Ce se intampla daca nu imi pasa sau ma plictisesc de subiectul pe care ar trebui sa-l expun in discursul meu?
S-ar putea sa nu-ti placa foarte mult subiectul despre care vorbesti in discursul tau, dar poti sa fii pasionat de oamenii carora le vorbesti. Concentreaza-te pe a fi un canal de informatii credibil si transparent pentru publicul tau. Vorbeste ca si cum lucrurile pe care le spui sunt valoroase pentru el. Acest lucru este probabil adevarat, chiar daca este valabil doar pentru un mic procent din audienta. Ofera-i publicului cele mai bune lucruri pe care le ai in minte.
Cum pot sa invat sa-i privesc pe oameni in ochi atunci cand le vorbesc?
Este nevoie sa intelegi ca ochii publicului nu te judeca, ei doar te privesc. Pentru ca audienta sa se concentreze in mod corespunzator asupra a ceea ce spui si sa fie pe deplin absorbita, este nevoie sa se uite direct la tine in timp ce vorbesti. Mentinerea contactului vizual cu publicul il ajuta sa-si dezvolte increderea in tine, asa ca respira adanc, ridica-ti capul si priveste-l.
Ce ar trebui sa fac daca ma incurc in mijlocul discursului? Ar trebui sa incep din nou?
Nu este nevoie sa reincepi discursul. Pur si simplu faci pauza, respiri adanc si incepi din nou cu acele cuvinte care te-au incurcat. Publicul va intelege ca iti acorzi un timp pentru a pronunta in mod clar, astfel incat sa inteleaga pe deplin ce-i spui. El va recunoaste astfel ca il iei in serios.
Cum pot sa nu mai tremur inainte de a avea un discurs public?
Un anumit grad de nervozitate este natural inainte de a vorbi in public si exista simptome fizice care merg impreuna cu starea de agitatie, inclusiv un tremurat usor. Practica indelungata, vizualizarea si lucrul cu un antrenor bun te pot ajuta sa reduci foarte mult aceste simptome si sa te linistesti, insa un obicei bun este stabilizarea glicemiei inainte de a vorbi. Nu sari peste mese! Energizeaza-te cu mancaruri si gustari bogate in proteine.