Majoritatea cuplurilor realizeaza ca relatiile pot functiona pe termen lung numai cu angajamentul ambilor parteneri. Atunci, de ce unii oameni, in ciuda faptului ca sunt indragostiti de partenerul lor, inca se lupta cu fobia de angajament?!
Imaginati-va acest scenariu. Sunteti indragostiti si poate chiar locuiti impreuna. Gatiti, faceti curat si mergeti impreuna de doua ori pe luna in excursii.
Pentru lumea exterioara, aratati ca domnul si doamna Ionescu. Insa chiar daca pare sa va placa ca sunteti parteneri, inca refuzati sa va puneti verigheta pe deget. Desigur, in aceste zile casatoria nu este singura forma de angajament.
O multime de cupluri vad acum un copil ca fiind un angajament mai mare decat juramintele de nunta. Alte cupluri sunt multumite sa coabiteze, fara sa cheltuie pe inele si pe rochii scumpe.
Nadia Gorduza, Medic Psihoterapeut, Certified Gottman Couple Terapist & Trainer
Fobia de angajament explicata prin sentimentul de pierdere a independentei
Relatiile de angajament necesita compromisuri, iar uneori acest lucru poate fi confundat cu pierderea totala a independentei.
In timp ce petrecerile de noapte in mod regulat sau vacantele de trei saptamani impreuna cu prietenii sunt, probabil, inacceptabile pentru majoritatea partenerilor care se află intr-o relatie de angajament, acest lucru nu trebuie sa insemne o pierdere totala de sine.
“Gasirea sinelui” reprezinta o etapa importanta in toate relatiile sanatoase, in care fiecare partener se intreaba: “Cine sunt eu? Ce vreau? De ce am nevoie?
Vestea buna este ca, prin comunicare, majoritatea cuplurilor sunt capabile sa ajunga intr-o etapa a relatiei lor numita “Reconciliere”. Atunci exista un echilibru intre a se simti parte a unui cuplu si un sentiment de bucurie pentru timpul petrecut in afara cuplului.
Citeste despre INTELIGENTA EMOTIONALA ESTE CHEIA UNUI CUPLU DURABIL
Evitarea trecutului/a ranilor produse de parinti
Este normal ca persoanele care au fost ranite in trecut sa se ingrijoreze ca toate relatiile se vor termina cu durere sau esec. Acest lucru este valabil atat pentru relatiile romantice adulte, cat si pentru experientele din viata de copil.
Cine a suferit pierderi la o varstă frageda, fie prin moarte, fie prin divortul parintilor, a resimtit acest lucru atat de dureros incat, de atunci, a invatat sa formeze doar legaturi superficiale pentru a nu fi ranit din nou.
Acelasi lucru se poate aplica si in cazul in care cineva a avut o despartire dureroasa sau un divort amar ca adult. Pentru o multime de oameni acest lucru este neintentionat si este posibil sa nu fie constienti de aceasta problema.
Afla despre SALVEAZA-TI CASNICIA PRIN TERAPIA DE CUPLU – METODA GOTTMAN! (VIDEO)
Fobia de angajament: Motivul “nu este momentul potrivit”
Unii oameni au o lista mentala de lucruri in capul lor pe care doresc sa le realizeze, inainte de a se casatori. Acest lucru ar putea fi orice, de la obținerea unei diplome, la a calatori in lume sau a castiga un salariu care sa poata sustine o familie.
In special, barbatii amana adesea casatoria, pana cand simt ca au ceva de oferit si pot fi vazuti ca sustinatori ai familiei.
Fobia de angajament: Capitolul “sentimente nesigure”
Ar putea suna ciudat, dar unii oameni nu se pricep prea mult la ceea ce gandesc si simt. Acest lucru poate rezulta din experientele stresante din copilarie, care i-au facut buni in a inlatura sentimentele dureroase de la o varsta frageda.
Psihologii afirma ca pacientii care nu sunt buni in cunoasterea propriilor emotii neaga adesea faptul ca au avut o copilarie stresanta.
S-ar putea sa evite sentimentele dificile uneori asociate cu relatiile, aruncandu-se in activitati care ii vor mentine ocupati si in care se vor bucura de succes, cum ar fi munca si sportul.
Ce sa stii DESPRE CUPLU SI CASATORIE: 5 LUCRURI ESENTIALE DE STIUT DINAINTE
A fi constient de ceea ce crezi si simți este important atunci cand iei in considerare un angajament.
Gandurile si sentimentele sunt cele care ne informeaza si ne ghideaza deciziile mari din viata. Fara a intelege ceea ce simt, oamenii ar putea fi mai putin dispusi sa se angajeze in anumite situatii.
Pastrarea deschisa a optiunilor, un alt motiv pentru fobia de angajament
Indiferent daca este din cauza Hollywood-ului sau revistelor, ideea de “partener perfect” este mai prolifica azi decat oricand. Ne dorim pe cineva care are totul: arata bine, are inteligenta, umor, bani, farmec.
Lista ar putea continua probabil, si astfel de ce sa ne angajam intr-o relatie cu o singura persoana si sa riscam sa ne “statornicim” alaturi de partenerul gresit?!
Problema este ca oamenii care se indeparteaza de un angajament, pentru a evita sa-si piarda sansa cu domnul sau doamna “perfectiune”, se gasesc adesea asteptand incarcati de sarcina imposibila (si frustranta) de a cauta perfectiunea intr-o lume imperfecta.
Citeste despre CUPLU FERICIT: ARATAND COMPASIUNE PARTENERULUI ITI POTI IMBUNATATI RELATIA
Nu mai exista dragoste, ca sa existe un angajament real
Este greu de acceptat realitatea, dar in unele cazuri este usor sa gresesti din cauza abilitatilor slabe de comunicare si fobiei de angajament.
Daca un partener este nemultumit sau nu mai este indragostit, poate incepe sa evite angajamentul, deoarece nu dispune de abilitatile de comunicare pentru a rezolva problema sau nu este sigur in ce mod sa spuna ca vrea sa iasa din relatie.
Dr. Nadia Gorduza este singurul Certified Gottman Couple Therapist & Trainer din Romania, reprezentant exclusiv al Institututui Gottman in Romania.
Date de contact pentru Centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.