Ce se intampla daca nu imi pasa sau ma plictisesc de subiectul pe care ar trebui sa-l expun in discursul meu?
S-ar putea sa nu-ti placa foarte mult subiectul despre care vorbesti in discursul tau, dar poti sa fii pasionat de oamenii carora le vorbesti. Concentreaza-te pe a fi un canal de informatii credibil si transparent pentru publicul tau. Vorbeste ca si cum lucrurile pe care le spui sunt valoroase pentru el. Acest lucru este probabil adevarat, chiar daca este valabil doar pentru un mic procent din audienta. Ofera-i publicului cele mai bune lucruri pe care le ai in minte.
Cum pot sa invat sa-i privesc pe oameni in ochi atunci cand le vorbesc?
Este nevoie sa intelegi ca ochii publicului nu te judeca, ei doar te privesc. Pentru ca audienta sa se concentreze in mod corespunzator asupra a ceea ce spui si sa fie pe deplin absorbita, este nevoie sa se uite direct la tine in timp ce vorbesti. Mentinerea contactului vizual cu publicul il ajuta sa-si dezvolte increderea in tine, asa ca respira adanc, ridica-ti capul si priveste-l.
Ce ar trebui sa fac daca ma incurc in mijlocul discursului? Ar trebui sa incep din nou?
Nu este nevoie sa reincepi discursul. Pur si simplu faci pauza, respiri adanc si incepi din nou cu acele cuvinte care te-au incurcat. Publicul va intelege ca iti acorzi un timp pentru a pronunta in mod clar, astfel incat sa inteleaga pe deplin ce-i spui. El va recunoaste astfel ca il iei in serios.
Cum pot sa nu mai tremur inainte de a avea un discurs public?
Un anumit grad de nervozitate este natural inainte de a vorbi in public si exista simptome fizice care merg impreuna cu starea de agitatie, inclusiv un tremurat usor. Practica indelungata, vizualizarea si lucrul cu un antrenor bun te pot ajuta sa reduci foarte mult aceste simptome si sa te linistesti, insa un obicei bun este stabilizarea glicemiei inainte de a vorbi. Nu sari peste mese! Energizeaza-te cu mancaruri si gustari bogate in proteine.
Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach
Ce ar trebui sa fac daca nimeni nu este atent in timp ce imi tin discursul?
Aceasta este o problema dificila. Pune-ti cateva intrebari de baza: vorbesti destul de tare? Ritmul tau este atat de rapid incat nimeni nu poate tine pasul sau esti atat de lent incat ii determini sa adoarma? Vorbesti monoton si plictisitor? Este o problema legata de limbajul trupului? Te uiti in jos, te ascunzi, te intorci, nu te uiti in ochi lor? Acestea sunt actiunile care „spun” publicului sa nu iti acorde atentie. Corecteaza-le si vezi ce se intampla.
Cum pot sa vorbesc mai tare cand tin un discurs public?
Cei mai multi vorbitori care au o voce scazuta nu primesc suficient suport in ceea ce priveste respiratia. Este nevoie sa inveti cum sa faci o respiratie diafragmatica si cum sa folosesti aerul in timp ce vorbesti cu ajutorul unui antrenor bun. De asemenea, poti incerca sa-ti ridici putin tonul vocii, lucru care poate ajuta ca sunetul sa calatoreasca mai departe. Dar fii constient ca va trebui sa te obisnuiesti cu sunetul si cu sentimentul vocii tale pline … esti gata sa fii tare?
Ce se intampla daca la un moment dat am un lapsus in ceea ce priveste discursul memorat?
De obicei, cine are un lapsus (uita o linie sau o sectiune a discursului) nu a petrecut suficient timp pentru a se vizualiza singur tinand intregul discurs. Practica este esentiala, iar vizualizarea este o parte vitala a unei scheme bune de practica. Patinatorii olimpici nu doar practica saritura tripla, ei se vizualizeaza pe ei insisi sarind si aterizand perfect, iar si iar. Vizualizeaza asta si fa sa fie asa!
Ce se intampla daca imi pierd vocea in timp ce imi tin discursul?
O mica „fisura” in sunetul vocii tale este in intregime umana si de obicei este remediata prin curatarea usoara a gatului. Nu te forta prea mult deoarece ai putea incepe sa tusesti, ceea ce iti va agrava in continuare situatia vocii. Spune „scuzati-ma”, bea o gura de apa daca ai nevoie si apoi continua.
Cum ar trebui sa-mi misc fata si corpul in timp ce vorbesc?
Studiile au aratat ca actiunile si gesturile ascendente sunt atractive pentru ceilalti. Sprancenele, mainile si colturile gurii tale pot face miscari ascendente care vor atrage oamenii. Este in regula sa iti pui mainile impreuna la talie, atata timp cat le misti apoi pentru a face gesturi (in sus) cand este cazul. Nu iti incrucisa niciodata bratele peste piept sau picioarele unul peste celalalt. Indreapta-te confortabil, apoi ridica-ti sternul cu un centimetru, astfel incat pieptul tau sa fie relaxat si deschis. Respira adanc si simte puterea acestei pozitii. Totul ar trebui sa decurga normal de acum inainte.
Cum pot sa-i fac pe oameni sa-mi ia in serios discursul cand sunt cea mai tanara/ mai putin importanta persoana din sala?
Foloseste impreuna limbajul trupului si vocea. Stai la inaltimea ta maxima, ridica sternul cu un centimetru, deschide ochii si priveste in sala inainte de a incepe sa vorbesti. Respira cu diafragma si vorbeste puternic. Nu te grabi. Nu ridica tonul la sfarsitul propozitiei ca si cand ai pune o intrebare. Tine cont de propriul obiectiv si nu renunta. Actioneaza ca cineva care este increzator in el (nu arogant) si asa vei fi.
Si daca am laringita? Cum imi pot intari glasul la timp pentru discursul meu?
In primul rand, vestea buna: laringita este temporara. Vestea proasta este ca organismul uman are de obicei nevoie de 3 zile pentru a se recupera pe deplin. Este indicat sa iti reprogramezi discursul daca ai laringita, deoarece incercarea de a forta vocea sa lucreze doar va prelungi problema. Reprogrameaza, vindeca-te si intoarce-te puternic.
Cum pot face ca vocea mea sa fie mai impunatoare?
Downloadeaza cartea ta audio preferata si alege-ti un paragraf pentru a lucra asupra lui. Inregistreaza-te citind acel paragraf si compara-l cu sunetul vocii actorului. Care sunt diferentele fundamentale? Vorbesti prea incet, prea repede, prea monoton? Practica inflexiunea celeilalte voci, vorbind alaturi de ea, in acelasi ritm, folosind acelasi ton si volum. Acum respira adanc si incearca sa vorbesti mai tare. Inregistreaza-te din nou dupa ce ai exersat si asculta pentru a vedea ce imbunatatiri mai poti face. Lucreaza cu un antrenor vocal bun pentru a te ajuta sa iti dezvolti propriul stil de vorbire.
Dr. Nadia Gorduza este singurul psihoterapeut si trainer din Romania specializat in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii.
Dr. Nadia Gorduza reprezinta in Romania Virtually Better Inc. USA.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.