Frica de zbor cu avionul poate fi o fobie distincta sau o combinatie indirecta a mai multor fobii legate de zbor, cum este claustrophobia (frica de spatii inchise) sau acrofobia (frica de inaltimi).
Frica de zbor este mai mult un simptom decit o boala si poate fi declansata de diferite cauze la diferiti indivizi.
Aceasta categorie de fobii primeste mai multa atentie decit altele, deoarece calatoriile cu avionul sunt dificil de evitat in epoca in care traim, iar mobilitatea umana a luat proportii fara precedent.
Cum se manifesta frica de zbor?
Frica de zbor cu avionul se poate intinde de la teama ca zborul se poate finaliza in mod nefericit, pana la panica, blocaje mintale sau groaza efectiva.
Printre manifestarile cele mai des intalnite ale fricii de zbor putem vorbi de nervozitate, tahicardie, transpiratie excesiva, aparitia raului de miscare, tulburari digestive sau pierderea apetitului.
Alte manifestari pot fi: insomnie, somn agitat si diminuarea performantelor cognitive.
Exista numeroase alte fobii care pot determina si chiar potenta frica de zbor cu avionul.
Printre acestea sunt frica de accidente, de prabusire si moarte, claustrofobia sau agorafobia, frica de inaltime, frica de a nu varsa, de a avea rau de miscare, de turbulente, frica de a avea atacuri de panica si de atacuri teroriste.
Doua fobii inrudite cu frica de zbor cu avionul sunt frica de inaltime cand pacientul experimenteaza simptome mai mult sau mai putin asemanatoare si agorafobia.
In prezent agorafobia nu se mai defineste ca find exclusiv frica de spatii deschise (asa cum a fost ea definita la inceput).
Aceasta este considerata a fi o suita de fobii legate intre ele si care au drept rezultat aparitia unei senzatii exagerate de teama atunci cand persoana respectiva se confrunta cu situatii sau locuri nefamiliare.
Aceasta senzatie poate duce chiar la pierderea controlului asupra propriei persoane.
Cum putem invinge frica de zbor?
Un aspect important al fobiei este faptul ca persoana evita obiectul fricii si dezvolta un grad inalt de anxietate.
Ca tratamentul sa fie eficient, pacientii au nevoie sa fie complianti si intr-o zona de confort pentru ei.
Cercetarile au aratat ca cea mai eficienta metoda de a-i ajuta este sa ii expunem la obiectul fricii, respectiv avion si zbor intr-un mod gradual, ajutandu-i sa se confrunte cu ceea ce simt intr-un cadru terapeutic sigur.
Printre cele mai inovative metode de tratare a fricii de zbor cu avionul sunt terapiile virtuale.
In medii virtuale simulate cu ajutorul tehnologiei, pacientii care sufera de frica de zbor pot experimenta similar conditiile de manifestare a evenimentului care a produs trauma.
In cadrul unei terapii virtuale, pacientul care sufera de frica de zbor intalneste obiectul fricii intr-o lume virtuala care simuleaza realist situatia generatoare de fobie.
Pacientul utilizeaza ochelari de proiectie si casti pentru experientele vizuale, auditive si chiar kinestezice prin care trece in timpul simularii situatiei respective.
Teama de a zbura cu avionul poate fi invinsa (Video)
Pacientul se simte ca si cum ar fi “acolo”, insa este ajutat si asistat de psihoterapeut prin intrebari specifice sa-si invinga treptat fobia.
Astfel, poate sa vada majoritatea activitatilor ce au loc intr-un avion, uitandu-se pe fereastra si vazand modificari de vreme gen furtuna si fulgere.
In acelasi timp, poate auzi sunetele specifice de motor si anunturile echipajului.
Folosind terapia de expunere prin realitate virtuala la persoanele cu “frica de zbor cu avionul”, pacientul trece usor cu “pasi de bebelus” prin totate etapele zborului de la ceck in, la decolare, zbor si la aterizare.
Pas cu pas, prin expunere ii este perimis sa stea pana cand nivelul anxietatii sale ajunge la un nivel confortabil pe care sa il poate gestiona.
Dupa care, se trece la expunerea la un alt stimul.
Sedintele de terapie virtuala pentru frica de zbor cu avionul dureaza in medie intre 45-50 minute.
In functie de nivelul anxietatii initale pot fi intre 8 si 10 sedinte.
In prezent, exista si la dispozitia pacientilor din Romania, prin ID Therapy, sistemele de terapii virtuale pentru frica de zbor cu avionul.
Aceasta fobie se afla in primele 10 locuri in topul mondial in ceea ce priveste fobiile.
Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut si trainer din Romania specializat in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii.
Dr. Nadia Gorduza reprezinta in Romania Virtually Better Inc. USA.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania