insa este ajutat si asistat de medic prin intrebari specifice sa-si invinga treptat fobia. Terapiile prin expunerea la realitate virtuala sunt eficiente in special in cazurile in care replicarea situatiei reale sau expunerea la obiectul care genereaza fobia este dificil de realizat sau de controlat.
In ceea ce priveste frica de zbor, de exemplu, un simplu experiment clinic nu poate garanta turbulenta, furtunile sau zgomotele neobisnuite. In terapia virtuala, insa, medicul are un control asupra factorilor care provoaca fobii, ceea ce ii permite sa expuna pacientul treptat, controlat si in ritmul sau propriu.
Astfel pacientul se simte in siguranta, iar expunerea treptata la stimul il “obisnuieste” si ii construieste treptat imunizarea la aceste fobii.
Despre Fobii – nu le stim cauzele, dar solutii exista
Cand se face referinta la o problema psihologica – si fobiile nu fac exceptie – este aproape spontana intrebarea: pentru ce acest lucru se intampla? Care ii este cauza?
Acest tip de atitudine mentala isi gaseste radacina intr-o conceptie seculara asupra cauzalitatii lucrurilor sau cauzalitatea lineara. Din aceasta perspectiva, evidentierea cauzelor initiale devine necesara pentru rezolvarea unei probeme.
Aceste cauze, in mod evident, trebuie sa fie precedente efectelor; de aceea, in aceasta conceptie, e necesara o analiza a trecutului pentru rezolvarea problemei in prezent. Fobiile sunt printre acele multiple afectiuni psihice care se sustrag unei analize cauzale.
Conceptia cauzalitatii este la baza modelelor traditionale de interpretare a fenomenelor psihice si comportamentale umane. Altfel spus, cauzele fobiilor ne scapa la modul profund, sau sunt atat de multe si de impletite incat nu se poate vorbi de o cauzalitate predictibila si functionala.
Astfel ca cel mai bine este sa ne concentram pe solutiile pentru fobii, care, din fericire mai nou se construiesc mana in mana cu tehnologiile si cu cele mai inovatoare descoperiri in domeniul cercetarilor clinice.
Pe langa terapiile virtuale, o alta modalitate complementara si extrem de eficienta de a vindeca cu rata mare de succes fobiile o reprezinta Terapia Scurta Strategica.
Top 10 fobii mondiale, lista actualizata 2015
In lume exista cateva sute de fobii, in functie de obiectul fricii manifeste. Printre cele mai intalnite fobii din lume sunt cele in ordinea de mai jos:
1. Arahnofobia – frica de paianjeni
2. Ofidofobia – frica de serpi
3. Acrofobia – frica de inaltimi
4. Agorafobia – frica de spatii largi si/sau aglomerate
5. Cinofobia – frica de caini
6. Astrafobia – frica de tunet si furtuna
7. Claustrofobia – frica de spatii inchise
8. Misofobia – frica de germeni si bacterii
9. Aerofobia – frica de zbor (cu avionul)
10. Tripofobia – frica de gauri
(Sursa http://www.fearof.net/top-10-phobias-of-all-time/)
Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut si trainer din Romania specializat in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii.
Dr. Nadia Gorduza reprezinta in Romania Virtually Better Inc. USA.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania