Frica de a vorbi in public, respectiv glosofobia, ocupa un loc fruntas in topul fobiilor la nivel mondial.
Studiile arata ca 88% dintre indivizii cu anxietate sociala sufera de frica de a vorbi in public. Daca in antichitate oratoria era o mare calitate doar pentru cateva dintre personalitatile vremii, astazi este necesar ca fiecare dintre noi sa o stapaneasca.
Frica de a vorbi in public are legatura cu lipsa de incredere a vorbitorului in resursele sale de a transmite inteligibil un mesaj.
Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach
Acest lucru poate sa vina dintr-o experienta traumatica anterioara, din autoprofetie implinita sau dintr-o pozitionare eronata a publicului fata de propria persoana sau cateodata din „perfectionism” exagerat.
La expunerea la stimul, respectiv public, persoana trece printr-o paleta intreaga de emotii, de la palpitatii, nod in gat si transpiratii reci la tremuratul vocii, al mainilor si incoerenta verbala, putand intra chiar in atac de panica, ceea ce duce la nivel comportamental la evitare.
Desi pare simplu, pentru unele persoane a vorbi in public poate fi o adevarata incercare si poate deveni o problema care sa le afecteze mai ales la locul de munca. In ziua de astazi a vorbi in public mai ales la nivel corporatist este o conditie esentiala pentru a obtine un job bun.
Dar cum tratam Frica de a Vorbi in Public?
Anxietatea sociala se trateaza diferit de la o persoana la alta, iar de cele mai multe ori este nevoie de imbinarea mai multor tipuri de terapie pentru a se obtine cel mai bun rezultat.
Una dintre abordarile din ce in ce mai uzitata si cu rezultate foarte bune este terapia de expunere la realitatea virtuala (VRT) care simuleaza realist situatia cauzatoare de frica, intr-un mediu sigur pentru pacient.
Se utilizeaza ochelari de proiectie si casti pentru stimulii vizuali si auditivi, iar terapeutul il ajuta si il asista pe pacient pe tot parcursul acestei experiente.
Persoana este expusa gradual in fata unui public de la cateva persoane pana la o sala plina, de la o audienta care il asculta si il felicita pana la o audienta care pune intrebari ce il scot din zona de confort.
Este o terapie utilizata foarte des pentru a trata frica de a vorbi in public.
Ar fi dificil si costisitor de replicat sau de controlat situatia intr-un mediu real cum ar fi adunarea unui public auditor de 2 ori pe saptamana.
Asadar, inainte de a invata tehnici de public speaking ar fi ideal daca am invata cum sa ne gestionam aceasta frica si evident sa o tratam. De asemenea expunerea la realitate virtuala este de folos si in imbunatatirea abilitatilor celor care doresc sa fie vorbitori sau traineri de profesie.
Statisticile arata ca majoritatea speaker-ilor incep sa devina buni in ceea ce fac dupa ce depasesc 1000 de ore petrecute in fata salii, ceea ce prin terapie virtuala se poate realiza, evident, intr-un timp mult mai scurt.
Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut si trainer din Romania specializat in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii.
Dr. Nadia Gorduza reprezinta in Romania Virtually Better Inc. USA.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.